Sudcovia dnes volia svojich zástupcov v Súdnej rade SR

Sudcovia dnes volia svojich zástupcov v Súdnej rade SR

Bratislava 23. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Výsledky volieb budú oficiálne vyhlásené v stredu

Slovenskí sudcovia si dnes volia spomedzi seba zástupcov v Súdnej rade SR. O osem miest v kľúčovom orgáne slovenského súdnictva sa uchádza celkom 17 kandidátov. Výsledky volieb budú oficiálne vyhlásené v stredu (24.5.) v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave.

Reklama
Ilustračné foto: Na snímke členovia Súdnej rady SR

Voľba zástupcov sudcov odštartovala personálnu obnovu Súdnej rady na konci jej tretieho funkčného obdobia. V 18-člennom ústavnom orgáne je polovica – deväť členov, ktorí zastupujú sudcov. Ôsmim z nich uplynie päťročné funkčné obdobie 29. júna. Novozvolení členovia sa funkcie ujmú o deň neskôr – 30. júna.

Voľby sa konajú od 9.00 do 19.00 h na zhromaždeniach sudcov v desiatich obvodoch volebných komisií – pri Najvyššom súde SR, Špecializovanom trestnom súde v Pezinku a ôsmich krajských súdoch. Právo voliť majú všetci sudcovia, ktorí ku dňu volieb vykonávajú sudcovskú funkciu sudcu. TASR informovala Súdna rada SR.

Reklama

Musí ísť teda o aktívnych sudcov, nie tých, čo majú prerušený výkon funkcie. Súdna rada nevedela vopred presne uviesť, koľko sudcov bude hlasovať. Aktuálne je však na Slovensku viac ako 1200 sudcov.

Sudcovia hlasujú tak, že v osobitne vyhradenom priestore zakrúžkujú poradové čísla kandidátov, ktorým odovzdávajú svoj hlas. Zakrúžkovať ich môžu najviac osem, čo je počet členov Súdnej rady, ktorých je potrebné zvoliť. Prevzatie hlasovacieho lístka potvrdzujú vlastnoručným podpisom. Označený hlasovací lístok vhadzujú do volebnej schránky.

Priebeh volieb a zistenie výsledkov riadia volebné komisie v jednotlivých volebných obvodoch. Po skončení volieb vyhotovia zápisnice o priebehu a výsledkoch hlasovania a odovzdajú ich zástupcovi hlavnej volebnej komisie. Tá zráta počet sudcov zapísaných v zoznamoch a počet hlasovacích lístkov, rovnako aj počet platných hlasov odovzdaných pre jednotlivých kandidátov v obvodoch všetkých volebných komisií. Napokon zostaví poradie kandidátov podľa počtu získaných hlasov. V prípade rovnosti hlasov získa výhodnejšie poradie kandidát, ktorý vykonáva funkciu sudcu dlhší čas.

Po vyhlásení výsledkov volieb vydá hlavná volebná komisia zvolenému členovi Súdnej rady osvedčenie o jeho zvolení. Predseda hlavnej volebnej komisie oznámi zvolených sudcov predsedníčke Súdnej rady Jane Bajánkovej, prezidentovi Andrejovi Kiskovi, predsedovi Národnej rady Andrejovi Dankovi a predsedovi vlády Robertovi Ficovi.

Zastupovať sudcov v Súdnej rade má záujem päť sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR, desať sudcov z krajských súdov (KS), jeden okresný sudca a jeden sudca zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Jediný z navrhnutých kandidátov už v minulosti v Rade pôsobil, a to sudca NS Daniel Hudák. V ústavnom orgáne chce sudcov zastupovať aj bývalý zástupca Slovenska na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu Ján Šikuta (NS).

Reklama

Najväčšia stavovská organizácia – Združenie sudcov Slovenska (ZSS) nominovala sudcu KS v Žiline Jána Burika, sudkyňu KS v Bratislave Marcelu Kosovú, sudcu KS v Košiciach Martina Michalanského, sudcu KS v Nitre Pavla Pileka, sudkyňu NS Lenku Praženkovú a sudkyňu KS v Trenčíne Eriku Zajacovú.

O dôveru sudcov sa uchádza prezidentka sudcovského združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková (KS Bratislava) a ďalší členovia a kandidáti ZOJ: Miroslav Gavalec, Peter Paluda (obaja NS, Ján Hrubala (ŠTS Pezinok) a Kristína Glegzová (OS Lučenec). V Súdnej rade prejavil záujem byť aj sudca Jozef Mikuš (KS Banská Bystrica), sudkyňa Anna Snopčoková (KS Banská Bystrica), sudca Miloš Kolek (KS Prešov) a sudkyňa Daša Kontríková (KS Trnava), ktorých navrhli sudcovské rady ich súdov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali