Strelcom z Halle je zrejme nemecký občan, údajne konal sám

Strelcom z Halle je zrejme nemecký občan, údajne konal sám

Berlín 9. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jan Woitas)

 

Muž, ktorý v stredu strieľal pred synagógou vo východonemeckom meste Halle, pričom zabil dvoch ľudí, konal podľa informácií agentúry DPA odvolávajúcej sa na bezpečnostné zdroje zrejme sám. Má ísť o 27-ročného nemeckého občana Stephana B

Na archívnej snímke je hviezda na synagóge v nemeckom meste Halle

Tento páchateľ, ktorého už zadržala polícia, utrpel zranenia a operovali ho v nemocnici v Halle, napísal denník Die Leipziger Volkszeitung.

Reklama

Podľa najnovších informácií, ktoré získal z bezpečnostných zdrojov denník Tagesspiegel, polícia ukončila zásah v obci Wiedersdorf, kde si páchateľ zrejme zaobstaral taxík.

Útočník, ktorý sa pokúšal dostať aj do vnútra synagógy, kde bolo v tom čase 70-80 veriacich, podľa informácií denníka Bild pred synagógu umiestnil aj podomácky vyrobené výbušniny.

Reklama

Polícia v Halle na svojom účte na Twitteri oznámila, že obyvatelia mesta môžu opäť vyjsť do ulíc, keďže im už nehrozí nijaké akútne nebezpečenstvo.

Útok odsúdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Jej hovorca Steffen Seibert na Twitteri napísal, že kancelárka príbuzným obetiam vyslovila úprimnú sústrasť a ďakuje bezpečnostným zložkám, ktoré na mieste činu ešte stále zasahujú. Merkelová zároveň prostredníctvom svojho hovorcu vyjadrila solidaritu so všetkými židmi v ich sviatočný deň Jom kipur.

 

17:02 Pri útoku v Halle prišli o život muž a žena, zranení sú ďalší ľudia

Obeťami stredajšieho útoku neznámych osôb vo východonemeckom meste Halle, ku ktorému došlo pred synagógou aj na iných miestach, boli jeden muž a jedna žena.

Reklama

Muž bol podľa polície zastrelený pred stánkom s rýchlym občerstvením a žena prišla o život na ulici Humboldtstraße v blízkosti židovského cintorína, kam páchatelia hodili ručný granát.

Do univerzitnej nemocnice v Halle boli privezené dve zranené osoby, oznámil jej hovorca Jens Müller. Jednu z nich museli operovať, o druhom zranenom nie sú dostupné bližšie informácie.

Vyšetrovanie násilného činu prevzala Spolková prokuratúra. Jej hovorca uviedol, že to, či išlo o antisemitský čin, zatiaľ nie je známe.

“Aktuálny stav je taký, že sme v Halle zadržali jedného podozrivého – ide o osobu mužského pohlavia. V súčasnosti zisťujeme jej totožnosť a ihneď, ako to bude možné, budeme informovať o podrobnostiach. Najmenej jeden terorista je na úteku — všetko ostatné sú momentálne neurčité informácie. Je možné, že na úteku by mohli byť tri osoby, ale ako som povedal, teraz sú to len špekulácie. Čo sa týka motívu tohto činu, nateraz o ňom nemáme nijaké poznatky,” povedal pre agentúru DPA hovorca polície v Halle Ralf Karlstedt.

Jeden z podozrivých sa dokonca pokúsil vniknúť do synagógy v štvrti Paulus, pred ktorou sa strieľalo. Zabránili mu v tom však členovia bezpečnostnej služby prítomní na mieste. Pre magazín Spiegel to potvrdil predseda židovskej náboženskej obce v Halle Max Privorozki. V synagóge sa v tom čase nachádzalo 70-80 ľudí. Veľký počet prítomných veriacich súvisel aj so začiatkom osláv židovského sviatku Jom kipur.

Reklama

Podľa týždenníka Spiegel boli páchatelia najmenej dvaja. Po útoku sa rozdelili, pričom jeden z nich ušiel taxíkom a neskôr ho chytili na diaľnici. Saská polícia na svojom oficiálnom účte na Twitteri dementovala informácie o tom, že by sa jeden z podozrivých momentálne nachádzal v Lipsku.

Nemecké orgány vyhlásili v danej oblasti “výnimočnú situáciu” a presunuli do Halle všetky dostupné jednotky. Polícia vyzvala obyvateľov Halle i v 15 kilometrov vzdialenom Landsbergu, kde takisto došlo k streľbe, aby nevychádzali von z budov.

Bezpečnostné zložky predpokladajú podľa denníka Der Tagesspiegel, že útok sa cielene udial počas sviatku Jom kipur a zrejme mal údajne krajne pravicové pozadie. Jeden z páchateľov mal na prilbe pripevnenú kameru, čo pripomína útok austrálskeho pravicového extrémistu Brentona Tarranta na dve mešity na Novom Zélande, kde zastrelil 51 ľudí.

Bezpečnostné opatrenia boli sprísnené pred synagógami vo viacerými nemeckých mestách vrátane Drážďan, Lipska, Berlína či Frankfurtu nad Mohanom. Adekvátne bezpečnostné opatrenia prijala aj česká polícia, ktorá sa bude zameriavať na “kontrolu hraníc, letísk a synagóg,” povedala pre Deník N hovorkyňa policajného prezídia Hana Rubášová.

 

14:30 Strieľalo sa pred synagógou v Halle i na iných miestach

Po útoku neznámych ozbrojencov pred synagógou vo východonemeckom meste Halle, kde prišli o život najmenej dve osoby, hlásili v stredu streľbu aj z blízkeho mesta Landsberg. Informovali o tom agentúra DPA a spravodajský portál Bild.

Podrobnosti o incidente v Landsbergu, vzdialenom od Halle približne 15 kilometrov, nie sú zatiaľ známe. Podľa očitých svedkov, na ktorých sa odvoláva Bild, padli výstrely aj pred jednou predajňou kebabu v Halle.

Nemecké orgány vyhlásili v danej oblasti “výnimočnú situáciu” a presunuli do Halle všetky dostupné jednotky. Polícia vyzvala obyvateľov Halle i Landsbergu, aby nevychádzali von z budov.

Po streľbe pred synagógou v hallskej štvrti Paulus, kde navyše neznámi páchatelia hodili ručný granát na židovský cintorín, médiá informovali o pohybe najmenej dvoch osôb v maskovacom odeve, vyzbrojených strelnými zbraňami, ktorí unikali autom smerom na Lipsko. Jednu podozrivú osobu polícia medzičasom zadržala.

Reklama

Polícia tiež oznámila, že v súvislosti s incidentom v Halle sprísnila bezpečnostné opatrenia pri synagóge a židovskom cintoríne v Drážďanoch.

 

14:03 Streľba blízko synagógy v Halle si vyžiadala 2 mŕtvych

Najmenej dve osoby zahynuli v stredu pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Informovali o tom svetové tlačové agentúry i nemecké elektronické médiá.

Polícia napísala na Twitteri, že na mieste udalosti bolo vypálených niekoľko projektilov a predpokladaní útočníci unikli autom. Obyvateľov vyzvala, aby neopúšťali svoje príbytky alebo iné bezpečné objekty.

Reklama

Ďalšie informácie polícia zatiaľ neposkytla.

Správu o tom, že k streľbe z automatickej zbrane došlo blízko synagógy v hallskej štvrti Paulus, priniesli spravodajské portály Bild a Mitteldeutsche Zeitung. Podľa údajov Bildu navyše neznámi páchatelia hodili ručný granát na miestny židovský cintorín.

Podľa zverejnených správ páchatelia údajne unikali smerom na mesto Lipsko. Jedného z nich sa však medzičasom zrejme podarilo zadržať. Okrem okolia miesta streľby polícia v Halle uzavrela aj železničnú stanicu.

Streľbu pri synagóge s obeťami na životoch hlásili z Halle počas židovského sviatku Jom kipur, ktorý je pre židovských veriacich jedným z najvážnejších sviatkov v roku.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali