Moskva 24. júla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Patríte medzi milovníkov zeleniny a ovocia, ale nechodíte do obchodu každý deň? Potom by ste mali vedieť, ako správne skladovať ovocie a zeleninu, čo by ste napríklad nikdy nemali dávať vedľa seba, ktoré ovocie preferuje samostatné skladovanie a čo napríklad patrí do zvláštneho obalu
Keď máte veľkú záhradu či sad, na ktorom pestujete najrôznejšie druhy ovocia a zeleniny a môžete si tak zájsť kedykoľvek počas dňa odtrhnúť to, na čo máte práve chuť, potom patríte medzi veľkých šťastlivcov. Mnoho ľudí však kupuje zeleninu a ovocie v obchodoch či na trhoch, a to ešte do zásoby. Aby nám vydržala zelenina s ovocím čo najdlhšie chutná, potom musíme venovať istú pozornosť tomu, ako ju skladovať.
Web UnlockFood vám prináša rady a tipy, ako na správne skladovanie niektorých potravín, rovnako tak radí aj web EatingWell. Napríklad jablká by ste mali skladovať na chladnejšom mieste, teda napríklad v komore alebo v pivnici. Avšak pozor na to, nemali by ste ich mať na rovnakom mieste, kde máte zemiaky. Ak chcete, aby vám jablká vydržali chutné dlhé mesiace, potom ich skladujte v prepravných debničkách a medzi kusmi majte dostatok priestoru.
Banány naopak môžete skladovať v izbovej teplote, ak by ste ale chceli, aby vám vydržali dlhšie, omotajte šupku potravinovou fóliou. Naopak ich nedávajte do chladničky, hrozí totiž, že by zhnedli veľmi rýchlo.
Počas leta si iste mnoho z nás rado dopraje bobuľovité ovocie – jahody, maliny, čučoriedky či ríbezle. Takéto ovocie je ale určené k rýchlej konzumácii. Ak sa vám však takéhoto ovocia nahromadilo viac, než zvládate rýchlo zjesť, potom ho vložte do nádobky s vodou a jablčným octom.
Niektorí si nevedia predstaviť leto bez reďkoviek. Pre dlhšiu trvanlivosť sa odporúča odstrániť ich stonky a listy, ktoré im odoberajú vodu. Ich čerstvosť predĺžite tiež zabalením do vlhkej utierky a tým, že ich budete skladovať v uzavretom sáčku.
Čo sa týka zemiakov, cibule a cesnaku, tie by ste nemali dávať do chladničky. Podobne ako jablká patria aj tieto do tmavej komory alebo pivnice.
Ako na skladovanie kávy
Odborníčka na čaj a kávu Jelizaveta Tichonovová prezradila ideálne podmienky skladovania zrnkovej kávy. V rozhovore pre televízny kanál Zvezda uviedla, že najlepšie je skladovanie kávových zŕn v chladničke, ale za dodržiavanie rôznych podmienok, aby sa zachovali všetky užitočné vlastnosti budúceho nápoja.
“Pražené a zelené zrná v nepriepustnom balení sú ideálne pre skladovanie v chladničke. Vlastnosti kávy, dokonca aj praženej, sa lepšie zachovajú v chladničke,“ povedala Tichonovová.
Hlavnou podmienkou uchovania zrnkovej kávy v chladničke je absencia rôznych pachutí a hermetické balenie, zdôraznila odborníčka.
V prípade poškodenia balenia sa doba trvanlivosti zrnkovej kávy prudko zníži. Podľa Tichonovovej obsahuje jeden meter kubický vzduchu až milión rôznych baktérií a plesne, ktoré rýchlo ničia zrna.