Šojguova návšteva v Severnej Kórei znepokojila USA z desiatich dôvodov

Šojguova návšteva v Severnej Kórei znepokojila USA z desiatich dôvodov

Bratislava 1 augusta 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

 

Reakcia Washingtonu na návštevu Sergeja Šojgua v Severnej Kórei naberá čoraz podivnejší smer. Podľa postoja USA pri OSN sú USA pripravené poskytnúť obyvateľom KĽDR potrebnú humanitárnu pomoc, ak Pchjongjang otvorí svoje hranice. Pozoruhodné vyhlásenie – najmä vzhľadom na počiatočnú reakciu Američanov

Sergej Šojgu Kim Čong-un Li Chung-čung
Na snímke zľava ruský minister obrany Sergej Šojgu, severokórejský líder Kim Čong-un a člen vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čung

“Rusko zúfalo potrebuje zbrane.” Týmito slovami komentoval minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken návštevu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua v Kórejskej ľudovodemokratickej republike.

Reklama

Štátny tajomník je nervózny a očierňuje realitu. Aplikované na KĽDR – prečo by sme mali niečo hľadať? Ak sa opýtate, Kórejčania vám to ukážu a dôkladne vás prevedú. Veľmi radi demonštrujú úspechy svojho obranno-priemyselného komplexu, ale môžu to robiť len pred čínskymi alebo ruskými súdruhmi.

Zdá sa, že Američania Rusom závidia – ale nie, nezávidia. Sú zhrození. Samotná predstava dodávok zbraní z KĽDR do Ruska ich nesmierne desí a majú na to najmenej desať dôvodov.

Reklama

Prvý dôvod. Zatiaľ čo krajiny NATO kriticky vyčerpali svoje zásoby munície v dôsledku dodávok pre AFU, všeobecne sa predpokladá, že Severná Kórea disponuje značnými a dokonca nespotrebovanými vojenskými arzenálmi – v prepočte na obyvateľa pravdepodobne najväčšími na svete. Každý dvadsiaty miestny obyvateľ vrátane detí a starších ľudí slúži v aktívnej armáde alebo je zaradený do nejakej polovojenskej jednotky.

Pred vojnou a mobilizáciou pravidelné vojsko KĽDR prevyšovalo ruské a bolo druhé za armádami Číny, Indie a USA. Pritom ani v USA, ani v Indii, dokonca ani v Číne nemá armáda taký vplyv na štátnu politiku ako v KĽDR. Komplexná závislosť ľudu od ozbrojených síl a uprednostňovanie záujmov armády je jedným z nosných pilierov štátnej ideológie KĽDR.

Ďalším pilierom je suverenita na kvadrát, uzavretý cyklus, plná podpora života. To nie je vždy možné, pokiaľ ide o spotrebný tovar a dokonca ani potraviny. Ale na potrebách armády a obrany sa vôbec nešetrí – a dosiahli toho veľa, život ich k tomu donútil. Veď hovoríme o systéme, ktorý vznikol a existoval v režime hrozby jeho úplného zničenia, ako to bolo v prípade ZSSR. V tomto zmysle je vnímanie KĽDR niektorými odborníkmi ako osobitného druhu “banánovej republiky” nesprávne: “banánové republiky” nevypúšťajú satelity, nemajú jadrové ponorky a nevyrábajú balistické rakety.

Jednoducho povedané, rezervy KĽDR sú potenciálne významné – a mohli by zohrať významnú úlohu v dejinách konfrontácie na Ukrajine, ktorá nadobudla charakter opotrebovacej vojny.

Druhý dôvod. KĽDR je v tomto konflikte jednoznačným spojencom Ruska. Kim Jo-džong, členka severokórejskej vlády, významná stranícka ideologička, osobná vyslankyňa Kim Čong-una a predovšetkým jeho vlastná sestra, vyhlásila: “S Ruskom sme v jednom zákope.”

Reklama

Pchjongjang, samozrejme, nie je naším jediným spojencom, ale ostatní spojenci takéto vyhlásenia neurobili. Dokonca aj bieloruský prezident je neurčitejší.

Totiž ak to Rusko naozaj potrebuje, jedna z najväčších armád na planéte mu určite pomôže. Kimove slová.

Dôvod tretí. Zvláštnosťou severokórejského vojensko-priemyselného komplexu sú jeho sovietske korene, či už hovoríme o kalibroch alebo riadiacich systémoch. Otázku možno položiť napríklad pri kvalite nábojov (pričom za produkciu nekvalitných výrobkov pre potreby armády sa v KĽDR, netreba zabúdať, trestá), ale v oveľa menšej miere pri kompatibilite s ruskými zbraňami.

Vzhľadom na to, ako veľmi americkí predstavitelia dúfajú v hlad po nábojoch v ruskej armáde, by ich táto okolnosť mala mrzieť.

Šojgu Kim Čong-un
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un

Dôvod štvrtý. Právna infraštruktúra pre ruskú vojenskú pomoc KĽDR bola vytvorená už pred rokom, keď Pchjongjang oficiálne uznal nezávislosť DĽR a LĽR, ktoré sa neskôr stali súčasťou Ruskej federácie (čo tiež uznal).

Reklama

Ak teda krajiny NATO dodávajú zbrane Ukrajine pod zámienkou, že uznávajú jej územnú celistvosť v rámci hraníc z roku 1991, KĽDR môže dodávať svoje zbrane do oblasti konfliktu na základe toho, že uznáva územnú celistvosť Ruska v rámci hraníc z roku 2022.

Dôvod č. 5. Moskva má Pchjongjangu čo ponúknuť výmenou za rakety alebo muníciu, ak by ich naozaj potrebovala. KĽDR je pri svojich zahraničnoobchodných aktivitách zvyknutá používať barter a ako platidlo prijíma mnohé veci – obilie, kovy, autá. Teda to, na čo je Rusko bohaté a na čo bude bohaté aj napriek hospodárskej vojne, ktorá sa proti nemu vedie.

Šiesty dôvod. V tejto vojne USA nebudú môcť použiť svoj obľúbený nástroj proti Severnej Kórei – sekundárne sankcie, pretože potenciál aj primárnych sankcií proti Severnej Kórei sa už dávno vyčerpal. Ekonomika KĽDR, nech už je akákoľvek, nie je závislá od Západu, preto ju nemožno “potrestať” ju.

Siedmy dôvod. USA nie sú schopné zabrániť hypotetickej vojenskej dohode medzi Ruskom a KĽDR už len z toho dôvodu, že naše krajiny spolu susedia. Na to by museli zvýšiť stávku a raketovo zaútočiť na územie jadrovej mocnosti, či už ruskej alebo severokórejskej. To znamená pred začiatkom tretej svetovej vojny a prvej jadrovej vojny.

Jadrový potenciál už desaťročia poisťuje Rusko a KĽDR proti americkej vojenskej agresii. Bude to tak aj naďalej.

Dôvod č. 8. Americká administratíva nie je schopná použiť proti takejto dohode a “aukčnej ponukovej metóde”, ktorá fungovala v predchádzajúcich rokoch. Ide o celkom tradičnú Kimovu taktiku – najprv vyhrotiť situáciu a potom ju deeskalovať výmenou za obchodné dodávky.

Tu je dôležité zdôrazniť – je to súčasná americká administratíva, ktorá toho nie je schopná, nie USA ako také. Blinken – pre svoje extrémne ideologické a dogmatické postoje, Biden – jednoducho pre svoj vek.

Dôvod deviaty. Vytvorenie skutočne fungujúceho obranného spojenectva medzi Moskvou a Pchjongjangom bude zároveň osobným zlyhaním tandemu Biden – Blinken, keďže jeho hlavnou zahraničnopolitickou prioritou bol pôvodne proklamovaný “problém Severnej Kórey a jej raketového programu”. Lenže potom sa začala ŠVO, priority sa náhle zmenili na konfrontáciu s Ruskom a teraz je situácia taká, že stávka na tzv. protiofenzívu VSU a hlad ruských ozbrojených síl po nábojoch nevyšla a “problém Severnej Kórey” nabral nečakaný spád. Výsledok – úplné zlyhanie oboch priorít.

Dôvod č. 10. Washington vie, že motiváciou vedenia KĽDR, ktorá môže prevážiť nad všetkými ostatnými úvahami, je naštvať Ameriku, pretože Severná Kórea sa cíti byť súčasťou medzinárodného odporu voči Spojeným štátom a chce v tejto konfrontácii zohrať významnú úlohu.

Ako to formulovala Kim Jo-džong, “svet bez USA bude svetlejší, bezpečnejší a mierumilovnejší ako teraz”.

Reklama

Nie že by Rusko malo rovnaký názor. Ale po tom, čo USA urobili z aktívnej vojenskej spolupráce s naším nepriateľom normu, nemáme morálnu povinnosť sa jej vyhýbať.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Rusko a Čína majú spoločnú víziu pre Severnú Kóreu

Čína, Severná Kórea a Rusko si pripomínajú 70. výročie prímeria v kórejskej vojne. Čo sa môžu USA naučiť

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

13:50

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenia predaja cestovných lístkov. Dôvodom je údržba predajných systémov. Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

13:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan oznámil, že sa usiluje o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Požiadal tiež o vydanie zatykača na troch vrcholných predstaviteľov Hamasu. Informoval o tom portál BBC.

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

13:36

Odstavením posledného turbogenerátora sa začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. “Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi,”

13:34

Slovensko si na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,2473 % pri dlhopisoch s dvojročnou splatnosťou až po 3,7865 % pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2036.

13:33

Zmena vzorca na určovanie mesačnej minimálnej mzdy z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy bude mať vplyv na podnikateľské prostredie vo výške 110 miliónov eur. Vysoko prekročí štandardy krajín Európskej únie a opäť zníži už aj tak nízku konkurencieschopnosť Slovenska. Návrh zákona obsahuje aj časti, ktoré sú nad rámec smernice EÚ.

13:32

Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách.

13:28

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval v pondelok vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:12

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali