Sýrskej armáde sa darí aj naďalej. Do krajiny však chcú vstúpiť Saudovia v koordinácii s Tureckom

Sýrskej armáde sa darí aj naďalej. Do krajiny však chcú vstúpiť Saudovia v koordinácii s Tureckom

Damask 05. februára 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Twitter)

 

Teroristi majú na severe Sýrie straty a ustupujú k tureckej hranici, vyhlásil vo štvrtok oficiálny hovorca ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov

srrria

Reklama

“Na severe krajiny opúšťajú bojovníci svoje pozície, aby aspoň nejako udržali bojaschopnosť svojich útvarov a ustupujú k sýrsko-tureckej hranici,” povedal Konašenkov novinárom.

Podľa jeho slov sú v súčasnej dobe velitelia banditských útvarov nútení sústreďovať hlavné úsilie na akcie spojené s evakuáciou ranených bojovníkov a opätovné získanie kontroly nad situáciou.

Reklama

“V provincii Aleppo včera vytlačili vojaci Sýrskej arabskej republiky spolu s príslušníkmi ľudovej domobrany bojovníkov z ich pozícií a zrušili blokádu obcí Nabul a Az-Zahra, ktorá trvala viac ako štyri roky”, dodal hovorca ruského ministerstva obrany.

 

Niekoľko kľúčových zásobovacích ciest s Al-Kajdou spojenej teroristickej skupiny Fronta an-Nusrat bolo údajne zničených sýrskou armádou v oblasti provincie Aleppo, ktorá hraničí s Tureckom.

Sýrskej armáde a národným obranným silám (NDF) sa podarilo odrezať niekoľko hlavných zásobovacích línií skupiny Fronta an-Nusrat v obci Mayer, ktorá sa nachádza medzi mestom Aleppo a štátnou hranicou s Tureckom v severnej provincii Aleppo, hlásia správy v médiách.

Sýrski vojaci zajali najmenej troch teroristov v blízkosti mesta Maarasta al-Khan v severozápadnej časti provincie Aleppo, uviedli zdroje. K zmenám došlo po tom, čo sa armáde poradilo zlomil štvorročné obliehanie teroristov miest Nübel a al-Zuhri, väčšinou obývané šiitskými moslimami. Mestá boli pod paľbou od roku 2012; sýrske letectvo počas obliehania dodávalo muníciu a humanitárnu pomoc obyvateľom.

Následne sa vo štvrtok kurdským jednotkám YPG podarilo oslobodiť dve dediny v severozápadnej časti Nuble a al-Zahra, ktoré viedli teroristi skupiny Fronta an-Nusrat, hlási iránska tlačová agentúra Fars.

Vo štvrtok boli desiatky militantov Islamského štátu údajne zabitých a mnoho ďalších zranených po tom, čo sýrske jednotky a NDF vykonali záťah na pevnosť teroristov v dedine Jab al-Kol v juhovýchodnej časti mesta Tal Maksour v Aleppe.

Podľa zdrojov, vojenské operácie stále prebiehajú na východnom okraji Aleppa blízko letiska Kuweires, kde má armáda za úlohu vyčistiť priestor od radikálov. Predtým bolo oznámené, že sýrske armádne stíhačky útočia na pozície ozbrojencov Islamského štátu v meste Aleppo a v jeho okolí.

 

Pri americkom nálete v južnom Jemene bol zabitý vodca al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP), tvrdia miestne médiá.

Útok bezpilotných lietadiel vykonaný vo štvrtok eliminoval Jalala Baleediho spolu s ďalšími dvoma členmi AQAP, píše The New York Times. Spojené štáty eliminovali teroristického vodcu pre jeho úlohu pri plánovaní útokov na diplomaciu v jemenskom hlavnom meste Sanaa.

V októbri povedal jemenský veľvyslanec Spojených štátov Ahmed Awad bin Mubarak pre Sputnik, že Sanaa zostáva partnerom USA v boji proti terorizmu napriek pokračujúcej kritike kontroverzných amerických útokov dronmi, pri ktorých boli zabití civilistov a zničená civilná infraštruktúra.

 

Hovorca Kurdistanskej regionálnej vlády (KRG) Safeen Dizayee urguje na zlepšenie koordinácie medzi Ruskom a Irakom v boji s militantnou skupinou Daeš.

Reklama

Vláda autonómneho regiónu irackého Kurdistanu by bola rada, ak by sa zapojila do akéhokoľvek úsilia zameraného na zničenie teroristickej organizácie Islamský štát, známej tiež ako Daeš, povedal jej hovorca pre Sputnik.

Predtým ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že Moskva má záujem o zdieľanie spravodajských stredísk v Bagdade s Kurdmi, ktoré Rusko prevádzkuje spoločne s Irakom, Iránom a Sýriou. “Samozrejme, máme záujem akúkoľvek možnosť zapojenia sa do bojov proti Islamskému štátu,” povedal hovorca KRG Safeen Dizayee.

Dodal, že táto spolupráca by mala byť organizovaná na národnej úrovni spolu s irackými úradníkmi v Bagdade, ktorí sú v kontakte s US-vedenou medzinárodnou koalíciou, ktorá je rovnako aktívna v Iraku.

Irackí Kurdi hrajú aktívnu úlohu v boji proti skupine Daeš. Kurdi sú jednou z najväčších etnických skupín v Iraku a sú sunnitskými moslimskými IS bojovníkmi považovaní za neveriacich.

 

Reklama

Do konfliktu v Sýrii by sa pravdepodobne mala zapojiť aj Saudská Arábia. Saudovia by mohli poslať tisíce pozemných síl do Sýrie, pravdepodobne v koordinácii s Tureckom, s cieľom podieľať sa na boji proti islamským radikálom, píše The Guardian.

Vo štvrtok Saudské veľvyslanectvo vo Washingtone zverejnilo na sociálnej sieti Twitter, že Saudské ministerstvo obrany je pripravené na nasadenie pozemných jednotiek do Sýrie na podporu medzinárodného úsilia anti-Daeš koalície.

The Guardian povedal vo štvrtok s odvolaním sa na nemenované zdroje, že Saudská Arábia by mohla nasadiť “tisíce špeciálnych síl, pravdepodobne v koordinácii s Tureckom.”

Rijád je členom US-vedenej medzinárodnej koalície, ktorá realizuje nálety proti IS v Sýrii od septembra 2014, a to bez súhlasu Damasku alebo Spojených národov. V decembri 2015 začala Saudská Arábia vytvárať vlastnú moslimskú koalíciu skladajúcu sa z 34-národov, ktorej cieľom je bojovať proti islamskému extrémizmu.

Turecko sa nedávno dostalo pod intenzívnu kritiku za údajné nákupy ropy od Islamského štátu, ktorú teroristická skupina kradne zo Sýrie a Iraku. Objavili sa aj obvinenia, že Turci zásobujú teroristov zbraňami. Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok povedalo, že existujú “závažné dôvody” domnievať sa, že Turecko sa pripravuje na vojenskú inváziu v Sýrii.

Reklama

 

AKTUALIZOVANÉ

Sýrska armáda úplne oslobodila od teroristov strategicky významnú osadu Osman ležiacu v provincii Dar’a na juhu krajiny, oznámil v stredu libanonský televízny kanál Al Manar.

“Armáda SAR vzala pod svoju plnú kontrolu osadu Osman severne od Dar’a po tom, čo ju opustili skupiny teroristov, ktorí tam nechali svoje zbrane a techniku,” oznámil televízny kanál.

Ako oznámil libanonský televízny kanál Al Manar, v bojoch s vládnymi silami o kontrolu nad Osmanom stratili radikáli najmenej 36 ľudí. Pri ústupe prišli o značnú časť svojej munície, zbraní a dopravných prostriedkov.

Osada Osman leží na starej trase Damask-Dar’a v bezprostrednej blízkosti mesta Dar’a. Oslobodenie tejto trasy od teroristov zjednoduší zásobovanie vojsk na juhu krajiny a zachráni obyvateľov Der’á pred minometnými a raketovými útokmi.

V stredu po začiatku útoku zahájili teroristi chaotickú paľbu po meste Darmá, v ktorej dôsledku zahynulo 15 ľudí a asi 60 ich bolo zranených.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali