SOCIÁLNE: Na Profesii.sk stále evidujú o štvrtinu menej ponúk ako pred krízou

SOCIÁLNE: Na Profesii.sk stále evidujú o štvrtinu menej ponúk ako pred krízou

Bratislava 24. septembra (TASR) – Portál Profesia.sk za osem mesiacov tohto roka zverejnil 66.198 pracovných ponúk. Lepšie ako pred krízou je na tom len päť odvetví. Po 5 rokoch, teda od datovania krízy, chýba štvrtina pracovných ponúk.

V roku 2008 Profesia.sk zverejnila od januára do augusta 89.600 pracovných ponúk. O rok neskôr ich bolo takmer o polovicu menej.

Začiatok hospodárskej krízy "oslavuje" v septembri 5. výročie. Na pracovnom trhu sa situácia ešte ani zďaleka nevrátila do pôvodného stavu. Celkovo je na trhu o 26 % ponúk menej.

Na pracovnom portáli Profesia.sk prepadol počet pracovných ponúk v rokoch 2009 a 2008 o 44 %. V roku 2009 sa situácia výrazne nezmenila a do roku 2010 pribudlo len o 8 % viac ponúk. Rok 2011 priniesol oživenie a voči nízkej báze predchádzajúcich rokov ponuky stúpli o 35 %. Rovnako obdobie od januára do augusta 2012 ešte znamenalo mierny rast. Tento rok však počet zverejnených ponúk medziročne opäť zaznamenal pokles.

Reklama

"Keby sme porovnali počet zverejnených ponúk od januára do augusta, tento rok sme zverejnili o 11 % menej pracovných ponúk. Firmy síce neprepúšťajú ako počas krízy, no nové pracovné miesta tvoria len niektoré odvetvia," povedala generálna riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

S príchodom krízy najvýraznejší prepad ponúk zaznamenali najmä priemyselné odvetvia, a to drevospracujúci priemysel, strojárstvo, automobilový priemysel, výroba a doprava, špedícia a logistika. O rok neskôr sa práve niektoré z týchto oblastí dostali medzi najrýchlejšie sa zotavujúce oblasti.

Reklama

Do tohto roku sa počtom inzerovaných ponúk na vyššiu úroveň ako pred krízou dostalo len päť oblastí a síce textilný, kožiarsky a odevný priemysel, bezpečnosť a ochrana, poisťovníctvo, školstvo, vzdelávanie, veda, výskum a zákaznícka podpora. Väčšina pracovných oblastí ešte stále potrebuje menej ľudí ako pred piatimi rokmi.

Naopak, do súčasnosti najväčší prepad ponúk hľadajúcich nových zamestnancov vidno v kategóriách telekomunikácie, štátna správa, samospráva, zdravotníctvo a sociálna starostlivosť, drevospracujúci priemysel, bezpečnosť a ochrana, farmaceutický priemysel, manažment, služby, technika, rozvoj a stavebníctvo a reality.

V súčasnosti zamestnávatelia vo väčšine oblastí prijímajú menej ľudí aj v porovnaní s minulým rokom. Medziročne viac zamestnancov ako vlani prijímali najmä firmy z oblasti prekladateľstvo a tlmočníctvo, zákaznícka podpora, chemický priemysel a poisťovníctvo.

Oproti roku 2008 sa situácia na trhu v počte pracovných miest postupne od dna odrazila. Ponuky postupne pribúdali. Horšia je však situácia na strane uchádzačov a ich konkurencie na trhu práce. Ak firma zverejnila ponuku v tomto roku, v období od januára do augusta, na 1 ponuku zareagovali 35 kandidáti. V jednotlivých krajoch na Slovensku je však situácia ešte horšia. Napríklad ak v tomto období zverejnila ponuku firma v Banskobystrickom kraji, na jednu ponuku zareagovalo až 142 uchádzačov.

"V súčasnosti už na rozdiel od rokov 2008 a 2009 firmy síce hromadne neprepúšťajú, no ľudí, ktorí si hľadajú prácu, je napriek tomu viac. Stále sú to ľudia dlhodobo bez práce, pribúdajú noví absolventi a tiež ľudia, ktorí síce prácu majú, no napriek tomu sú už po rokoch stagnácie na trhu vo svojej práci málo angažovaní a pozerajú po druhej," uzatvára Molnárová.

Reklama

TASR informovala spoločnosť Profesia.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali