Šport: Chronológia slovenských úspechov 2013 – 2. polrok

Šport: Chronológia slovenských úspechov 2013 – 2. polrok

Bratislava 18. decembra (TASR) – Chronológia športových udalostí roku 2013 z pohľadu úspechov slovenských reprezentácií, klubov i jednotlivcov – 2. polrok:

J Ú L:

Reklama

1. Cyklista Peter Sagan skončil v 3. etape Tour de France (TdF) na druhej priečke a prvýkrát sa na 100. ročníku podujatia obliekol do zeleného dresu.

2. Ďalší Slovák na TdF Peter Velits vystúpil so svojím tímom Omega Pharma – Quick Step na strieborný stupienok po 25-kilometrovej časovke.

Reklama

3. Športová strelkyňa Danka Barteková sa stala najmladšou členkou Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a zároveň prvou zástupkyňou Slovenska v jeho štruktúrach.

4. Plážové volejbalistky Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová sa pri premiérovej účasti na svetovom šampionáte prebojovali do osemfinále turnaja, kde v boji o postup do štvrťfinále podľahli nemeckej dvojici Karla Borgerová, Britta Bütheová 0:2.

5. V 7. etape sa slovenský cyklista Peter Sagan dočkal na 100. ročníku TdF prvého víťazstva a získal aj rýchlostnú prémiu.

5. Džudista Milan Randl sa stal v hmotnosti do 90 kg armádnym majstrom sveta.

5. Športová strelkyňa Zuzana Štefečeková triumfovala v trape žien v rámci Svetového pohára v streľbe v španielskej Granade.

Reklama

15. Bežec Martin Kučera získal na 27. Svetovej letnej univerziáde zlatú medailu v behu na 400 m cez prekážky v najlepšom novom osobnom rekorde 49,79 s.

17. Slovenskí reprezentanti v taekwonde sa vrátili z ME v Barcelone s bohatou zbierkou cenných kovov. Zo Španielska si odniesli 6 zlatých, 7 strieborných a až 14 bronzových medailí.

18. Medailovú zbierku Slovákov na 27. Svetovej letnej univerziáde rozšíril striebrom kladivár Marcel Lomnický, Jozef Repčík v behu na 800 m a kanoisti Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo v K2 na 200 m. Dva bronzové úspechy pridal v trape tímov Matúš Dudo, Michal Slamka a Boris Stanko, v športovej puške na 60 výstrelov sa zo svojho prvého medailového úspechu bronzového lesku tešila Jana Hyblerová.

20. Tenistka Viktória Kužmová získala na XII. letnom európskom olympijskom festivale mládeže zlatú medailu po víťazstve na turnaji v dvojhre. Spoločne s Terezou Mihálikovou sa tešili z cenného kovu zlatého lesku aj vo štvorhre.

20. Na MS juniorov a slalomárov do 23 rokov vybojovali slovenskí reprezetanti 5 zlatých, dve strieborné a dve bronzové medaily.

Reklama

20. Letná biatlonistka Paulína Fialková vyhrala zlato v šprinte na MS v talianskom Forni Avoltri, Slováci získali na podujatí ešte tri strieborné a jednu bronzovú medailu.

21. Cyklista Peter Sagan obhájil na 100. ročníku TdF zelený dres, keď si pripísal jeden etapový triumf, tri druhé a dve tretie pódiové umiestnenia.

29. Tenistka Dominika Cibulková získala tretí singlový titul na okruhu WTA, keď triumfovala na hardovom turnaji v kalifornskom Stanforde. Vo finále po prvý raz v kariére zdolala najvyššie nasadenú Poľku Agnieszku Radwaňskú 3:6, 6:4 a 6:4.

30. Plavec Richard Nagy vytvoril na 15. MS FINA nový národný rekord najskôr na 800 m voľným spôsobom a neskôr aj na na 1500 m v.sp.

A U G U S T:

2. Guliarka Ivana Krištofičová získala na 22. letnej deaflympiáde v Sofii zlatú medailu výkonom 15,33 m, ktorý je novým deaflympijským rekordom.

4. Kanistický štvorkajak v zložení Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin získal na MSJ a do 23 rokov zlatú medailu v K4 na 1000 m. Vo finále "kráľovskej" disciplíny triumfoval s náskokom 347 tisícin pred ruským kvartetom.

5. Tenistka Magdaléna Rybáriková obhájila titul na hardovom turnaji WTA vo Washingtone a získala štvrtú singlovú trofej na hlavnom profesionálnom okruhu. Vo finále si poradila s Nemkou Andreou Petkovičovou 6:4, 7:6 (2).

Reklama

6. Športová strelkyňa Zuzana Štefečeková skončila na ME v brokových disciplínach v skeete strieborná a v súťaži družstiev spoločne s Janou Mezeiovou a Luciou Boorovou bronzová. Kov rovnakého lesku získali aj skeetarky Danka Barteková, Monika Zemková a Andrea Stranovská, pričom Barteková si bronz vystrieľala aj medzi jednotlivkyňami. Ďalší strieborný úspech patril trojici trapistov v súťaži tímov Erikovi Vargovi, Romanovi Čavarovi a Mariánovi Kovačócymu a medzi juniorkami bronz Nine Slamkovej.

8. Reprezentantka v tlaku na lavičke Monika Gavorníková získala na ME v kategórii do 52 kg bronzovú medailu, keď zodvihla nad hlavu závažie s hmotnosťou 97,5 kg.

11. Duatlonistka Petra Fašungová si vybojovala na MS v kategórii do 23 rokov zlato, Ivana Kuriačková striebro medzi juniorkami.

12. Kladivár Marcel Lomnický obsadil vo finále kladiva na MS v atletike ôsmu priečku po najlepšom pokuse 81,97 m a splnil tak cieľ výpravy získať aspoň jedno 8. miesto.

13. Slovenský atlét Vladimír Výbošťok si zo Svetových hier veteránov v Turíne priviezol tri zlaté kovy, keď dominoval v kategórii nad 65 rokov v behoch na 100, 200 m a v diaľke.

Reklama

14. Na atletickom svetovom šampionáte skončil chodec Matej Tóth piaty na 50 km a zaznamenal najlepší výkon v kariére. Následne ho v Rusku zvolili za jedného z 18 členov Komisie športovcov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).

25. Triatlonista Richard Varga skončil na 7. pretekoch seriálu ITU MS v Štokholme na siedmej priečke a dosiahol tak druhé najlepšie umiestnenie v tomto seriáli.

26. Peter Sagan zažiaril na cyklistických pretekoch USA Pro Challgenge, keď vyhral bodovaciu súťaž podujatia a získal zelený dres. Celkovo si pripísal štyri etapové prvenstvá a jedno tretie miesto.

30. Tatiana Janíčková získala na MS v horskej cyklistike a cyklotriale v Juhoafrickej republike zlatú medailu a prvýkrát sa vo veku 19 rokov stala svetovou šampiónkou.

30. Reprezentantky v orientačnej cyklistike Daniela Trnovcová, Natália Tyszová a Stanislava Fajtová skončili na MS v preteku ženských štafiet na šiestej priečke.

Reklama

S E P T E M B E R:

1. Na MS v rýchlostnej kanoistike obsadili Slováci dve štvrté miesta. V C1 na 1000 m sa to podarilo Matejovi Rusnákovi, v K2 žien na 500 m Ivane Kmeťovej a Martine Kohlovej. Druhá menovaná prišla do cieľa na šiestom mieste aj v K1 na 200 m, Peter Gelle skončil v K1 na kilometrovej a aj polovičnej trati siedmy. Rovnaké umiestnenie dosiahol dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr a posádka K4 Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin na 1000 m.

2. Reprezentant vo vodnom lyžovaní Alexander Vaško získal na ME v Poľsku v trojkombinácii bronzovú medailu, keď si za slalom, akrobatickú jazdu a skoky pripísal dovedna 2336,6 bodu.

3. Tenistka Daniela Hantuchová sa druhýkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open, keď zdolala Američanku Alison Riskeovú troch setoch 6:3, 5:7 a 6:2.

4. Miroslav Celler postúpil ako historický prvý slovenský reprezentant v squashi na ME jednotlivcov cez 1. kolo, keď zvíťazil nad Portugalčanom Claudiom Pintom 3:2 na sety.

Reklama

7. Slovenskí reprezentanti v pretláčaní získali na pravačke na MS tri strieborné a dve bronzové medaily. O striebro sa postarali Lucia Debnárová do 60 kg, Snežana Babajevová do 50 kg a Dominik Glod do 70 kg medzi 21-ročnými. Juraj Michalička v najťažšej kategórii nad 110 kg ukoristil bronz rovnako ako Michal Girášek (do 80 kg). Medzi juniorkami triumfoval v ľavačke do 70 kg Rebeka Martinkovičová.

8. Windsurfista Patrik Pollák získal na MS v neolympijskej triede Raceboard striebornú medailu. Kov rovnakého lesku vybojoval aj vlani na MS vo fínskom Yyteri.

8. Reprezentantka Jana Macinská sa stala historicky prvou ženskou majsterkou Európy v rádioorientačnom behu.

9. Cyklista Peter Sagan získal zelený dres pre najlepšieho pretekára bodovacej súťaže o treťom triumfe na podujatí Okolo Alberty.

9. Peter Csonka získal na MS v raftingu vo freestyle v USA striebornú medailu.

11. Olympionik Richard Varga sa stal majstrom sveta v akvatlone a obhájil tak titul z minulého roka, keď triumfoval v disciplíne pozostávajúcej z jeho obľúbeného plávania a behu.

14. Na MS vo vodnom slalome získala hliadka 3xC1 v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš zlatú medailu. Strieborný kov vybojoval v súťaži singlistov Alexander Slafkovský, Matej Beňuš skončil šiesty. Bronz získali deblisti Ladislav a Peter Škantárovci v C2. Medzi ženami dosiahla v C1 Katarína Macová deviaty najlepší čas rovnako ako Elena Kaliská v kategórii K1, v ktorej skončila Jana Dukátová štvrtá.

Reklama

15. Fitnesska Dominika Multáňová si na MS v kulturisitke vybojovala zlato v kategórii do 163 cm, Adela Ondrejovičová triumfovala do 168 cm a Sabína Pleváková v bikiny fitnes do 163 cm. V nižšej kategórii do 158 cm získala bronz Iveta Kuglerová. V súťaži kulturistiky žien skončila druhá Jana Purdjaková.

15. Cyklista Peter Sagan triumfoval na pretekoch GP Montreal a dosiahol tak už 22. víťazstvo v tomto roku.

21. Reprezentanti v kickboxe získali na ME 26 medailí, ktorými potvrdili historicky najlepšiu účasť v tomto športe na vrcholnom podujatí.

22. Peter Velits spolu so stajňou Omega Pharma-Quick Step obhájili zlaté medaily v časovke profesionálnych tímov Elite na MS v cestnej cyklistike v Toskánsku. Pre Velitsa to bola už tretia zlatá medaila zo svetových šampionátov.

29. Peter Sagan preťal na pretekoch s hromadným štartom na MS v cyklistike cieľovú pásku na šiestej priečke a pripísal si ďalší výrazný úspech v sezóne.

30. Prvým slovenským majstrom Európy na plochej dráhe v motorizme sa stal Martin Vaculík a získal len druhý cenný kov slovenského plochodrážnika.

30. Horská cyklistka Tatiana Janíčková triumfovala v záverečnom 5. kole Svetového pohára a po víťazstvách na predchádzajúcich štyrich podujatiach SP a stala sa jednotkou v rebríčku UCI.

Reklama

O K T Ó B E R:

5. Kolkári ŽP Šport Podbrezová získali striebro vo Svetovom pohári družstiev v srbskom Apatine, keď vo finále podľahli nemeckému šampiónovi SVK Rot Weiss Zerbst 2:6.

7. Automobilový pretekár Matej Homola sa stal ako prvý Slovák vicemajstrom Európy seriálu ME cestovných automobilov FIA ETCC, keď na Masarykovom okruhu v Brne prešiel cieľom dvakrát na druhej pozícii.

18. Plavec Tomáš Klobučník vybojoval dve medaily na Svetovom pohári v plávaní v krátkom bazéne v Dubaji. V prsiarskej dvojstovke skončil na druhom mieste, v rovnakej disciplíne na 100 m získal bronz.

24. Športový strelec Erik Varga si vybojoval historicky prvý triumf vo finále Svetového pohára mužského trapu, keď v súboji o zlato zdolal Taliana Valeria Graziniho v rozstrele 5:4. Medzi ženami získala bronz Zuzana Štefečeková, ktorá zdolala Fínku Satu Mäkelovú-Nummelovú 11:9.

24. Reprezentant vo vzpieraní Richard Tkáč obsadil na MS v poľskom Vroclave v kategórii do 77 kg konečné siedme miesto.

Reklama

25. Kulturistka Sabína Pleváková získala zlato v kategórii bikiny fitness na MS juniorov rovnako ako fitnesska Dominika Multáňová a bodyfitnesska Adela Ondrejovičová. Medzi juniormi skončil Tomáš Grib v klasickej kulturistike na striebornej pozícii.

27. Futbalová reprezentácia do 17 rokov sa na svetovom šampionáte v SAE prebojovala pod vedením trénera Ladislava Pecka do osemfinále turnaja, čo je doposiaľ historicky najväčší úspech v tejto vekovej kategórii.

N O V E M B E R:

9. Silový trojbojár Tomáš Haršány obsadil na MS v Nórsku šieste miesto. Peter Ovšonka skončil v rovnakej kategórii do 105 kg o jeden stupienok nižšie.

10. Juniorskí reprezentanti v nohejbale získali na ME zlatú medailu, keď vo finále jednotlivcov zdolali Česko 2:1 na sety. Na rovnakom podujatí získali Slovenky striebro v dvojiciach po prehre s Maďarskom 1:2.

Reklama

10. Tenista Lukáš Lacko sa stal prvým dvojnásobným singlovým víťazom na Slovak Open. Vo finále dvojhry si ako turnajová štvorka poradil s najvyššie nasadeným obhajcom titulu Čechom Lukášom Rosolom v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:4.

11. Kulturista Peter Tatarka získal na svetovom šampionáte v kategórii do 100 kg bronzovú medailu. Na piatom mieste skončil do 70 kg Igor Kočiš a v kategórii do 85 kg obsadil Tomáš Tabačiar ôsmu priečku.

14. Chodec Matej Tóth skončil na štvoretapových pretekoch v Číne Okolo Tchaj-chu na šiestej priečke. V súťaži družstiev spolu s Nórom Tyssem a Poliakom Sudolom obsadil druhé miesto.

15. Automobilový jazdec Richard Gonda si na španielskom okruhu Catalunya pri Barcelone zabezpečil majstrovský titul už v prvom z dvoch pretekov európskeho seriálu Formula 3 Open Cup.

21. Futsalisti Slov-maticu FOFO Bratislava získali v elitnom kole UEFA Futsal Cupu tri body po výhre 4:3 nad organizátorom B-skupiny FC Litija.

Reklama

23. Ženská posádka v slalome získala na MS v raftingu zlato. Reprezentantky z tímu Mistral Bratislava triumfovali aj v disciplíne head to head a v maratóne získali kov bronzového lesku.

28. Biatlonistka Anastasia Kuzminová obsadila druhú priečku na vytrvalostných pretekoch žien 1. kola Svetového pohára na 15 km, keď ju od víťaznej Češky Gabriely Soukalovej delilo 1,2 sekundy.

D E C E M B E R:

1. Hádzanári HC Sporta Hlohovec postúpil prvýkrát v histórii klubu do skupinovej fázy Pohára EHF po tom, čo v 3. predkole vyradil nórsky ÖIF Arendal.

15. Plavec Tomáš Klobučník dosiahol svoje najlepšie umiestnenie v kariére na ME v krátkom bazéne, keď na prsiarskej stovke skončil vo finále na 4. priečke. V tejto disciplíne vylepšil dokonca trikrát národný rekord rovnako ako raz na polovičnej aj dvojnásobnej trati.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali