Tajná dohoda nariaďuje Taliansku, že iba ono samé má čeliť invázii migrantov

Tajná dohoda nariaďuje Taliansku, že iba ono samé má čeliť invázii migrantov

Rím 8. augusta 2017 (HSP/bvoltaire/Foto:TASR/AP-Santi Palacios)

 

Tajná dohoda nariaďuje Taliansku, že iba ono samé má čeliť invázii migrantov. Terajší minister vnútra Marco Minniti na priamu otázku v parlamente to mohol iba potvrdiť.

Ilustračné foto

Tajná dohoda. Nie je to žiadna metafora ani zveličovanie: bez akejkoľvek parlamentnej diskusie alebo inej demokratickej debaty, poza chrbát talianskych občanov, bola podpísaná istá dohoda. Predtým sa o nej nediskutovalo a potom sa o nej nehovorilo, ak by o tri roky neskôr bývalá ministerka zahraničných vecí Emma Bonino nepriznala farbu médiám: “To, aby sa všetky vylodenia uskutočňovali v Taliansku, to sme požadovali my. Túto zmluvu sme spravili my a k tomu sme porušili Dublinský dohovor.”

Reklama

Toto je krátke a jednoduché zhrnutie podstaty operácie Triton, ktorá predpokladá, že všetci ilegálni migranti zachránení na mori akoukoľvek loďou vykonávajúcou strážnu službu v Stredozemnom mori budú automaticky dopravení do niektorého z talianskych prístavov. (verzia textu podpísaná dňa 22/10/2014 a upravená dňa 29/1/2016 je dostupná na stránkach agentúry Frontex.)

Toto šokujúce vyhlásenie vyvolalo v Taliansku obrovskú politickú a mediálnu búrku.

Reklama

Ak sa Matteo Renzi zo začiatku snažil všetko zapierať, súčasný minister vnútra Marco Minniti na priamu otázku v parlamente to mohol iba potvrdiť, snažiac sa neobratne vysvetliť, že by to malo byť “posudzované vo vtedajšom kontexte a podľa vtedajších podmienok, ktoré sa od vtedy zmenili a stále sa vyvíjajú”.

Hnutie 5 Hviezd sa snažilo objasniť túto aféru, ktorá nemá ďaleko od velezrady a požiadalo o zasadnutie Európskeho parlamentu. Avšak žiadna zo zúčastnených strán, či už sa jedná o agentúru Frontex, taliansku Pobrežnú stráž, Európsku komisiu, alebo príslušné mimovládne organizácie nedokázali dať uspokojivú odpoveď pre takú samovražednú zmluvu, z čoho vzniká podozrenie viacerých talianskych prokurátorov na tichú dohodu s prevádzačmi a obchodníkmi s ľuďmi. Podľa opozície, vtedajšia vláda (nevolená vláda Matea Renziho) podpísala túto dohodu ako protihodnotu za istý zhovievavejší postoj EÚ voči Taliansku.

Čo sa geopolitiky týka, podpis takejto zmluvy zásadne mení podmienky: volania po “solidarite” s relokáciou migrantov sú v tomto svetle bezpredmetné, tak ako aj vyhrážky o uzavretí talianskych prístavov pre cudzie lode, ktoré robia migrantom “námornú taxislužbu”. Z akého titulu by to mohli talianske úrady robiť, ak si oni sami pridelili túto úlohu?

Pritom by armáde stačilo iba niekoľko dní na to, aby tento príval migrantov zastavila, ako to v pondelok pre denník Libero uviedol známy taliansky generál a bývalý náčelník generálneho štábu Vincenzo Santo: “Zóna, ktorú potrebujeme strážiť je menšia, než si myslíme. V prvom rade treba zablokovať lode mimovládnych organizácií, aby sme im zabránili vstup do líbyjských vôd a potom udrieť našimi špeciálnymi jednotkami na otrokárov” u nich doma “zajať ich a uvrhnúť do našich väzníc. Toto všetko bez čakania na povolenie od medzinárodných organizácií a bez obáv, že by sme napadli kohokoľvek suverenitu. Naša suverenita je napádaná zakaždým, keď nejaká cudzia loď privezie k nám domov náklad ľudskej mizérie.”

Audrey D’Aguanno, novinárka žijúca v Taliansku

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali