Šokovaná SaS reaguje. Matovičovi nechce dať spravovať ani ministerstvo. OĽaNO odpovedá: My hráme fér

Šokovaná SaS reaguje. Matovičovi nechce dať spravovať ani ministerstvo. OĽaNO odpovedá: My hráme fér

Bratislava 22. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, SITA-Jana Birošová)

 

Strana Sloboda a Solidarita oceňuje krok Igora Matoviča odstúpiť z postu predsedu vlády, ktorý otvára priestor na ďalšie rokovania. Sme na to pripravení, avšak nebudeme súhlasiť s takými návrhmi, ktorých hlavným motívom je očividne jeho osobná pomsta

Richard Sulík
Na snímke Richard Sulík (SaS)

„Všetci už dlhé mesiace vidia, že Igor Matovič nie je spôsobilý viesť vládu a preto žiadame jej rekonštrukciu na pôdoryse dnešnej koalície, ktorá je definovaná v koaličnej zmluve. Preto nevidíme žiaden dôvod odovzdávať fungujúce a kvalitne vedené ministerstvo,” uviedli predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Branislav Gröhling a Karol Galek.

Reklama

V strane SaS sme presvedčení, že výmena premiéra je kľúčom k dobrej vláde, lepšie manažovanej, s lepšou komunikáciou a organizáciou. O to viac, že okrem občanov, pani prezidentky, samospráv a vedcov si dnes Igor Matovič znepriatelil aj ďalších koaličných partnerov: Máriu Kolíkovú a Juraja Šeligu. Nepochopil, že príčinou koaličnej krízy je on sám.

„Aby som premiérovi uľahčil odchod z vlády, ponúkol som aj svoj odchod z vlády. Táto ponuka stále platí. Ak by však Igor Matovič viedol niektoré z existujúcich ministerstiev patriace OĽaNO, moja ponuka je logicky bezpredmetná. Rovnako sme ochotní diskutovať o zámene predsedníctva v zdravotníckom výbore za predsedníctvo v inom parlamentnom výbore,” hovorí predseda SaS Richard Sulík.

Reklama

Požadovaný odchod ľudí, ktorí si dovolili mať iný názor – Kolíkovej, Šeligu, Bittó Cigánikovej a Sulíka podľa SaS potvrdzuje, že súčasný premiér rieši osobné animozity a nejde mu o krajinu.

Kladieme si otázku, či vláda bude fungovať lepšie, keď z nej odídu občanmi aj odborníkmi najlepšie hodnotení ministri. Ocenili by sme, ak by Igor Matovič pochopil, že keď vyhrá voľby, nemôže všetko, ale mal by narábať s mocou tak, aby z toho malo prospech celé Slovensko.

„Koaličná kríza sa aj vďaka tomu, že Igor Matovič vyše týždňa mlčal, zbytočne naťahuje a otváraním koaličnej zmluvy by sa predĺžila ešte viac. Sme za čo najskoršie ukončenie koaličnej krízy, ktoré je momentálne v rukách predstaviteľov hnutia OĽaNO, a sústredenie sa na skutočné problémy Slovenska,” doplnili podpredsedovia strany Branislav Gröhling a Karol Galek.

Naďalej platí, že ak do stredy nedôjde k dohode, ministri za SaS podajú demisiu a strana SaS odchádza z vlády.

 

Reklama
Stanovisko hnutia OĽANO

My hráme fér a od koaličných partnerov očakávame to isté: Naplnenie ich sľubov, ktoré sami deklarovali.

Igor Matovič
Na snímke premiér SR Igor Matovič

Uvedomujúc si veľmi vážnu situáciu ako v krajine, tak v koalícii, hnutie OĽANO splnilo všetky požiadavky svojich koaličných partnerov: odvolalo Mareka Krajčiho z pozície ministra zdravotníctva a je pripravené vymeniť aj predsedu vlády. To jasne preukazuje, že oveľa viac ako o pozície vo vláde nám ide o udržanie súčasnej koalície, ktorú považujeme za jedinú alternatívu pre demokraciu a spravodlivosť na Slovensku a tiež za obranný val proti návratu mafie.

Od koaličných partnerov nepožadujeme nič iné len to, čo sami sľúbili pri kladení si vlastných požiadaviek.

Veríme, že Richard Sulík sa zachová ako chlap a bude si za svojim slovom o vzdaní sa funkcie ministra stáť. Jeho prvá reakcia na vyhlásenie OĽANO tomu, žiaľ, nenasvedčuje a skôr pripomína hľadanie povestnej Bugárovej tretej vety. Žiadna ministerská stolička by však nemala prevyšovať záujem o budúcnosť Slovenska. V tom idú členovia vlády za hnutie OĽANO príkladom ale koaličné vládnutie musí byť férové a rovnako by sa mali správať všetci.

Férová dohoda zároveň znamená spravodlivé pomery, ktoré odzrkadľujú výsledky parlamentných volieb z minulého roka. Práve na ne sa strana SaS pri rekonštrukcii vlády odvoláva. Pri zostavovaní vlády sa však hnutie OĽANO vzdalo jedného miesta vo vláde v prospech SaS. Bolo to gesto priateľstva a veľkorysosti. Faktom však je, že toto gesto išlo nad rámec výsledkov volieb a nebolo nikdy opätované. Preto je úplne na mieste napraviť pomery, aby to bolo fér.

Reklama

Ak ani splnenie všetkých požiadaviek kladených na hnutie OĽANO nie je dostatočným dôvodom pre stranu SaS na zotrvanie v koalícii, je zrejmé, že jej cieľom je povalenie už druhej demokratickej vlády. To by však nebolo fér nielen ku koaličným partnerom, ale ani k občanom, ktorí si neželajú návrat mafie.”

 

Koaličná zmluva sa bude podľa  Budaja určite transformovať

Koaličná zmluva sa bude podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) určite transformovať. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii. Argumentuje zmenami pomerov v koalícii, napríklad odchodom niekoľkých poslancov zo strany Za ľudí, a tým, že šéf SaS Richard Sulík šiel viackrát verejne proti opatreniam vlády.

Dnes to nie je de facto koalícia. Sú to štyri strany, lebo pán Sulík vlastne koaličnú zmluvu vypovedal a pani Remišová zase prišla o nejakých poslancov, čiže tá koaličná zmluva, aká pred rokom bola, sa určite bude transformovať,” skonštatoval Budaj.

Ján Budaj
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj

Poznamenal, že SaS nebola nevyhnutná v koalícii na to, aby Matovičova vláda prijala programové vyhlásenie, keďže by mala dosť hlasov aj bez nej. Verí, že vláda vydrží a obnoví sa tak, aby v nej nebol ani jeden člen, ktorý “verejne prejavuje odpor voči vláde“. Chce jednotne pôsobiaci kabinet. Za dobrú správu považuje to, že by mal Matovič ostať členom kabinetu. Nepovedal však, aké ministerstvo by mohol viesť.

 

Koaličná kríza

Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, žiadajú demisiu premiéra Igora Matoviča. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí (OĽANO) a Milan Krajniak (Sme rodina).

Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali