Šport-médiá: Čurný: "Weiss, Griga, Hipp aj Kozák vyžadujú pripravenosť novinára"

Šport-médiá: Čurný: "Weiss, Griga, Hipp aj Kozák vyžadujú pripravenosť novinára"

Bratislava 21. novembra (TASR) – Spolupráca médií a slovenskej futbalovej reprezentácie dosahuje štandard, ktorý sa časom dostal na určitú úroveň. Manažér komunikácie a PR Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný v rozhovore pre TASR uviedol, že na tejto najvyššej úrovni sa očakáva obojstranne profesionálny prístup, ako reprezentantov a trénerov, tak aj zástupcov siedmej veľmoci. V práci s mladými reprezentantmi sa zväz snaží vyvíjať také aktivity, aby mediálne ešte neostrieľaní hráči neuviazli zbytočne v prípadnej "bulvárnej pasci".

"S médiami je vždy lepšie spolupracovať ako bojovať. Čím viac informácií dáme k dispozícii, čím je viac možností na kontakt medzi reprezentáciou a médiami, tým lepšie. Úplne najlepšie je, ak sa stanovia veľmi presné pravidlá, ktoré dodržiavajú obe strany. To sa myslím za tie tri roky podarilo dostať na veľmi slušnú úroveň. Mám dojem, že terajší systém je vyhovujúci pre všetkých," povedal hovorca SFZ. Na úrovni A-mužstva sa hráčom v mediálnej vybavenosti špeciálny servis zo strany zväzu neposkytuje. "Čo sa týka Á-čka, tam sa už ráta s tým, že hráči sú profesionáli. To znamená, že v zásade by bolo už trochu smiešne učiť ich, že čo a ako majú robiť, ako sa majú správať. To už oni väčšinou veľmi dobre vedia. Ak nás však požiadajú, radi im poradíme. My nemáme nejaké obmedzenia, čo sa týka komunikácie s médiami. Hráčov považujeme za také osobnosti, že im nemusíme predpisovať, ako a s kým majú komunikovať."

Oveľa väčšia pozornosť sa však venuje v tejto oblasti juniorským výberom. "Špeciálne sa však zameriavame na mládežnícke reprezentácie, pretože tam tí chalani sú ešte len v začiatkoch. Im vysvetľujeme, že komunikácia s médiami je súčasť práce profesionálneho futbalistu. Tak ako chodia na tréning, tak ako sa musia starať o svoje zdravie či výživu, rovnako musia vedieť aj komunikovať zmysluplne a dobre s médiami. Ten, kto toto vie, zvyšuje svoju trhovú cenu, je to v ich vlastnom záujme. Mali sme niekoľko špeciálnych tréningov napríklad s 21-kou, takisto aj teraz, keď išla na naša 17-ka na majstrovstvá sveta a vysvetľovali sme im rôzne ťažkosti, ktoré ich môžu stretnúť. A najmä v súvislosti s rozvojom sociálnych sietí. Ten kladie veľké nároky na samotných hráčov, čo a akým spôsobom zverejňujú o sebe. Definitívne rozhodnutie je ale na nich. My sme v rámci workshopov a na stretnutiach so zástupcami ľudí z mediálnych oddelení aj veľkých asociácií videli, že tie majú napríklad vypracovaný kódex komunikácie hráčov na sociálnych sieťach, čo je povolené a čo zakázané. My až do takých detailoch nejdeme, snažíme sa ich nasmerovať, aby vedeli, ako môžu vo svoj prospech tento kanál používať, a čoho sa majú vyvarovať, aby sa nedostali do bulvárnej pasce.

SFZ zaviedol do praxe aj tzv. Etický kódex, ktorý platí na všetkých reprezentačných úrovniach. "Etický kódex je súbor pravidiel, ktorým by sa mal riadiť futbalový reprezentant Slovenskej republiky a vychádza aj zo stanov SFZ. Ak niekto reprezentuje Slovensko, malo by aj jeho správanie byť v súlade s najvyšším etickými hodnotami športu, tzn. fair-play, čestnosť a takisto rešpekt voči súperovi, fanúšikovi. Je dobré vedieť, čo vyžadujeme od človeka, ktorý si oblečie reprezentačný dres. Povedal by som, že vtedy už prestáva byť súkromnou osobou, resp. futbalistom XY, už je reprezentant Slovenskej republiky. Tu ako príklad uvediem, že sme mali mediálne školenia, keď mnohí chalani, ktorých sme nafotili v reprezentačných dresoch, si tieto fotky dali ako profilovky na sociálne siete. A my sme im vysvetlili, že pokiaľ už majú takúto profilovku, tomu musí zodpovedať aj ich správanie na sociálnych sieťach. Pretože nie je nič horšie, ako keď v dnešnej dobe internetu a populárnych internetových médií niekto napríklad urobí printscreen facebookového profilu mladého muža, ktorý ma na sebe reprezentačný drese SR a vedľa neho je nejaký jeho post, ktorý obsahuje vulgarizmy alebo niečo, čo je v príkrom rozpore s etickým kódexom."

Reklama

Jednou z najčastejších povinností v pozícii hovorcu národného tímu Juraja Čurného je sprostredkovať pre média stretnutia a rozhovory s hráčmi A-tímu, dokonale ich tak v tom smere pozná. A snaží sa aj poradiť, ako napríklad v prípade stredopoliara Miroslava Stocha, ktorý má s nimi práve v tomto období komplikovaný vzťah. "Sú hráči, ktorí nemajú problém komunikovať, ale to väčšinou súvisí s povahou človeka. Sú hráči, ktorí sú extrovertnejší, ktorí sa radi rozprávajú, a naopak sú hráči, ktorí sú, nazvime to, tí tichší, čo až tak veľa rozprávať nepotrebujú. Väčšinou sa už ten kolektív tak prirodzene poskladá, že tí extrovertnejší sú aj vyhľadávanejší partneri pre novinárov, lebo tí vedia, že dostanú to, čo potrebujú a majú výpovede, ktoré môžu použiť. A proste sú aj hráči, ktorí z rôznych dôvodov majú s médiami problém. Najvypuklejším je teraz Miňo Stoch, kde aj my sme opakovane Miňovi navrhovali, že jeho terajší postoj, že nebude komunikovať vôbec s novinármi, môžeme rešpektovať, ale považujeme ho za nešťastný, pretože nič tým nezíska. My sme sa mu snažili povedať, že pokiaľ si pripraví, keď to veľmi zostručním, tri dobré vety, a povie ich médiám, tie budú vedieť pracovať aj s týmto a nebudú ho trápiť s nejakými veľkými rozhovormi. Bude to jeho pohľad na to, čo sa ho budú novinári pýtať, resp. čo by on chcel povedať slovenským médiám. Vždy sú teda hráči, ktorí majú lepší alebo horší vzťah s médiami. Súvisí to aj s tým, čo ktoré médium napíše o danom hráčovi. V niektorých prípadoch je pochopiteľná opatrnosť futbalistov voči niektorým médiám."

Počas pôsobenia vo funkcii zažil Čurný už kvarteto trénerov prvej reprezentácie SR, všetkých ich označil za profesionálov: "Mne sa veľmi dobre spolupracovalo so všetkými trénermi, ktorých som ja zažil, teda aj s Vladom Weissom, aj Mišom Hippom, aj Stanom Grigom a takisto aj s Jánom Kozákom. Majú jedno spoločné. Sú to ľudia, ktorí sú naozaj v najlepšom slova zmysle zažratí do futbalu neuveriteľným spôsobom. Celkom logicky vyžadujú od druhej strany, aby boli aspoň v tých základných veciach pripravení. Všetkých ich, niektorých viac, iných v menšej miere, v úvodzovkách irituje, ak sa stretávajú na druhej strane s človekom, o ktorom veľmi rýchlo zistia, že sú nepripravení, ak to zjednodušene poviem. To znamená, že dávajú otázky, z ktorých je jasné, že sa nepripravili na to, aby takto položili tú otázku, alebo niečo podobné. Tam väčšinou vznikajú nejaké tie tenzie a napätia. Ale u všetkých tréneroch, ktorých som videl, pokiaľ zistili, že novinár má záujem o futbal, že je prístupný počúvať argumenty, a že v úvodzovkách nemá už napísaný článok, kde si len potrebuje dosadiť takú výpoveď, ktorá by sa mu hodila do daného vyznenia, tak nebol myslím si problém so žiadnym trénerom, s ktorým som prišiel do styku. A týka sa to aj Ivana Galáda a trénerov mládežníckych reprezentácií."

Reklama

A recept pre respondentov na prípadnú neprofesionálnu, provokatívnu či inak problémovú otázku? "Je to veľmi individuálne a veľmi závisí na konkrétnej situácii, v akej sa to stane. Niekedy je tréner alebo hráč nervóznejší, ako obvykle býva, takže reakcia býva skôr prudšia či negatívnejšia. Ale na to nebýva nejaký univerzálny recept. Rozhodne najlepšie je, nerozpitvávať tému, ktorá evidentne hrozí konfliktom. Nazvime to odložiť niečo, čo hrozí ťažko predvídateľnými následkami na neskoršiu dobu. Pretože s odstupom času sa môže prísť na to, že to nebolo, nazvime to, až také horúce či kontroverzné. Moja rada je nezvyšovať napätie, nech už vzniklo akokoľvek. Dať to nabok a skúsiť sa k tomu vrátiť s nejakým odstupom. Samozrejme, výrazná konfrontácie medzi hráčom či trénerom a médiami je niečo, čo médiá majú radi, zvyšuje to čítanosť, zvyšuje to počúvanosť, sledovanosť, nie je to niečo každodenné. Ale z môjho pohľadu o takýto konflikt veľký záujem nie je, pretože potom sa z toho vytráca to hlavné čo my chceme a to je futbal ako hra, ktorá by mala predovšetkým prinášať pozitívne a nie negatívne emócie."

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali