Svätý Vazul, ktorý bez strachu napomínal rozhnevaného mocnára, dáva vzor ako karhať tých čo zle slúžia v zverenej im moci

Svätý Vazul, ktorý bez strachu napomínal rozhnevaného mocnára, dáva vzor ako karhať tých čo zle slúžia v zverenej im moci

Bratislava 4. februára 2018 (HSP/Foto:Internet)

 

Svätých pripodobňuje sám Kristus čerstvým révam pravého viniča, ktorý vinič je Kristus Pán sám. Kým révy zostávajú spojené s viničom, prinášajú bohaté ovocie. A poneváč svätí sú verne spojení s Kristom, preto i nachádzame na nich ovocie, užitočné každému, kto ho len chce požívať. Takým je ich príklad, poučenie a orodovanie u Boha, ktorými svätí ľudom osožia. Ale ako sa človek protiviť môže i samej milosti Božej, rovne tak môže svojimi hriechmi zaviniť, že orodovanie, príklady a vnútorné vnuknutia i toho najväčšieho svätého zostávajú preňho bez osohu. O tomto môžeme sa zvlášte presvedčiť životom svätého Vazula.

Svätý Vazul

Svätý Vazul žil pred viac než 900 rokmi v Carihrade. Vtedajší cisár mal zaťa, menom Seronitesa, ktorý, bažiac po cisárskej korune sám, umienil si vyhubiť všetkých tých, čo by dosadnúť na trón dajaké právo mali. O zlostnom Seronitesovom úmysle dozvedel sa svätý Vazul, a z pečlivosti o jeho dušné spasenie a rovne tak o panujúcu cisársku rodinu, pokladal si za povinnosť, upozorniť ho na hriešnosť a ohavnosť skutku, ktorý previesť si zaumienil. Raz teda, keď Seronites s veľkým komonstvom poberal sa k cisárskemu palácu, predstúpil svätý pred neho a riekol:

Reklama

„Prečo zamýšľaš v srdci svojom zlé oproti pravej vrchnosti? Nie je ti súdené dosadnúť na trón. A preto upusti od svojho úmyslu, aby si si nestrhol hnev Boží na seba, a nestratil všetko, čím vládneš.“

Seronites, miesto si povšimnúť dobrej rady, prišiel do tak prudkého hnevu, že sa dal biť vlastnou ruku svätého po hlave i po tvári a odohnal ho s úžasným preklínaním. Svätý Vazul však i vzdor tomu, uzrúc na druhý deň Seronitesa na verejnom mieste, pristúpil k nemu bez strachu, a prosil a napomínal ho, aby od hrozného svojho úmyslu upustil. Nahnevaný Seronites dal ho za to svojim sluhom lapiť a vrhnúť do žalára. Na druhý deň dal si ho predvolať, a plný hnevu tázal sa ho pohrdlive, ako že sa on, človek obecný a biedny, opováži robiť výčitky jemu, pánovi a boháčovi tak mocnému?

Reklama

Vazul mu odpovedal:

„Či sa nazdávaš, že úmysel svoj skryť môžeš pred Bohom? Ja ti len hovorím, že ak vykonáš, čo si si umienil, Boh veľké nešťastie dopustí na teba.“

Seronites dal ihneď svätého Vazula zviazať a celé dva dni hrozne mučiť. Ale o krátky čas, naľakaný snom, čo sa mu bol prisnil, prepustil svätého na slobodu. Sám však onedlho onemocnel a i zomrel.

O veľkej Vazulovej svätosti počula i cisárovná Helena, a žiadajúc si ho videť, poslala si pre neho komorníka. Vazul sa ihneď vybral k cisárovnej, ktorá, keď ho uzrela, išla mu v ústrety a zdvorilé ho privítajúc, požiadala, aby sa za ňu modlil. Svätý jej udelil požehnanie a modlil sa nad ňou nasledovne:

„Udeľ ti Hospodin na mnohé roky silu spravodlivého panovania, a konečne popraj ti večného oslávenia.“

Reklama

Cisárovná odpovedala na túto srdečnú modlitbu:

„Dávno som si priala videť ťa, svätý a ctihodný otče, teraz vyplnil Boh moju túžbu, prosím ťa, neprestávaj modliť sa za mňa, služobnicu tvoju, aby mi Boh bol milostivý a milosrdný v deň večnej odplaty.“

Svätý jej na to odvetil: „Za teba, dcéra moja, sa modliť, nepadá mi ťažko. Ak by si však, pokým sa ja modlím, ty snáď mojej modlitbe protivné konala, tenkrát ti moja modlitba nepoosoží mnoho. Lebo keď jeden stavia, a druhý zas rúca, čo z toho, ledaže darobné namáhanie? Prorokovi Jeremiášovi povedal Hospodin:

„Nepros za tento ľud, lebo ťa nevyslyším.“

Svätý Vazul

Vieme ovšem, že pred Bohom mnoho môže modlitba spravodlivého, ale ona musí byť podporovaná dobrými skutkami so strany tých, za ktorých sa koná. Preto musíš najprv hľadieť chrániť sa všetkého zlého, a zároveň vykonávať mnoho dobrého, aby si tak mohla zajedno vlastnou dobročinnosťou a potom modlitbami tých, čo sa za teba modlia, nadobudnúť si dvojnásobnú nádeju a dôveru v spoločného nám Pána a Hospodina Ježiša Krista.“

Reklama

Svätý Vazul musel sa neskôr i samému cisárovi predstaviť, a neomeškal ostro ho napomenúť pre jeho známy výstuplivý život. Cisár vďačne prijal napomenutie od svätého a rozkázal dať mu peňazí do daru, čo svätý neprijal.

Raz prišla ku svätému Vazulovi stará pani, vedúc so sebou mladú osobu, oblečenú na oko v rúcho reholné. Svätý udelil starej panej požehnanie, naopak mladú osobu dal sa karhať ostrými slovami pre jej hriešnosť a pretvarovanie, a zakončil karhanie nasledujúcimi slovy: „Oj, či si nečistá, najnečistejšia medzi nečistými!“

Hriešnicu dojaly tieto slová hlboko a so slzami v očiach zvolala:“Pravda je ovšem, svätý muž, všetko, čo si o mne povedal. Beda mne hriešnici ! Popáchané neprávosti prevyšujú mi temeno a hriechy moje sú nesčíselné, ako piesok morský. Avšak zaujmi sa za moju dušu, aby neprišla do ohňa večného.“

Bola tu prítomná i tretia osoba a i táto prosila sv. Vazula, orodovať za hriešnicu a pravila: „Hľaď, jak je plná pokánia, zmiluj sa nad ňou a pomôž jej tvojou modlitbou; ja som presvedčená, že ju Hospodin nezapovrhne, keď ty za ňu orodovať budeš.“

 Svätý jej však na to odpovedal, ako je to zle, že druhým do srdca nahliadnuť nemôžeme.

„Čo sa mám za ňu modliť, veď hriešny svoj život viesť i tak neprestane.“

A vskutku, hriešnica, jako sa o tom svätý i neskôr presvedčil, stúpala i potom cestou zatratenia.

Korunu slávy nebeskej obdržal sv. Vazul roku 952. Zo života svätého Vazula vidíme, ako môžu pobožné a Bohu oddané ooby mnohým ľuďom byť pohnútkou a príčinou spasenia. Rovne tak teda neohrozene, ako svätý Vazul, napomínaj i ty, drahý čitateľ, nadovšetko tých, čo sú starosti tvojej zverení. Vlažnosť v modlitbe a vo viere panuje hlavne teraz v mnohých rodinách. Vieš o teda o človeku, čo sa posmešne vyslovúva o základných článkoch viery katolíckej, čo na svet hromží a brojí proti vláde hlavy cirkevnej, proti právu kňazstva a od Boha zverenej mu moci, vychovávať vo školách mládež v spasiteľnom učení, povedz, ako svätý Vazul Seronitesovi, bez obalov i ty nepriateľovi cirkvi:

„Prečo srdce tvoje zamýšľa zlé proti pravej, Bohom založenej vláde? Nie je ti u Boha určené, postaviť sa na miesto cirkvi a jej sluhov. Upusti od svojho marného úmyslu, lebo ináč zasiahne ťa hnev Boží a prídeš ešte i o to, čím vládneš.“

Vidíš-li naopak v obci ľudí dokonalejších, lepších a bohabojnejších nad teba, pridruž sa im dôverne, daj sa poučiť a napomenúť. Nasleduj ich život a pros ich, aby sa modlili za tvoje dušné spasenie.

Reklama

Karol Jerguš

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali