SSS sa postavil za súčasné aktivity ministerstva kultúry: Umenie ako také nepatrí iba progresivistickým manierom

SSS sa postavil za súčasné aktivity ministerstva kultúry: Umenie ako také nepatrí iba progresivistickým manierom

Bratislava 21. januára 2024 (HSP/spolok-slovenskych-spisovatelov/Foto:TASR)

 

Prinášame Vám v plnom znení stanovisko Spolku slovenských spisovateľov

Martina Šimkovičová
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

Poslaním Fondu na podporu umenia (FPU) ako verejnoprávnej inštitúcie je podpora umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu. A to v širokom názorovom spektre a hodnotovej rozmanitosti. Žiaľ, v ostatných rokoch túto svoju základnú úlohu nenapĺňa, a ak, tak zväčša smerom a v ústrety záujmovým skupinám, ktoré prezentujú a reprezentujú v svojich projektoch neoliberálne a progresivistické „hodnoty“. Stalo sa totiž, že krôčik po krôčiku sa do jednotlivých komisií FPU nanominovali (alebo boli nanominovaní) ľudia, ktorí, česť výnimkám, ochotne posluhujú týmto trendom.

Reklama

Svedčia o tom i výsledky hodnotení projektov na rok 2024: už po tretí rok za sebou FPU – na odporúčanie komisie pre časopisy – nepridelil nijakú dotáciu časopisom Spolku slovenských spisovateľov (SSS) – Literárnemu týždenníku (LT), ktorý svojou publicistikou a organizátorskými aktivitami výrazne prispel k vzniku Slovenskej republiky, a Dotykom, časopisu pre mladú literatúru a umenie (obe periodiká zverejňujú príspevky autorov rozličnej názorovej orientácie, venujú sa otázkam slovenskej pôvodnej a kvalitnej prekladovej literatúry, prinášajú rozhovory, reportáže a eseje na rozličné témy nášho kultúrneho a umeleckého života atď.), a to s banálnym a ošúchaným odôvodnením, že časopisy po obsahovej a vizuálnej stránke nespĺňajú aktuálne kvalitatívne kritériá z hľadiska prínosu a relevancie pre slovenský umelecký kontext, a v prípade LT dokonca komisia odporúča „prehodnotiť koncepciu a realizačný tím projektu“ (inak povedané, navrhuje personálne zmeny v redakčnom kolektíve a redakčnej rade časopisu). Nič iné, len fráza, klamoreč, výsostne mentorské, direktívne, a najmä nedemokratické odporúčanie! A navyše: SSS ako najstaršia a najpočetnejšia spisovateľská organizácia na Slovensku nedostala od FPU vlani ani euro na oslavy svojej storočnice. Je to viac ako smutné…

Napokon, keby išlo len o SSS a jeho periodiká! Nič sa neušlo ani výnimočnému slovenskému konzervatívnemu časopisu Verbum (pre modernú kresťanskú kultúru), ktorý nadväzuje na odkaz svojich pôvodných zakladateľov z roku 1946, významných slovenských spisovateľov Janka Silana a Ladislava Hanusa. Finančnú podporu nedostali ani známe detské časopisy Enviráčik, Zvonček, Maxík, Fifík (vydavateľstvo DAXE) a iné, ako ani revue Slovenská hudba (Slovenská muzikologická asociácia).

Reklama

Zato rozšafne (vskutku v duchu „súčasného“ umenia) sa uvedená komisia zachovala k časopisu QYS (skrátene magazín Queer Youth Slovakia), určenému pre „lesby, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí, najmä však pre mladých LGBTI ľudí“ – prispela mu sumou 20-tisíc eur, zrejme na umocnenie rozhovorov s intersekcionálnymi či nebinárnymi umelcami, drag performermi a podobne. Webová stránka feministického združenia Aspekt zase dostala 15-tisíc eur a na rodovo orientovaný štvrťročník Glosolália pridelili pre zmenu takmer 20-tisíc eur. A keby bolo málo, oným periodikám dozaista ochotne pomôžu mimovládne organizácie i európske a americké granty. Smutné je, že podobný „kurz“ v nemalej miere uplatňujú komisie i v ostatných sférach umenia. Napríklad jedna z najvyšších súm 47-tisíc eur (v danej oblasti) pôjde na projekt Drama Queer – „divadelný festival dôkladne vyberaných performance dotýkajúcich sa tematiky LGBTI+“ s témami násilia, rodovej identity a sexu. Ozaj čudné ponímanie moderného divadla.

V Spolku slovenských spisovateľov vítame iniciatívu na posilnenie demokratizácie a plurality názorov v slovenskom umení, osobitne to, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa rozhodne dištancovala od týchto a ďalších výsostne tendenčných a subjektívnych rozhodnutí FPU. Novelizácia či legislatívna úprava zákona č. 284/2014 Z. z. o Fonde na podporu umenia je preto viac ako nevyhnutná – a to v záujme tvorby a šírenia autentických hodnôt a neskreslenej informovanosti, rozvoja mladých umeleckých a literárnych talentov, primeraného a spravodlivého zastúpenia v riadiacich orgánoch FPU i v jeho odborných komisiách – vrátane zastúpenia stavovských organizácií v nich.

Rovnako nemôžeme súhlasiť s tým, že nejestvuje možnosť odvolania proti rozhodnutiam riaditeľa FPU (ide o hrubé porušenie všetkých demokratických princípov, nazdávame sa, že o udelení dotácie by mal rozhodovať kolektívny orgán – Rada FPU).

Uvedomujeme si, že ministerstvo kultúry za súčasného legislatívneho stavu nemohlo prijímané rozhodnutia (krikľavo ideologicky prifarbené) nijako ovplyvniť. O to väčšmi vystupuje do popredia potreba urýchlenej novelizácie spomínaného zákona, ktorá by napravila všetky neférovosti a nastavila by bariéry do očí bijúcemu subjektivizmu, subjektivistickému a diskriminačnému prístupu v rozhodovaní FPU. Zároveň navrhujeme vykonať reformu všetkých verejnoprávnych fondov, aby fungovali demokraticky a spravodlivo.

Napokon, vláda SR v svojom programovom vyhlásení zdôraznila, že „bude garantovať, aby sa po dlhých rokoch zabezpečila systémová a štátom garantovaná podpora pôvodnej slovenskej literatúry, najmä v oblasti autorských grantov, vydavateľskej činnosti a distribúcie slovenských literárnych diel, (…) predstaví nový Štatút Fondu na podporu umenia“. Oceňujeme, že ministerka kultúry už v predvolebnej kampani poukázala na akútnu potrebu zmeny zákona o FPU najmä v tom smere, aby jeho dotácie vyvažovali tie grantové schémy, prostredníctvom ktorých dostávajú rozličné progresivistické mimovládky a nadácie na svoje projekty peniaze z množstva iných zdrojov, a aby sa odstránila doterajšia nezdravá prax spočívajúca v potláčaní či likvidácii iného názoru v umení.

Reklama

Ministerstvo kultúry SR si v tomto úsilí zaslúži silnú a otvorenú podporu celej kultúrnej obce. Umenie ako také nepatrí iba progresivistickým manierom a ideám, hoci ako demokrati budeme vždy rešpektovať iné názory, nepatrí ani tzv. bratislavskej kaviarni, tobôž nepatrí len Bratislave, ale patrí celému Slovensku v jeho európskom i svetovom kontexte.

A to je rozhodujúci dôvod, prečo sa SSS a drvivá väčšina jeho členov stavia za súčasné aktivity Ministerstva kultúry SR. Veríme, že sa k našej výzve pridá aj široká kultúrna a umelecká verejnosť.

(Schválilo Predstavenstvo Spolku slovenských spisovateľov hlasovaním per rollam)

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:18

Európska únia chce radikálne znížiť Rusku zisk z vývozu energetických nosičov, ale tomu by mohlo zabrániť ďalšie maďarské veto. S odvolaním sa na týždenník Politico to v utorok uviedol server atv.hu.

11:00

Izraelské tanky prenikli v utorok ráno hlbšie do východnej časti mesta Rafah v Pásme Gazy a vstúpili do viacerých štvrtí, uviedli tamojší obyvatelia. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:51

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste. Informovala agentúra Reuters.

Antony Blinken
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vítajú počas stretnutia v Kyjeve
10:37

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.

10:26

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia.

10:13

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi 16. a 17. mája Peking, informovalo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Ruský líder sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s ktorým majú hovoriť o vzájomných bilaterálnych vzťahoch. Stretnúť sa má podľa médií aj s premiérom Li Čchiangom, aby prediskutovali spoluprácu v ekonomickej a humanitárnej oblasti.

09:56

Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku bolo v apríli 2024 stabilné a zostalo na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v utorok spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

09:41

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne vzrástli už iba o 2,1 % z marcových 2,3 %. V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia dosiahla hodnotu 2,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli vzrástli o 0,3 %. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:31

Francúzsky horolezec zahynul na himalájskej osemtisícovke Makalu, piatom najvyššom vrchu sveta, oznámili v utorok organizátori expedície.

09:18

Moskovský súd nariadil na desať dní zadržať amerického občana za to, že sa neslušne vyjadroval na adresu policajtov počas bytovej prehliadky. Informovala agentúra Reuters.

09:07

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny.

08:59

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním na nemenovaný zdroj v bezpečnostných službách.

08:50

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.

V utorok sa má v hlavnom meste Ukrajiny stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom či predstaviteľmi občianskej spoločnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali