SÚDY: Známeho násilníka a drogového dílera odsúdili na 10 rokov

SÚDY: Známeho násilníka a drogového dílera odsúdili na 10 rokov

Bratislava 13. novembra (TASR) – Milana I. – známeho násilníka a drogového dílera z bratislavských mestských častí Vrakuňa a Podunajské Biskupice odsúdil dnes trojčlenný senát Okresného Bratislava II na 10-ročný nepodmienečný trest, ktorý si má odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Verdikt ešte nie je právoplatný, keďže sa voči nemu odvolal ako obžalovaný tak aj dozorujúca prokurátorka. Tá žiadala pre neho trest vo výške 15 rokov. Prípadom sa teda bude zaoberať odvolací Krajský súd v Bratislave (KS). Senát dnes udelil súhrny trest a zrušil predchádzajúce rozsudky súdov v Dunajskej Strede a tiež OS II, kde obžalovaného súdili za krádeže a drogovú činnosť. OS II ho dnes odsúdil za mediálne známy prípad znásilňovania a obmedzovania osobnej slobody, ktorej sa dopustil na Sandre R. Podľa rozsudku ju bil, kopal do nej, opakovane ju znásilňoval, pálil jej vlasy a podával jej pervitín a spôsobil jej ťažkú ujmu na zdraví. Súd mu okrem desaťročného trestu uložil aj protitoxomanické liečenie ústavnou formou. Bratislavským policajtom sa podarilo zadržať Milana I., na ktorého vydal práve OS II zatykač koncom októbra.

Muž bol súdený v dvoch rozličných kauzách na bratislavskom nižšom súde a roky strávil vo väzbe. V jednom prípade išlo o mediálne a vyššie spomínanú známu kauzu týrania a znásilňovania dievčaťa Sandry R. v bratislavskom Pentagone. "V stredu 24. októbra krátko pred 17.30 hodinou zadržala hliadka Pohotovostnej motorizovanej jednotky 36-ročného muža na Stavbárskej ulici v Bratislave. Muž sa pokúšal pred policajtmi utiecť a nereagoval na výzvy, aby zastal. Po niekoľkých minútach však skončil v putách. Okresný súd v Bratislave II vydal na muža príkaz na zatknutie vo veci prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držby a obchodovania s nimi," uviedla koncom októbra pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave (PZ) Petra Hrášková.

Ako ďalej dodala, policajti muža predviedli na obvodné oddelenie. Následne ho umiestnili do cely policajného zaistenia. Muž bol v minulosti opakovane trestne stíhaný za majetkovú, drogovú a násilnú trestnú činnosť. Sudca ho vtedy vzal do väzby za trestné činy nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

Reklama

V septembri 2009 nižší súd Milana I. v prípade znásilňovania a obmedzovania a týrania vtedy 17-ročnej Sandry odsúdil na 13-ročné väzenie v Ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Krajský súd však vec vrátil na OS II na opätovné prejednanie, kvôli závažným procesným pochybeniam spočívajúcich najmä v porušení kontradiktórnosti procesu, ako aj nedostatkoch v skutkových zisteniach. Potom ho nižší súd v roku 2010 odsúdil na šesťročný trest odňatia slobody. KS však vec vrátil opäť na nižší súd, kde sa na niektoré pojednávania obžalovaný nedostavoval. Ešte pred týmto prípadom ho iný sudca OS II súdil v inej drogovej kauze a kauze iného znásilnenia. Prokurátor považoval pôvodný 13-ročný trest za mierny a žiadal pre Milana I. 15 rokov odňatia slobody.

Podľa obžaloby v druhom prípade uniesol dievča Sandru na autobusovej zastávke na Gagarinovej ulici v Bratislave a autom ho odviezol do neslávne známej bytovky Pentagon, kde ho nadrogoval, týral a mučil. Mladej žene sa podarilo ujsť, skončila s polámanými rebrami a nosom, modrinami, bodnými ranami a popáleninami od cigariet. Tiež jej mal páliť vlasy, biť ju tĺčikom na mäso a trikrát denne podávať pervitín, aby necítila bolesť. Dievča je rodinnou príslušníčkou bývalého známeho slovenského politika.

Reklama

Obhajoba obžalovaného spočívala spočiatku najmä v tvrdení, že dievča utrpelo zranenia, keď ich napadli skíni. Mladá žena si podľa Milana I. celý príbeh vymyslela, pretože mala problémy s drogami a nechcela ísť späť do reedukačného centra.

Milan I. je v spomínaných mestských častiach "známou firmou". Mimo drogovej a násilnej trestnej činnosti sa dopúšťal aj krádeží v miestnych hypermarketoch. Pri jednej z nich ho prichytil pracovník Súkromnej bezpečnostnej služby (SBS) a odovzdal ho polícii. Muž sa však ocitol na slobode a potom na neho bolo vyhlásené pátranie a jeho zábery z krádeží z bezpečnostných kamier odvysielala televízia JOJ. Pracovník SBS nedávno pre TASR uviedol, že bol prekvapený, keď muža, ktorého prichytil a na ktorého bol vydaný zatykač, videl na slobode.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali