Súčasná spoločenská kríza

Súčasná spoločenská kríza

Bratislava 9. mája 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Toľko bolo nadšenia a vznešených rečí o najlepšej vláde, v médiách i medzi ľuďmi, keď vyhrali 29 februára 2020 voľby strany Oľano, Sme rodina, Sas a Za ľudí a poskladali vládnu aj ústavnú väčšinu. Odvtedy už nasledoval len úpadok a rozklad, ktorým trpí celá spoločnosť. Dnes už ani najväčší optimisti nedokážu dôverovať viacerým jej protagonistom a predstaviteľom, vláda je v totálnom rozklade a je na stole otázka, ako zabezpečiť základný chod spoločnosti do nasledujúcich volieb naplánovaných na konci septembra 2023. Hoci sa v parlamente podarilo skrátiť volebné obdobie o 5 mesiacov, dnes je väčšina ľudí presvedčená, že voľby dokážu súčasnú krízu spoločnosti aspoň zmierniť, že mali byť pred prázdninami, nie až v septembri

Čaputová/Heger
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová a Eduard Heger

Je nás čoraz viac, ktorí strácame optimizmus, a niekedy aj nádej a sme presvedčení, že spoločnosť ide nesprávnym smerom, vidíme že je v totálnom rozklade, ktorý nedokážu vyriešiť ani voľby. Že súčasná kríza vlády a problémy spoločnosti majú hlbšie korene a je súčasťou krízy ľudstva, cirkvi, rodiny, autority, morálky, politiky, ekonomiky… Už aj jeden z posledných symbolov novembra 89, Ján Budaj, minister súčasnej vlády, stratil dôveru aj tých, ktorí mali ešte aspoň štipku nádeje, že zo súčasného politického marazmu je ešte nejaké východisko. Myslím si, že vo voľbách sa podarí získať dôveru novým populistickým skupinám a úpadok spoločnosti bude pokračovať. Súčasná parlamentná a vládna koalícia a jej predstavitelia nemôžu obviňovať nikoho z jej diskreditácie, vyhovárať sa nemôže ani na Covid, zdiskreditovali sa sami na svojej neschopnosti, klamstve, podvodoch, demagógií a rozbrojoch, hádkach, ktoré si sami vytvorili. Je teraz už zbytočné zaoberať sa dôvodmi, prečo tento projekt, ktorý získal väčšinovú podporu spoločnosti, nevyšiel, predpokladal som to a pri jeho vzniku mu dával šancu na polovicu volebného obdobia.

Reklama

Bolo to však trápenie a šikanovanie občanov počas pandémie i po nej, a oni to znášali bez protestov a čudoval som sa, že ani v januári 2023 neprišli vo väčšom počte k referendu, keď mali tým najjasnejším a najtransparentnejším spôsobom možnosť vyjadriť sa k spoločenskej kríze, ale svojou pasivitou podporili tento chaos, rozklad predĺžili ho a legitimizovali ho. A dali najavo, že je pre väčšinu národa vyhovujúcim a sú s ním spokojní. Ešte sme neupadli do hlbšej ekonomickej krízy, ešte sa máme príliš dobre a nedorástli sme k tomu, aby sme bojovali za slobodu ducha, za hodnoty vyššie, ktoré človeka budujú a robia ho spokojným, radostným a šťastným. Uspokojujeme sa s materiálnymi hodnotami a tie väčšine dočasne úplne postačujú, ale aj tie nemusia byť trvalé, sú ohrozené, možno viac ako si myslíme.

Drahota, inflácia, chudoba, nedostupné zdravotníctvo, niektoré služby, neporiadok, chaos, komplikovanie každodenného života sú problémy, ktoré ale trápia väčšinu obyvateľov Slovenska, aspoň tak to deklarujú. Nevyriešila ich doterajšia nevyrieši ich ani vláda, úradnícka, ani prezidentka a pravdepodobne ani budúca vláda. Je len otázka, či budúca vláda bude rešpektovať základné práva a slobody človeka a bude mať na zreteli dobro všetkých obyvateľov Slovenska. Existuje východisko? To čo ponúkajú novovznikajúce strany a strany, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu, je predpoklad pre nové krízy, hrozby, katastrofy, chaos… pre pokračovanie a prehĺbenie toho doterajšieho. Doterajšiu neschopnú, aj úradnícku vládu nahradí iná, súčasných ministrov iní. Po skúsenosti z minulosti má šancu znova vládnuť ľavica, médiami a záujmovými skupinami presadzovaná cesta liberalizmu, je cestou k novým problémom a ťažkostiam, pretože pohŕda hodnotami duchovnými a všetko chce riešiť cez moc a peniaze a pevnú ruku. Tzv. konzervatívne zoskupenia neexistujú, resp. zápasia o prežite a nemajú šancu sa presadiť ani vládnuť, len sa pridať k skupine ľavicovej alebo liberálnej a je otázka čo je pre súčasnú spoločnosť lepšie a potrebnejšie.

Reklama

Čo zostalo okrem spomienok na kresťanský disent a aké ovocie priniesol, už nikto dnes nerieši. Odmietame sa spamätať a voliť Pravdu, Dobro, Spravodlivosť, Pokoj, Lásku, Porozumenie, Čestnosť, Slušnosť, Zodpovednosť, Morálku, Pokoru… a tak si žneme len úrodu z toho, čo sme si zasiali a pestujeme. Spoločné dobro sme nahradili egoizmom a aroganciou, Staré klamstvá nahrádzame novými, hráme divadlá, hľadáme spôsoby ako oklamať ďalšie skupiny ľudí, kde by sme si ešte niečo privlastnili na úkor iných či spoločného… Z rozkladu sa žiť trvale šťastne nedá, treba nám budovať hodnoty, vzťahy, kultúru. Za svoje činy a správanie nechceme ani nevieme niesť zodpovednosť, chceme brať, ale nechceme dávať, ani platiť svoje dlhy. Chceme vlastniť, vládnuť, ovládať, panovať, diktovať, ale nie slúžiť a čestne žiť. Sme starší, unavenejší, ohrozenejší, oslabení, ochudobnení pandémiou, vojnou, nepokojom, nestabilitou, médiami. Skomplikovali sa naše vzťahy, sťažila sa naša komunikácia, prestali sme sa správať k sebe ako ľudia. Politické hádky a šarvátky z parlamentu a od predstaviteľov moci sme preniesli do nášho každodenného správania sa medzi sebou v rodinách, na pracoviskách, vo verejnom priestore, v spoločnosti…

Čoraz viac ľudí nevie ako má žiť a niet nikoho kto by ich usmernil a poukázal na správnu cestu. Správame sa arogantne, hrubo, sebecky, povýšenecky a čudujeme sa, že sa o nás nemá kto postarať, keď potrebujeme pomoc a sme ohrození. Inštitúcie, ktoré to po stáročia robili akoby strácali silu, prostriedky i orientáciu a my sa škriepime, delíme, strácame smer, čas, komplikujeme si život a niekedy ani nevieme ako ďalej. Akoby ani neboli prirodzené autority, ktoré by udávali smer života v našich spoločenstvách, obciach, národe, svete, ktoré by dokázali budovať a pracovať pre spoločné dobro.

Podarí sa nám ešte aspoň podporiť prosperitu a spoločné dobro v najbližších voľbách? Alebo sa celkom spoľahneme na mocných a bohatých, na silu médií a mienku a názory iných? Rozhodnutie je na nás, aspoň takto je to verejne prezentované. Pozývam aj týmto k zodpovednosti za spoločnosť i za nás tým, že spoločnosť zveríme ľuďom, ktorí sú morálni nielen v oblasti peňazí a majetku, ale vo všetkých formách, ako nás Desatoro Božích prikázaní usmerňuje, ktorí žijú v usporiadaných rodinných pomeroch, ktorí chránia život v každej forme a osvedčili sa v menších úsekoch ako zodpovední, tvoriví a obetaví a určite sa spoločnosť vedená takýmito ľuďmi pohne dopredu od súčasného marazmu k prosperite.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Reklama

“Zúfalec, babráctvo najhrubšieho zrna,” politici na Hegerovi nenechali nitku suchú. Reaguje aj jeho manželka

Hegera natočili “exkluzívne” po tom ako skončil, okomentoval aj Sulíka a Matoviča

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali