“Správy o Amerike”, ktoré sa nie vždy dostanú v Európe do spravodajstva

“Správy o Amerike”, ktoré sa nie vždy dostanú v Európe do spravodajstva

Bratislava 2. mája 2023 (HSP-Jose Luis Magana)

 

Zatiaľ čo americká whistleblowerka odhaľuje, že jej vláda pôsobí ako sprostredkovateľ pri obchodovaní s deťmi, prinajmenšom jeden európsky denník sa viac zaujíma o odhalenie účasti vlády USA na reverznom inžinierstve UFO, píše Sven R. Larson pre The European Conservative

Tara Lee Rodasová
Na snímke Informátorka z oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb Tara Lee Rodasová

Ako vždy, v Amerike sa deje veľa vecí, ktoré sa v Európe nedostanú do správ. Jedným z príbehov, ktorý tento týždeň otriasol americkými médiami, ale zdá sa, že v Európe zostal nepovšimnutý, je bombastické svedectvo predstaviteľa americkej vlády v Kongrese o obchodovaní s deťmi. Svedkyňa Tara Lee Rodasová z ministerstva vnútornej bezpečnosti, chránená právnym statusom “whistleblowera”, vypovedala o tom, ako vláda Spojených štátov prevzala úlohu sprostredkovateľa v medzinárodnom obchodovaní s deťmi.

Reklama

Podľa Fox News Rodasová varuje, že vláda Spojených štátov umožňuje maloletým bez sprievodu vstúpiť do krajiny a potom ich prepustí do rúk “nadnárodných zločineckých organizácií”. V písomných poznámkach Rodasová vysvetľuje, že

deti sú obchodované prostredníctvom sofistikovanej siete, ktorá sa začína náborom v ich domovskej krajine, pašovaním na hranice USA a končí sa, keď (Úrad pre presídľovanie utečencov) odovzdá dieťa sponzorovi – niektorí sponzori sú zločinci, ktorí považujú deti za tovar a majetok, ktorý sa má použiť na zarábanie.

Reklama

Ďalšia svedkyňa, Sheena Rodriguezová z Aliancie za bezpečný Texas, ktorá vypovedala spolu s Rodasovou, sa podelila o “skúsenosti zo stretnutí s deťmi bez sprievodu na hraniciach”, ktoré boli predmetom obchodovania mexických zločineckých kartelov. Pani Rodriguezová vysvetlila, že deti boli držané “v skladoch s ozbrojenými strážcami”.

Skutočnosť, že v tejto veci svedčí vládny úradník, nie je ničím iným ako pozoruhodným. Odkedy Joe Biden zložil prezidentskú prísahu, americko-mexická hranica je prakticky otvorená a cez hranicu prúdia milióny nelegálnych prisťahovalcov. Štátni úradníci predovšetkým v Texase a Arizone sa už dva roky urputne snažia udržať bezpečnosť svojich štátov uprostred rekordného množstva nelegálnych prisťahovalcov. Ich boj sprevádza prakticky len ticho zo strany federálnej vlády.

Nie všetci demokrati však boli ticho. Eric Adams, starosta New Yorku, nedávno vyjadril ľútosť nad autobusmi, ktoré prichádzajú do jeho mesta s nelegálnymi prisťahovalcami zadržanými štátnymi orgánmi v pohraničných štátoch. Počas týždňa od 19. apríla prijalo mesto New York 2 300 migrantov, čo primátora Adamsa prinútilo k zúfalej požiadavke, aby federálna vláda “zakročila proti mestám, ktoré používajú federálne grantové peniaze na presun migrantov do New Yorku”.

Starosta Adams zjavne nemá veľký záujem využiť zdroje svojho mesta na pomoc Amerike pri absorbovaní 2,76 milióna nelegálnych prisťahovalcov, ktorých Bidenova administratíva prijala len v roku 2022. Zdá sa, že dobrému starostovi nenapadlo, že by mohol zavolať prezidentovi Bidenovi, tiež demokratovi, a požiadať ho, aby možno zaplátal jednu alebo dve diery na hraniciach.

Zdá sa, že šéfovi newyorskej exekutívy sa nelegálni prisťahovalci páčia, samozrejme, pokiaľ neprichádzajú do jeho mesta.

Reklama

Ďalšou veľkou správou, ktorej sa v Európe dostalo trochu viac pozornosti, bol odchod Tuckera Carlsona z Fox News. Tento príbeh krátko spomenula agentúra Reuters; Bridget Ryderová sa mu podrobne venovala vo vynikajúcom spravodajskom článku. Celkovo skromný záujem o tento príbeh však mohol byť výsledkom obmedzeného zastúpenia Fox News v európskom mediálnom priestore.

Tucker Carlson bol najlepšie hodnoteným moderátorom v hlavnom vysielacom čase Fox News. Podľa niektorých odhadov jeho odchod pripravil Fox o polovicu z 2,7 milióna divákov v časovom úseku, ktorý pokrýval. Jeho popularita je z veľkej časti spôsobená tým, že je vnímaný ako presvedčený konzervatívec a priamy rečník, ktorý sa nevyhýba konfrontácii svojich hostí s nepríjemnými otázkami.

Carlson otváral aj citlivé témy vrátane udalostí v americkom Kapitole 6. januára 2021. Carlson sčasti na základe doteraz nevidených záberov z udalostí v Kapitole a vo vnútri Kapitolu spochybnil oficiálny príbeh, podľa ktorého boli tieto udalosti povstaním. Politické dôsledky Carlsonovej práce v tejto veci by mohli veľmi dobre ovplyvniť voľby v roku 2024, čo – treba predpokladať – by mohlo byť dôvodom, prečo bola jeho relácia vôbec zrušená.

Obavy z vplyvu Tuckera Carlsona na budúcoročné prezidentské voľby nie sú neopodstatnené. Vzhľadom na jeho dominantné postavenie v hlavnom vysielacom čase sa Carlsonovo odvolanie zdá byť nezmyselným obchodným rozhodnutím. Tento dojem posilňuje skutočnosť, že Fox sa rozhodol nepredĺžiť zmluvu aj s Danom Bonginom, svojím najpopulárnejším víkendovým moderátorom. Podobne ako Carlson, aj Bongino si vyslúžil povesť America First, t. j. prikláňa sa skôr k Trumpovi než k neokonzervatívnej frakcii Republikánskej strany.

Keďže sa Fox zároveň rozhodol ponechať Carlsona na výplatnej listine počas celého roka 2024, teda počas celého trvania jeho súčasnej zmluvy, niet pochýb, že sa naozaj chcú uistiť, že počas volebného cyklu nebude mať mediálnu platformu. Je lákavé dospieť k záveru, že Fox News teraz de facto deklarovala svoje strany a spojila sa s neokonzervatívcami v ideologickom boji o kontrolu nad Republikánskou stranou.

Reklama

Ďalšie ideologické bojisko v Amerike sa nedávno dostalo na povrch spravodajského cyklu spôsobom, ktorý zrejme zaskočil európske médiá natoľko, že o ňom prevažne neinformujú. Samozrejme, ide o pokračujúce následky reklamy na pivo, v ktorej vystupuje “transsexuál”. Informuje o tom Fox Business:

Konzervatívne pivo: Conservative Dad’s Ultra Right Beer, ktoré bolo uvedené na trh bezprostredne po tom, ako Američania začali bojkotovať Bud Light pre jeho kontroverznú spoluprácu s transgenderovým influencerom Dylanom Mulvaneym, by malo od polovice apríla presiahnuť predaj 1 milión dolárov.

Pivo Ultra Right sa predáva s tým, že obsahuje len štyri zložky a zároveň je “100 % bez woke”. Jeho predajný úspech nie je jediný, ktorý nasleduje po tom, ako kupujúci piva opúšťajú Bud Light. Podľa Breitbartu spoločnosti Coors a Miller, dvaja veľkí konkurenti Budu na trhu s ľahkým pivom s nízkym obsahom alkoholu, “zaznamenali 18-percentný nárast svojich predajov po kontroverzii o transrodovej orientácii pivovaru vlastneného spoločnosťou Anheuser-Busch”.

Prepad proti Bud Light je len vrcholom ľadovca reakcií Američanov na to, čo považujú za snahu veľkých podnikov vnucovať im kultúrne radikálne hodnoty. Tento trend medzi vedením amerických spoločností je mätúci, najmä preto, že viedol k strate príjmov alebo hodnoty akcií mnohých spoločností. Jedna z nich, Disney, sa rozhodla zdvojnásobiť svoju podporu radikálnych kultúrnych hodnôt: rozhodla sa zažalovať floridského guvernéra Rona DeSantisa za to, že spoločnosť stratila špeciálny daňový štatút svojho zábavného parku v jeho štáte. Táto strata je zasa dôsledkom zákona, ktorý prijal štátny zákonodarný zbor, keď sa spoločnosť Disney rozhodla pripojiť ku kampani, ktorej cieľom je priniesť do floridských školských tried sexuálne explicitné materiály.

Európske médiá sa celkovo o americkú kultúrnu vojnu príliš nezaujímajú. Ich pohľad na Ameriku je – možno neprekvapujúco – poznačený ich pohľadom na seba samých. Príkladom je denník Irish Times, ktorý odvážne vyhlasuje, že mierová dohoda so Severným Írskom, na ktorej sa výrazne podieľal prezident Bill Clinton, má v Amerike stále podporu naprieč politickými stranami. Vzhľadom na to, že írski americkí voliči sa v posledných rokoch viac prikláňajú k republikánom, v americkej politike nastala “vzácna situácia”, keď mierová dohoda z Veľkého piatku má pevnú podporu oboch strán.

Denník Irish Times svojím titulkom “Dohoda z Belfastu je takmer jedinou témou, ktorá môže zjednotiť demokratov a republikánov” posilňuje dojem, že obe americké politické strany sú vo všetkých ostatných otázkach beznádejne rozdelené. Nie je to pravda: členovia oboch strán sa navzájom potkýnajú v úsilí zvýšiť výdavky na obranu, čo vojensko-priemyselný komplex, samozrejme, vrelo víta. Zdá sa, že viac ako 124 miliónov dolárov vynaložených obranným priemyslom na lobovanie v Kongrese sa vyplatilo.

Ďalšia otázka, v ktorej je Kongres do veľkej miery jednotný:

Viacerí demokratickí senátori oznámili, že sú ochotní prinútiť prezidenta Joea Bidena, aby vetoval rezolúciu, ktorou sa obnovujú clá na krajiny spojené s čínskym priemyslom solárnych panelov. Rezolúcia … by zrušila prezidentovo moratórium na clá na solárne panely pre štyri krajiny juhovýchodnej Ázie, kde podľa vyšetrovania ministerstva obchodu mnohé čínske solárne spoločnosti montovali svoje výrobky, aby sa vyhli americkým clám na svoje produkty.

Ak je niečo na dvojstrannej dohode o clách na solárne panely jedinečné, tak je to skutočnosť, že demokrati v Kongrese sú ochotní ísť proti prezidentovi vlastnej strany. Zatiaľ čo republikáni sa často snažia podkopať republikánskeho prezidenta, demokrati majú takmer vojenskú schopnosť zomknúť sa za demokratickým prezidentom.

Vzhľadom na to všetko je samozrejme dobré, že americké politické vedenie stojí za Veľkopiatkovou dohodou.

Reklama

Prejavujú tiež jednotu v inej otázke, ktorá má pre budúcnosť ľudstva ešte väčší význam ako Veľkopiatková dohoda. Britský denník Daily Mail sa mimoriadne zaujímal o to, ako americká vláda rieši otázku neidentifikovaných leteckých úkazov, UAP – alebo UFO, ako sme ich zvykli nazývať.

Dňa 26. apríla denník Daily Mail priniesol správu:

Podľa popredného právnika, popredného vedca zo Stanfordu a bývalých predstaviteľov programu UFO sa vysokopostavení členovia Kongresu rozprávali až so šiestimi informátormi, ktorí tvrdia, že pracovali na programoch vyhľadávania havárií UFO a reverzného inžinierstva v štýle Roswellu.

Roswellský incident, ktorý sa odohral v roku 1947, sa týkal havárie neznámeho vzdušného plavidla vo vidieckej oblasti pri meste Corona v americkom štáte Nové Mexiko. Očití svedkovia tvrdili, že plavidlo zjavne nebolo pozemského pôvodu, čo neskôr potvrdil aj civilný vyšetrovateľ UFO Stanton Friedman. Údajne sa plavidla (možno aj preživších) zmocnila americká armáda a previezla ich na leteckú základňu v Roswelli v štáte New York.

Odvtedy sa v literatúre o UFO objavilo nespočetné množstvo príbehov o tom, ako sa nejaká jednotka pod vládou USA pokúšala o spätné inžinierstvo mimozemskej technológie. Práve na tieto snahy sa odvoláva článok v Daily Mail.

Reklama

Noviny ďalej vysvetľujú, že Kongres minulý rok prijal zákon, ktorý dáva štatút “informátora” “každému, kto pracoval na takých ohromujúcich tajných programoch”, ako je reverzné inžinierstvo UFO:

V exkluzívnom rozhovore pre DailyMail.com (právnik) Daniel Sheehan uviedol, že je v kontakte s najmenej šiestimi bývalými vládnymi úradníkmi alebo vojenskými dodávateľmi, ktorí tvrdia, že pracovali práve na takomto programe… Sheehan hovorí, že svedkovia, ktorí údajne vedia o programoch v štýle Roswellovho programu, vrátane bývalého riaditeľa Agentúry obranného spravodajstva, boli odporučení na vypočutie do UFO úradu Pentagónu.

Denník Daily Mail dobre sleduje, aké príbehy sú v Amerike veľké a nové. Tento konkrétny príbeh je rozhodne veľký a v spravodajskom cykle sa objavuje čoraz častejšie. Dňa 19. apríla o tom informoval denník Washington Examiner:

vedúci úradu Pentagónu pre identifikáciu UFO, ktorý nedávno špekuloval o možnosti existencie mimozemskej “materskej lode” v slnečnej sústave a “mimozemských technologických sond” navštevujúcich Zem, bude vypovedať na zriedkavom vypočutí v Kongrese. Dr. Sean Kirkpatrick, riaditeľ nedávno vytvoreného Úradu pre riešenie celoplanetárnych anomálií, vystúpi v stredu ako jediný svedok pred senátnym výborom pre ozbrojené služby.

Vláda Spojených štátov zjavne vedie svet v akomsi projekte odhaľovania UFO. Bude veľmi zaujímavé sledovať, čo bude nasledovať – a ako o tom budú informovať médiá v Amerike aj v Európe.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken upozornil na naliehavú potrebu schválenia ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu v americkom Kongrese. Spravil tak počas stretnutia so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom.

Antony Blinken, Dmytro Kuleba stretnutie Rady NATO - Ukrajina
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
13:19

Ukrajina oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014.

13:19

Kremeľ uviedol, že ďalší americký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na bojisku.

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali