Novým predsedom Spolu-OD sa stal Miroslav Kollár

Novým predsedom Spolu-OD sa stal Miroslav Kollár

Bratislava 25. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:Facebook-MP, SITA-Branislav Bibel, SITA-Ľudovít Vaniher, TASR-Pavol Zachar)

 

Mimoparlamentná strana Spolu si v sobotu na sneme v Bratislave volí svojho predsedu. Do funkcie kandidujú doterajší predseda Juraj Hipš, ktorý sa nedávno vzdal postu, a poslanec parlamentu Miroslav Kollár. Delegáti snemu budú taktiež hlasovať o spájaní sa s mimoparlamentným hnutím Progresívne Slovensko (PS)

Miroslav Kollár
Na snímke Miroslav Kollár

Hipš kandiduje s víziou spájania, Kollár sa spájať s PS nechce. Subjekty sa rozprávali o zlúčení už na jar, no diskusie sa vtedy zastavili. Strana Spolu ešte chcela podľa Hipša vyskúšať všetky možnosti na zvýšenie preferencií. Teraz hovorí, že vidí, kde je strop strany Spolu. Oveľa rozumnejšie je podľa neho rozvíjať potenciál v silnom subjekte. PS a Spolu už vytvorili rokovacie tímy, ktoré pripravujú spájanie.

Reklama

Kollár považuje myšlienku spájania sa s PS za náhly obrat. Rozumel by spájaniu tesne po voľbách alebo na jar.

PS sa podľa neho rámcuje ľavicovo, on vníma “pôvodnú DNA strany Spolu skôr ako nesocialistickú, neetatistickú občiansku demokraciu“. S touto víziou kandiduje za predsedu. Do Spolu vstúpil Kollár po tom, čo vo februári opustil stranu Za ľudí aj vládnu koalíciu a v parlamente sa stal nezaradeným poslancom.

Reklama

 

Predsedníčka hnutia zaslala členom strany Spolu otvorený list, pripomenula ponuku na spojenie subjektov

Predsedníčka hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová zaslala pred dnešným snemom členom strany Spolu otvorený list. V ňom pripomenula ponuku na spojenie oboch subjektov. Informovala o tom v tlačovej správe. Bihariová v liste uviedla, že členovia strany Spolu dnešnou voľbou predsedu na sneme ovplyvnia nielen budúcnosť svojej strany, ale aj budúcnosť Progresívneho Slovenska.

Irena Bihariová
Na snímke predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová

Spája nás úspech v bratislavských, európskych a prezidentských voľbách, no najmä obrovské množstvo úsilia a práce, ktoré sme pre to vynaložili. Blízkosť našich strán bola predurčená tým, že vznikli na príbuzných hodnotových základoch a obe si kládli za cieľ priniesť Slovensku novú spoločenskú zmluvu,“ napísala Bihariová v liste.

Opätovné spojenie síl by bolo podľa nej tým najdôveryhodnejším dôkazom, že popri rozhádanej a nekompetentnej koalícii a korupčnícko-extrémistickej opozícii existuje pre Slovensko aj iná, „tretia možnosť“.

 

Reklama
Šéfka PS Bihariová rešpektuje podporu vízii nového šéfa Spolu o nespájaní sa

Šéfka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová rešpektuje podporu delegátov strany Spolu – občianska demokracia (OD) novému predsedovi Miroslavovi Kollárovi a jeho vízii o nespájaní sa s PS. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia progresívcov Radovan Choleva.

Rešpektujeme vôľu delegátov a delegátiek snemu strany Spolu-OD a gratulujeme Miroslavovi Kollárovi k víťazstvu v súťaži o post predsedu strany Spolu,” spresnila s tým, že rozhodnutie vyhodnocujú v hnutí ako trvalé a určujúce pre ich ďalšie vzťahy.

Hnutie PS sa bude naďalej usilovať byť pre krajinu odbornou, hodnotovo čitateľnou alternatívou voči rozhádanej nekompetentnej koalícii a korupčnícko-extrémistickej opozícii,” podotkla Bihariová.

 

Stranu Spolu-OD bude viesť Miroslav Kollár

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia (OD) sa stal Miroslav Kollár, zvolili ho na sobotňajšom sneme strany. Pre TASR to potvrdil hovorca strany Matej Bučko.

Reklama

Kollár sa v statuse na sociálnej sieti poďakoval za dôveru. “Pokračujeme v práci na lepšom Slovensku, verím, že všetci SPOLU. A, samozrejme, nebudeme sa vyhýbať ani spolupráci s najbližšími partnermi,” uviedol.

Juraj Hipš
Na snímke Juraj Hipš

V súboji o post šéfa strany sa Kollár stretol s doterajším predsedom Jurajom Hipšom. V prípade oboch kandidátov išlo tiež o voľbu filozofie smerovania strany. Kým Kollár je presvedčený, že Spolu má fungovať samostatne ako stredopravá a občianskodemo­kratická strana, Hipš presadzoval spojenie s Progresívnym Slovenskom (PS), ktoré by umožnilo získať dostatočné percentá vo voľbách a využiť tak odborný potenciál strany pre vytvorenie alternatívy voči súčasnej i minulej vláde.

Oficiálnu tlačovú konferenciu po skončením snemu má Spolu-OD naplánovanú o 17.00 h.

 

Kollár: Spolu môže byť stále stranou so zmysluplným obsahom

Značku strany Spolu – občianska demokracia (OD) možno stále naplniť zmysluplným obsahom. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to povedal novozvolený predseda strany Miroslav Kollár.

Verím, že tento cieľ možno naplniť aj spoluprácou, prípadne spájaním s inými stranami, toto spájanie musí mať však nielen emóciu, ale aj obsah a synergický efekt,” uviedol Kollár.

Spolu-OD chce viesť na hodnotovom základe stredopravej, občianskodemokratickej strany k presadzovaniu zmeny stavu, v ktorom je krajina v súčasnosti. “Spoločnosť je polarizovaná, frustrovaná, smutne sledujeme, ako miznú elementárne zvyšky súdržnosti,” sumarizoval Kollár situáciu, pod ktorú sa podľa neho podpisuje neschopnosť centrálnej vlády spravovať štát a reagovať na problémy ľudí.

To potvrdzuje, že Slovensko potrebuje rekonštrukciu štátu, z môjho pohľadu je to otázka posilnenia kompetencií a financovania samospráv, ktoré v predchádzajúcom období ukázali, že sa vedia o ľudí postarať oveľa lepšie ako centrálna vláda,” povedal. Víziu zmeny chce predstaviť do konca roka.

Kollára zvolili za predsedu strany Spolu na sobotňajšom sneme, získal 98 hlasov, jeho protikandidát, doterajší predseda strany Juraj Hipš, 62. V prípade oboch kandidátov išlo tiež o voľbu filozofie smerovania strany. Kým Kollár je presvedčený, že Spolu má fungovať samostatne, Hipš presadzoval spojenie s Progresívnym Slovenskom (PS).

Na sneme zvolili aj podpredsedov strany – novými sa stali Pavel Nechala a Andrea Letanovská, staronovou členkou predsedníctva ostala po voľbe Jaroslava Lukačovičová.

Reklama

Voľbu Kollára komentovali na sociálnej sieti aj jeho bývalí kolegovia zo strany Za ľudí. Juraj Šeliga Kollárovi pogratuloval. “Aj keď som ja v koalícii a Miro Kollár v opozícii, jeho opozičná politika je konštruktívna,” uviedol. Tomáš Valášek, ktorý po odchode zo strany Za ľudí vstúpil do PS, zhodnotil rozhodnutie snemu slovami “takže Spolu ide samo“.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali