The Guardian: Maďarský malý Trump sa s Bruselom pobije o “dušu Európy”

The Guardian: Maďarský malý Trump sa s Bruselom pobije o “dušu Európy”

Londýn 18. marca 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/MTI-Lajos Soos)

 

Hlavná pozornosť v diskusiách o budúcnosti Európy je v posledných mesiacoch venovaná brexitu, ale niektorí európski politici sa obávajú, že oveľa väčšie nebezpečenstvo pre harmóniu na kontinente číha priamo za rohom, v osobe maďarského premiéra Viktora Orbána, píše The Guardian

Na snímke maďarský premiér Viktor Orban

Orbánova strana Fides má dve tretiny hlasov v parlamente, čo znamená voľnú ruku pri zmenách ústavy a reformách v krajine. Predtým nezávislé inštitúcie obsadili jeho stúpenci a široká sieť masmédií je pod kontrolou jeho spoločníkov, myslí si denník.

Reklama

V čase, keď sa krajiny (možno s výnimkou Veľkej Británie) pripravujú na májové voľby, ktoré môžu zmeniť politiku na kontinente, chystá si Orbán úlohu oveľa väčšiu než len silného maďarského lídra. Tento týždeň sa môže stať rozhodujúcim ako pre maďarského premiéra, tak pre Európsku ľudovú stranu (EPP), ktorá uvažuje o vylúčení jedného zo svojich nejpochybnejších členov, strany Fides.

Pre európskych nacionalistov, pokračuje The Guardian, je Orbán hrdina, stelesnenie nativistického lídra, ktorý si želá skoncovať s liberálne politickou korektnosťou a ktorý agresívne obhajuje takzvanú kresťanskú Európu. Avšak pre mnohých liberálov a tiež pre niektorých jeho predpokladaných spojencov z radov EPP stelesňuje všetko prehnité, skorumpované a hrôzostrašné z toho, čo obsahuje dnešná kontinentálna politika.

Reklama

Éra liberálnej demokracie sa chýli ku koncu, už nie je s ňou možné uhájiť ľudskú dôstojnosť, zabezpečiť slobodu, zaručiť fyzickú bezpečnosť a tiež zachovať kresťanskú kultúru, povedal raz Orbán.

Maďarský premiér neraz vo svojich prejavochzdôraznil, že jeho misia spočíva v ochrane vlasti a celej Európy pred migračným zlom. Všetko, čo pomáha zastaviť migráciu, je dobré, všetko, čo prispieva, je zlé,” vyhlásil nedávno maďarský premiér.

Orbánovi priaznivci a kritici sa zhodujú iba v jednom. Premiér je dnes symbolom niečoho väčšieho než malého európskeho štátu. Podľa názoru The Guardian tento človek pôžitok zo stále väčšej úlohy, ktorú hrá na európskej politickej aréne.

Orbán sa vníma ako veľký premiér malej krajiny, ktorého nemajú radi malí lídri veľkých krajín za to, že sa odvažuje hovoriť pravdu, poznamenal spisovateľ András Vágvölgyi, ktorý sa s Orbánom stýkal koncom osemdesiatych rokov. Podľa jeho slov vtedy za zle skrývané sebectvo a túžbu po moci hovorili budúcemu premiérovi malý Nero.

V stredu majú v Bruseli prerokovať otázku vylúčenia strany Fides z EPP. Minulý týždeň zaslal Orbán veľa listov s výhovorkami na adresu svojich odporcov v EPP, ktorým predtým hovoril “užitoční idioti, aby trochu zmiernil svojich kritikov. Avšak, podľa denníka to nemalo veľmi veľký účinok.

Reklama

Brusel sklamal Orbána, preto uzavrel zväzok so susednými štátmi, najmä s Vyšehradskej skupiny (Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovensko). Lídri týchto štátov v rôznej miere nespokojní s a ich rétorika je časom stále viac podobná.

S ohľadom na rast podpory nacionalistických strán v západnej Európe by bolo tvrdenie, že nový európsky rozkol spôsobil rozdelenie Západu a Východu, prílišným zjednodušením veci. Nedá sa však poprieť, že nová vlna silných lídrov s nacionalistickými náladami využila Orbánovov príklad, aby zamerala svoju nespokojnosť proti Bruselu spolu so sústredením moci vo svojich rukách.

Zo všetkých regionálnych lídrov hovoril Orbán najviac na rovinu o boji za európsku budúcnosť. Jeho cieľ spočíva v tom, aby májové voľby viedli k nastoleniu kontroly nad všetkými európskymi inštitúciami.

Vo svojom piatkovom prejave netradične nevenoval veľa pozornosti kritike Bruselu a Georgea Sorosa, snáď preto, že nechcel príliš provokovať politikov EPP pred prijatím rozhodnutia. Avšak využil stretnutie s poľským premiérom Mateusz Morawieckým, aby vyhlásil, že európski neliberálovia budú držať spolu.

Pripravujeme sa na stredoeurópsku renesanciu drvivej moci,” vyhlásil Orbán. “Keď Brusel útočí na Poľsko, je to útok na celú strednú Európu, a na nás, Maďarov.

Reklama

Europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt obvinil Orbána z toho, že jeho protimigračná rétorika je samotná dymová clona pre korupciu a protekcionizmus. Avšak súhlasí s tým, že májové voľby zohrajú značnú úlohu v rozhodovaní o budúcnosti Európy.

Dokáže zostať baštou slobody, liberálnej demokracie, nádeje, tolerancie, základných práv alebo budeme autoritárski, skorumpovaní a s menšími právami? Kladie otázku Verhofstadt. “Príchod ,malých Trumpovdo strednej a východnej Európy je oveľa väčšie nebezpečenstvo než brexit. Čaká nás boj o dušu Európy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali