Fico zverejnil nahrávky, na ktorých podľa neho prokurátor špeciálnej prokuratúry Repa vydiera policajta

Fico zverejnil nahrávky, na ktorých podľa neho prokurátor špeciálnej prokuratúry Repa vydiera policajta

Bratislava 23. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Strana Smer – sociálna demokracia zvolala tlačovú konferenciu na tému Prokurátor UŠP Repa, synovec sudcu Klimenta, v akcii

Robert Kaliňák, Robert Fico, Tibor Gašpar a Marek Para
Na snímke Robert Kaliňák, Robert Fico, Tibor Gašpar a Marek Para

Tlačovej konferencie sa zúčastňujú predseda Smer-SD Robert Fico, advokáti Robert Kaliňák, Marek Para a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Trestné stíhanie finančníka Jaroslava Haščáka bolo typickým politickým procesom bez dôkazov. V piatok to vyhlásil šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico s tým, že o zadržaní finančníka mal byť v roku 2020 informovaný aj vtedajší policajný prezident.

“Toto potvrdzuje, že celá kauza útoku na Haščáka z Penty bola typickým politickým procesom bez dôkazov s cieľom za každú cenu zadržať, obviniť a dať do väzby predstaviteľov finančnej skupiny, o ktorých mali mnohí politici z vládnej koalície po parlamentných voľbách tvrdé vyhlásenia,” zdôraznil Fico. Štát sa na začiatku septembra ospravedlnil Haščákovi za nezákonné vznesenie obvinenia a väzobné stíhanie.

Reklama

V súvislosti s vedením vyšetrovania expolicajta Mariána Kučerku hovoril Fico o vydieraní zo strany prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu. Fico citoval z trestného oznámenia, ktoré podala manželka obvineného policajta, zhodou okolnosti tiež prokurátorka. Následne prehral nahrávku z rozhovoru, ktorý prokurátorka citovala v trestnom oznámení. Na nej hlas, ktorý Fico označil ako hlad prokurátora špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu hovorí policajtovi Mariánovi Kučerkovi: “Čiže takto. Zajtra civil. Jasné? Lajo ti odkazuje, že sa o teba postará. To ti aj Lajo (Ladislav Makó) odkazuje.”

Kučerka odpovedá: “Dobre.”

Repa: “Tiež nechcem počuť žiadne oné, žiadne pi***. Fakt nechcem počuť žiadne pi***.”

Kučerka: “Ondro nebudem ti klamať. Poviem ti jak..”

Reklama

Repa: “Ty si uvedom, že máš rodinu. Že máš ženu, ktorá je v nejakom postavení. A buď to urobíme vo veľkej hanbe alebo to urobíme tak, že akože nič nebude.”

čo Fico označil za učebnicové vydieranie.

Expolicajta Mariána Kučerku zatiaľ neprávoplatne odsúdil Špecializovaný trestný súd za korupciu na 11 rokov väzenia.

Repa poskytol svoje stanovisko Denníku N v ktorom vyhlásil, že „Pokiaľ ide o dnešnú tlačovú besedu, tak sa nebudem bližšie vyjadrovať, ani komentovať verejné vyjadrenia politikov a ďalších osôb. Pokiaľ však ide o nahrávky, ktoré mali byť na tlačovej besede prezentované, tak nemám vedomosť o tom, že existujú, neviem odkiaľ nimi disponujú a pokiaľ boli vyhotovené, tak sa tak stalo bez mojej vedomosti a súhlasu, pričom z kontextu je zrejmé, že mali byť vyhotovené bývalými príslušníkmi policajného zboru, ktorí majú povinnosť postupovať podľa Trestného poriadku, navyše mohli byť získané aj v rozpore s paragrafom 55 zákona o prokuratúre,“ uviedol Repa.

„Napriek tomuto konštatovaniu by bolo vhodné oboznámiť sa s celým obsahom údajnej nahrávky, kde by malo by potom zachytené aj vyjadrenie dotknutej osoby o vlastnej trestnej činnosti a trestnej činnosti iných verejných činiteľov,“ dodal.

Reklama

Fico hovoril tiež o zvláštnom postavení exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, spolupracujúceho obvineného vo viacerých kauzách. Majú to dokazovať zvukové nahrávky.

Fico poukázal na to, že na Najvyššom súde (NS) SR sa má odvolaním zaoberať senát Juraja Klimenta, ktorého synovec Ondrej Repa konal v kauze Mariána Kučerku ako prokurátor a spochybnil prideľovanie veci súdnym senátom na Najvyššom súde pričom dodal, že Kliment má chrániť svojho synovca a naznačil, že vec sa ku Klimentovi dostala cielene nie náhodne, ako by to malo byť.

Advokát Marek Para hovorí o pochybnostiach s pridelením spisu na Najvyššom súde. “Je celkom evidentné, že s týmto pridelením takto účelovo vybranému sudcovi nemôže byť niečo v poriadku,” podotkol Para. Podľa Paru sudca Kliment zároveň nerešpektuje nález Ústavného súdu, ktorý v tejto konkrétnej veci hovorí, že nesmie konať.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta dôrazne odmieta opakujúce sa politické ataky na sudcov Najvyššieho súdu, ktorí majú jeho plnú dôveru. Absolútne vylučuje i akékoľvek manipulácie pri prideľovaní spisov jednotlivým senátom. “V prípade, že ktokoľvek disponuje dôkazmi o takomto nezákonnom konaní, mal by postupovať v zmysle zákona, a teda oznámiť tieto okolnosti orgánom činným v trestnom konaní,” zdôraznil Šikuta.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali