Štefan Harabin o svojej knihe “Súdnosť”, Marrákeši, Globálnom pakte OSN a migrantoch a o divočine na slovenskej politickej scéne

Štefan Harabin o svojej knihe “Súdnosť”, Marrákeši, Globálnom pakte OSN a migrantoch a o divočine na slovenskej politickej scéne

Nitra 20. decembra 2018 (HSP/Foto:Eugen Rusnák)

 

Včera sa v priestoroch nitrianskej reštaurácie OKO uskutočnila prezentácia knihy Štefana Harabina „Súdnosť“, ktorá sa „nenásilne“ preliala do hodnotenia súčasnej politickej a hospodárskej situácie na Slovensku, v Európskej únii a vlastne na celom svete. Štefan Harabin porozprával o svojej činnosti na sudcovských postoch a vo vláde, prezradil, prečo sa rozhodol kandidovať v prezidentských voľbách

Na snímke Štefan Harabin

V úvode jeden z dvoch moderátorov večera, Tibor Danáč, krátko pripomenul „životopis“ Štefana Harabina a niektoré etapy jeho činnosti. Potom samotný autor knihy stručne prezradil jej obsah. Podčiarkol, že je to príbeh práva a príbeh slovenskej a európskej spoločnosti v  istom okamihu času. Zdôraznil, že je terčom mainstreamových médií a mnohých politikov a preto sa rozhodol povedať pravdu o sebe, o situácii na Slovensku, o domácom právnom systéme a o vymožiteľnosti práva v našej krajine.

Reklama

Podčiarkol, že nekompromisne stojí za autoritou sudcovského stavu, nebojácne odhaľuje klamárov, podvodníkov, ľudí z vysokej politiky, ktoré páchajú trestné činy a ktorých nemá kto spravodlivo potrestať. Vo svojej knihe kladie otázku: „Čo je to právo pre občana? Čo sa skrýva za pojmami ako spravodlivosť, rovnostárstvo či právne bezvedomie. Dokáže spoločnosť pomocou práva poskytnúť pre všetkých rovnakú šancu?“ Prízvukoval, že vo svojej knihe  priamo poukazuje na mnohé „choroby“ našej spoločnosti. Kritizuje mnohé chyby a zločiny a snaží sa predložiť „recept“, ako napraviť situáciu.

Na snímke Štefan Harabin

Prítomným vyše sto hosťom, ktorí prišli zo všetkých kútov Slovenska, pripomenul, že do funkcie sudcu z povolania bol zvolený v januári 1983. Po Nežnej revolúcii pôsobil na Krajskom súde v Košiciach a v roku 1991 ho zvolili za sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. V rokoch 1998-2003 a 2009-2014 bol predsedom Najvyššieho súdu SR. Od júla 2006 do roku 2009 bol ministrom spravodlivosti Slovenska a zároveň podpredsedom vlády. V júni 2009 bol zvolený Súdnou radou SR na post predsedu Najvyššieho súdu SR.

Reklama

Prízvukoval, že počas svojho pôsobenia vo vláde mal veľké problémy s vedením SMERu.

Ako minister spravodlivosti sa snažil zrušiť Špeciálny súd a Úrad špeciálnej prokuratúry. Mienil zreformoval slovenské súdnictvo, ale príliš nepochodil.

Porozprával o svojich rozporoch s Róbertom Ficom a Róbertom Kaliňákom počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra spravodlivosti a s Danielom Lipšicom /vtedajší minister vnútra/ a Mikulášom Dzurindom /vtedajší minister zahraničia/ počas funkčného obdobia vlády Ivety Radičovej. Prízvukoval, že bol jedným z mala slovenských politikov, ktorý bol proti bombardovaniu Juhoslávie a otvorene to hovoril.

Následne odpovedal na otázky prítomných hostí. Najdlhšie trvala jeho odpoveď hneď na prvú otázku o Marakeši, Globálnom pakte OSN, konaní ministra zahraničia SR Miroslava Lajčáka a o migračnej kríze. Hneď v úvode vyhlásil, že Lajčak zradil záujmy Slovenska a konal v  prospech súčasného vedenia EÚ, ale nie vlastnej krajiny. Podčiarkol, že Marakešská dohoda a Globálny pakt OSN o migrácii je to fakticky rovnaký dokument a keď autori „projektu“ neboli celkom úspešní v prvom prípade, tak mienia dosiahnuť revanš v druhom.

Kritizoval pojem „nezáväzná dohoda“, ktorým sa oháňajú slniečkari, liberáli a mainstream. Prízvukoval, že ak by Slovensko podpísalo túto „nezávažnú“ dohodu, tak by ju muselo plniť do bodky, prijímať stovky tisíc migrantov a v konečnom dôsledku stratiť svoju štátnosť. Podčiarkol, že minister Lajčák vydieral vládu svojou demisiou. Poukázal na to, že podľa zákona, by už nemal cúvnuť: ak podal demisiu, mal odísť, a prezident Kiska tu demisiu, podľa zákona, mal prijať a nerozohrávať nechutné šachy.

Reklama
Na snímke sprava Štefan Harabin, Tibor Danáč, Jozef Prokeš

Poukázal aj na, podľa jeho slov, pochybné divadlo, ktoré rozohral premiér Pellegrini, ktorý pred polrokom sa vyjadroval proti podpísaniu Marakešskej dohody, ale ani slovom sa nezmienil o Globálnom pakte OSN, aj keď je to, podľa Harabina, presná kópia Marakešskej dohody. Kritizoval Pellegriniho, ktorý prihováral Lajčáka, aby zostal vo funkcii, aj napriek tomu, že Lajčák tvrdo kritizoval ľudí, ktorí nesúhlasili s podpisom Marakešskej dohody, a veď na začiatku aj samotný Pellegrini vystupoval proti Marakešu.

Naopak vyzdvihol principiálnu a nekompromisnú pozíciu Maďarska, premiéra Viktora Orbána a ministra zahraničia Pétera Szijjártóa, ktorí odmietli podpísať Marakešskú dohodu – aj napriek obrovskému, zúfalému tlaku súčasného vedenia EÚ. Vysvetlil prítomným, v čom je
rozdiel medzi právnym a politickým záväzkom a prečo by Slovensko nemalo podpisovať ani Globálny pakt OSN. Prízvukoval, že ak Slovensko tento pakt podpíše, bude ho musieť plniť a krajinu zaplavia desiatky tisíc migrantov.

Podčiarkol, že je za to, aby členské krajiny EÚ pomáhali krajinám Afriky a Blízkeho východu a všetkým obyvateľom, ktorí sú v núdzi. Vysvetlil, že na to však obyvatelia týchto krajín sa nemusia premieňať na migrantov a utekať do Európy. Treba financie, ktoré EÚ vyčleňuje na príjem migrantov na svojom území, investovať na pomoc obyvateľom v ich pôvodných krajinách: vybudovať tam podniky, aby ľudia mali prácu, byty, nemocnice, školy, cesty, infraštruktúru – aby obyvatelia Afriky a Blízkeho východu mohli žiť a pracovať v rodnej krajine, budovať svoje štáty. Boli by to oveľa lepšie a užitočnejšie investované prostriedky.

Odpovedal aj na ďalšie otázky divákov. Podrobne rozobral politickú situáciu na Slovensku, poukázal na chyby a pochybnú činnosť niektorých najvyšších politikov, vysvetlil, aká je situácia v slovenskom súdnictve a školstve, porozprával o variantoch zlepšenia situácie. Tvrdo skritizoval sankčnú vojnu proti Rusku, vyhlásil, že v prípade, ak sa situácia skomplikuje, USA, Nemecko, Francúzsko či Veľká Británia nedokážu a nebudú sa ani starať o zachovanie slovenskej štátnosti a súčasných hraníc a jediné Rusko môže byť garantom mieru a bezpečnosti.

Prezradil prítomným, aké prvé kroky by urobil, keby sa stal hlavou štátu. Pripomenul, že prezident má dostatočne široké kompetencie a možnosti, hlavné čo sa týka zahraničnej politiky. Včerajší večer sa skončil autogramiádou Štefana Harabina a „podpisovou kampaňou“ jeho knihy „Súdnosť“.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali