Odborári rozhodujú, či prijmú vládnu ponuku, pozvali aj "rebelov"

Odborári rozhodujú, či prijmú vládnu ponuku, pozvali aj "rebelov"
Mimoriadne zasadnutie Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a Konferderácie odborových zväzov SR (KOZ SR) v stredu 5. decembra 2012 na Odborárskom námestí v Bratislave

Bratislava 5. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Výsledok rokovaní odborárov a rebelujúcich škôl je neistý

Školskí odborári rozhodujú v tejto chvíli o tom, či prijmú vládny návrh na zvýšenie platov. Prijatie ponuky by mohlo znamenať ukončenie štrajku školských zamestnancov, ktoré odštartovalo 26. novembra. Na rokovanie mimoriadnej rady odborári prizvali aj učiteľov z “rebelujúcich” bratislavských škôl, ktoré zorganizovali protesty pred Úradom vlády SR a aj po prerušení štrajku v ňom niektoré pokračovali.

Reklama

S ponukou vlády sú nespokojní a odborárov chcú presvedčiť, aby ju neprijali. “Ideme sa maximálne snažiť presvedčiť členov rady o neprijatí tejto ponuky, lebo sme v nej našli veľmi veľa nedostatkov,” povedal Tomáš Varga zo Spojenej školy Novohradská. Podľa Eriky Očkovej z Gymnázia Metodova vláda zaručuje zvýšenie platov len o päť percent.

“Tých 2,2 percenta, kde základ tvorí rok 2011, by prešlo na samosprávu. V konečnom dôsledku by to nebolo žiadne zvýšenie,” podčiarkla. Učiteľom sa nepozdáva ani sľubovaná definitíva. Vláda im chce zagarantovať, aby ich po 25 odrobených rokoch v školstve a dosiahnutí 55. roku veku nemohli prepustiť. “Definitíva perspektívne nič nerieši. Navyše to riaditeľom môže robiť problémy, lebo by museli prepúšťať mladých kolegov,” zdôvodnil Varga. Okrem toho považujú za problém aj to, že vláda negarantuje zvýšenie percenta HDP investovaného do školstva.

Reklama

 

Nariadenie vlády na zvýšenie platov je už na stránke úradu vlády

Odborári by o svojom rozhodnutí mali dnes rokovať s vládou, a to po tom, ako sa jej členovia vrátia z výjazdového rokovania na Kysuciach. Vo štvrtok (6.12.) kabinet chystá mimoriadne rokovanie. Nariadenie vlády, ktoré má učiteľom priniesť podľa ministerstva financií nárast hrubých platov o 2,2 percenta, je už na stránke Úradu vlády medzi nezaradenými materiálmi.

Návrh má od 1.1.2013 zriaďovateľom nariadiť, aby školám rozdelili 100 percent normatívu na mzdy a nebudú ich môcť preklasifikovať na prevádzku. V súčasnosti musia dať zriaďovatelia zo mzdového normatívu 90 percent na platy. Okrem zmeny spomínaného nariadenia vláda učiteľom naďalej ponúka zvýšenie tarifných platov o päť percent. Nepedagogickí zamestnanci by tieto prostriedky mali dostať cez normatívy.

 

Reklama

Ponuka je neadekvátna

Podľa učiteľa zo Spojenej školy Novohradská Tomáša Vargu, ktorý z rokovania odišiel, sa všetci prítomní zhodli na tom, že ponuka je neadekvátna. “Je už na rozhodnutí rady, ako sa k tomu postaví, ale diskusia jednoznačne prebiehala v takej nálade, že ponuka je neadekvátna,” povedal Varga, ktorý z rokovania odišiel asi po 2,5 hodine. Najväčší problém vládnej ponuky je podľa neho v tom, že vláda nevie garantovať navýšenie investícii do školstva v ďalších rokoch. Učitelia už podľa neho dávno diskusiu nevnímajú z pohľadu zvýšenia platov o päť verzus desať percent.

Aké ďalšie kroky by “rebelujúce” školy zvolili v prípade, keby dnes odborári ponuku prijali, Varga nepovedal. “Netrúfam si povedať, čo bude nasledovať, ak sa príjme ponuka. Ale podľa toho, čo sa deje v bratislavských školách, si viete predstaviť, čo by asi nasledovalo, keby tá ponuka bola prijatá,” uviedol.

Varga spolu s kolegyňou z Gymnázia Metodova odišli z odborárskej centrály na protest pred Úrad vlády SR. Tvrdí, že v štrajku majú obrovskú podporu rodičov a stále sa pridávajú ďalšie školy. Niektorí členovia rady zväzu podľa neho kritizovali iniciatívu bratislavských škôl a označili ju za trieštenie. “Pevne verím, že sa nám ich podarilo presvedčiť, že vôbec sa nesnažíme štrajk roztrieštiť. Boli také individuálne názory, myslím, že je to slovenská nátura, ktorá vidí skôr negatíva. Ako by sme sa mohli trieštiť tým, že bojujeme stále za tie požiadavky,” podčiarkol.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali