Švédsko vyhralo nad Slovenskom 3:1

Švédsko vyhralo nad Slovenskom 3:1

Minsk 16. mája (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

Ďalším súperom zverencov trénera Vladimíra Vůjteka bude v sobotu Taliansko

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom piatom vystúpení na MS v Bielorusku so Švédskom 1:3 a so ziskom štyroch bodov zostávajú na šiestej priečke v tabuľke A-skupiny. Tú vedú práve hráči “Tre Kronor”, ktorí majú po piatku na svojom konte už 14 bodov.

Reklama
Na snímke Michel Miklík (Slovensko) padá na ľad. Za ním Švéd Mattias Ekholm v zápase Švédsko - Slovensko

Ďalším súperom zverencov trénera Vladimíra Vůjteka bude v sobotu o 19.45 SELČ Taliansko, Švédi si v súboji o čelo tabuľky v nedeľu zmerajú sily s Kanadou.

 

Reklama

A-skupina

Švédsko – Slovensko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Góly: 11. Nyquist (Axelsson), 20. Backlund (Lindström), 42. Nygren (Klasen) – 30. Marinčin (Réway, Tatar). Rozhodovali: Ronn (Fín.), Šindler (ČR) – Carlson (Kan.), Leermakers (Hol.), vylúčení: 4:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 7563 divákov.

 

Zostavy:

Reklama

Švédsko: Nilsson – Ekholm, Fransson, Burström, Andersen, Erixon, Nygren – Lindström, Backlund, Möller – Klasen, Järnkrok, Nyquist – Ericsson, Sjögren, Hjalmarsson – Axelsson, Lundqvist, Rasmussen

SR: Laco (21. Janus) – Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešnák, Mihálik – Šatan, Viedenský, Nagy – Tatar, Mikúš, Miklík – Pánik, Šťastný, Tybor – Skokan, Réway

Slováci nastúpili na svoje piate vystúpenie na svetovom šampionáte v Bielorusku v oklieštenej zostave, keď pre virózu chýbali útočníci Marek Hrivík, Tomáš Marcinko i Marcel Haščák. Premiéru na MS si odbil obranca Vladimír Mihálik. Už po 15 sekundách preveril pozornosť brankára Jána Laca nebezpečnou strelou Möller. Ten istý hráč zakončoval akciu aj o dve minúty neskôr a naznačil, že to bude najmä prvý švédsky útok, ktorý bude robiť slovenskej defenzíve najväčšie problémy. V 4. minúte sa Slováci dopustili technického priestupku šiestich hráčov na ľade, ale severania ponúknutú šancu v presilovej hre nevyužili. V 8. minúte kontrovali zverenci trénera Vladimíra Vůjtka, keď puk do útočného pásma potiahol Marek Ďaloga a po jeho priťuknutí nebezpečne pálil Dávid Skokan. O minútu neskôr si obranca Ďaloga zopakoval ofenzívny výlet, jeho bekhendový pokus chcel dorážať Ladislav Nagy, ale dopustil sa pri tom ofenzívneho faulu a putoval na trestnú lavicu. Slováci sa dobre bránili až do úplného záveru oslabenia. Dve sekundy pred návratom Nagya na ľadovú plochu našiel Dick Axelsson krížnou prihrávkou pri pravej žŕdke stojaceho Gustava Nyquista a ten nikým nekrytý otvoril skóre – 1:0. Slovenskí reprezentanti mali následne šancu vyrovnať v presilovej hre, ale počas 120 sekúnd v početnej výhode dokázali vyprodukovať iba strelu z hokejky Valacha. V 16. minúte sa po akcii Mikúša dostal k strele Réway, ale jeho pokus z bezprostrednej blízkosti zlikvidoval Nilsson v bránke “troch koruniek”. Minútu pred koncom prvého dejstva putoval po prísnom rozhodnutí arbitrov po druhý raz v zápase na trestnú lavicu Nagy. Švédi využili početnú výhodu 11 sekúnd pred klaksónom, keď po spolupráci s Lindströmom strelil svoj štvrtý gól na šampionáte Backlund – 2:0.

Do druhej dvadsaťminútovky Slováci nastúpili v bránke s Jaroslavom Janusom. V 25. minúte mohol znížiť Nagy, ale strelu Šatana tiesnený švédskymi obrancami nedokázal usmerniť do Nilssonovej siete. O dve minúty neskôr mal gól na hokejke Pánik, pozorný švédsky gólman však jeho pokus kryl. Slováci mali následne výhodu presilovej hry, ich tlak stúpal, ale šance Pánika a Tatara zostali nevyužité. Krátko po skončení početnej výhody však puk na útočnej modrej zamiešal Marinčin. Slovenský obranca využil fakt, že pred bránkou clonil Nilssonovi vo výhľade Mikúš a presnou strelou zaznamenal svoj premiérový gól v reprezentačnom drese – 2:1. To povzbudilo aj jeho spoluhráčov, o niekoľko sekúnd na to mohol vyrovnať Pánik. Následne sa hra otvorila a šance sa striedali na oboch stranách. V závere druhej tretiny pálil nebezpečne z ostrého uhľa Miklík, ale jeho pokus našiel iba dobre postaveného Nilssona.

Vstup do tretieho dejstva v hale Čižovka vyšiel lepšie severanom. Slabšiu chvíľku si v slovenskej bránke vybral Janus, ktorý nepokryl nie príliš tvrdú strelu obrancu Nygrena od modrej čiary – 3:1. Následne mohli Švédi svoje vedenie ešte zvýšiť, ale tečovaná strela Möllera skončila na ľavej žŕdke slovenskej bránky. Slovákom sa aj napriek zvýšenej snahe už kontaktný gól streliť nepodarilo, v predvečer 67. narodenín trénera Vůjtka napokon prehrali so Švédskom 1:3 a v tabuľke A-skupiny zostali so ziskom štyroch bodov na šiestej priečke.

Reklama

Vladimír Országh, asistent trénera SR (zdroj: RTVS): “Nevyšiel nám vstup do zápasu, v presilovkách sme inkasovali dva góly. Potom sme vyrovnali hru a strelili kontaktný gól. Ako zlomový sa ukázal úvod tretej tretiny, v ktorej sme inkasovali trochu nešťastne. Prípravu na zápasu ovplyvnili choroby hráčov. Okrem tých čo nehrali, viacerí hráči nastúpili prechladnutí. V stopercentnom zdravotnom stave nebol ani brankár Laco a preto sme ho vystriedali po prevej tretine. Dôležitejšie bude, aby bol v poriadku zajtra proti Talianom.”

Miroslav Šatan, kapitán SR (zdroj: RTVS): “Nezachytili sme úvod a opäť sme doplatili na zbytočné vylúčenia. V druhej tretine sme sa snažili stratu dotiahnuť, gól nás povzbudil. Veľká škoda, že sme nevyužili viacero šancí v druhej časti hry.”

Richard Pánik, útočník SR (zdroj: RTVS): “Vôbec sme sa nepoučili z predošlých zápasov a opäť sme doplatili na zbytočné vylúčenia. Takýmto spôsobom nevyhráme. Osobne sa mi hralo veľmi dobre, v koncovke mi chýbalo trochu šťastia a pokoj na hokejke.”

Martin Réway, útočník SR: “Všetci sme odohrali celkom solídny zápas, ale doplácame na to, že nedávame veľa gólov. Neviem, čím to je, že sa trápime v koncovke. Som rád, že nám to konečne padlo v presilovke. Ak sa mužstvo dolieči, bude to fajn.”

Ladislav Nagy, útočník SR: “V prvej tretine sme sa Švédov akoby báli, mali sme pred nimi prílišný rešpekt. V druhej tretine sme začali korčuľovať. V tretej tretine nám už dochádzali sily. Ja som sa tiež vytrápil. Musíme si oddýchnuť a doliečiť sa, zajtra nás čaká veľmi dôležitý zápas s Talianskom, v ktorom musíme zabojovať a vyhrať.”

 

Tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 5 4 1 0 0 14:6 14

2. Kanada 5 4 0 1 0 22:9 13

3. ČR 4 1 1 1 1 11:10 6

Reklama

4. Nórsko 4 2 0 0 2 10:10 6

——————————————-

5. Francúzsko 4 1 1 0 2 10:9 5

6. SLOVENSKO 5 1 0 1 3 12:17 4

7. Dánsko 4 1 0 0 3 8:14 3

Reklama

——————————————-

8. Taliansko 5 1 0 0 4 4:16 3

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali