Smatanovi sa plní sen. Zatiaľ len v Číne

Smatanovi sa plní sen. Zatiaľ len v Číne

Peking 10. januára 2019 (HSP/Foto:Kombosnímka HSP)

 

Čínsky sociálny kreditný systém prekonáva aj Orwellov román “1984”! Dozor na ulici, stovky miliónov kamier, obrazovky hanby, strata bodov za návštevu pochybného webu, alebo telefonát s osobou s nízkym sociálnym skóre. Obmedzenie pohybu, ale aj odmeny občanom za udávanie! No jednoducho svet o ktorom sníva aj aktivista Juraj Smatana

Na snímke vpravo Juraj Smatana

V Číne má mať každý občan do roku 2020 sociálne kreditné skóre, ktoré sa bude pohybovať nahor alebo dolu podľa osobného správania a uvedomelosti. Správanie, za ktoré vám odpočítajú body, je napríklad, ak prebehnete cez cestu na červenú, fajčenie na nepovolenom mieste, ak nakupujete veľa alkoholu, ak telefonujete niekomu, kto má nízke kreditné skóre, ak čítate „fake news“, ak kritizujete vládu, navštevujete nepovolené stránky, alebo nemáte psa na vodítku. Ľudom s nízkym kreditom nebude umožnené nastúpiť do autobusu, lietadla a vlaku. Váš prístup k objednaniu týchto služieb bude právne zamedzený.

Reklama

Na vlastnej koži to už zažíva 7 miliónov Číňanov a to sa systém ešte len spúšťa. Tresty pre občanov sú limitované len predstavivosťou tvorcov tohto systému. Prenajať si byt, získať pôžičku, kúpiť nehnuteľnosť, rezervovať hotel, natankovať, to všetko vám môže byť znemožnené. Vaše deti nebudú môcť ísť do lepšej školy. Naopak, dobré správanie bude odmeňované výhodami ako zľavnené pôžičky, zahraničné víza, prihlášky na univerzity a rýchlejší internet. Zoznamovacie stránky dokonca núkajú uchádzačom s vyšším skóre lepšiu viditeľnosť inzerátu.

O informátorov bude dobre postarané.

Reklama

Na celý systém bude dozerať 400 miliónov kamier so softvérom na rozlišovanie tvárí, k tomu lokalizácia na základe pohybu mobilných telefónov. Celkové kreditné skóre vám rastie, alebo klesá podľa správania, ale môže byť ovplyvnené aj ľuďmi s ktorými máte vzťahy. Všetko to bude nakoniec sústredené v centrálnej databáze. A podľa slov čínskej vlády, ak sklamete dôveru na jednom mieste, obmedzenia budú uplatnené všade. Ľudia ktorí budú uznaní ako nedôveryhodní, nebudú môcť urobiť ani krok. Ako hovorí jeden z „užitočných idiotov“ z čínskej vedeckej komunity, ktorý na systéme pracuje: „naším cieľom je dosiahnuť to, že pokiaľ bude človek dôveryhodný, dostane sa všade, ale pokiaľ nedodrží sľub, nebude sa môcť pohnúť ani na krok.“

Keď sa Číňanov opýtate na nový kreditný systém, odpovedia vám, že je skvelý. Čo u ľudí, ktorí nikdy nepoznali slobodu ani neprekvapuje. Nič na tom nemení ani skutočnosť, že odpoveď, ktorá by kritizovala systém vám tiež znižuje kreditné skóre. Kreditný systém však nie je len o správaní človeka, ale aj o dozore nad správaním druhých ľudí. Inými slovami, väzni strážia väzňov. Odmena je za každé nahlásenie publikovania nepovolených materiálov. Špehovací program, ktorý má Čína, už prekonal aj východonemeckú Stasi. Len v jednej časti Pekingu zamestnáva 120 tisíc informátorov.

Mohli by sme povedať, čo nás do toho, čo sa deje v Číne. Myslíte si, že by sociálny kreditný systém nemohol byť aj u nás? Pýta sa John Paul Watson z Infowars, a konštatuje, že on už tu vlastne je. Ľudia strácajú verejnú platformu pre vyjadrenie nesúhlasných názorov. Dôveryhodnosť ľudí je hodnotená najväčšími sociálnymi sieťami podľa toho, aké názory a linky zdieľajú a publikujú. Silicon Valley už robí to isté čo Číňania. Vyhadzujú ľudí za zlý politický názor, nedajú vám webhosting na vaše stránky, zablokujú vám sociálne médiá, email. Nedovolia vám otvoriť si blog, nemôžete byť na Twitteri ani na YouTube, lebo niekto nahlásil, že sa mu to nepáči.

Watson ďalej pripomína, že demokraticky kandidát do volieb v roku 2020 Andrew Yang, chce sociálny kreditný systém zaviesť v USA. Predstavte si, že idete nakúpiť a potom, pretože niekto usúdil, že ste publikoval niečo nenávistné, bude vaša transakcia s kreditnou kartou zamietnutá. Prípadne vám bude zablokovaný rovno vstup do obchodu. To je naša kolektívna budúcnosť. Celé organizácie financované vládami a korporáciami sa venujú identifikovaniu a ničeniu kariér ľudí iba preto, že zdieľajú konzervatívne hodnoty. To, čo robí Čína, je len systematizovanie toho, čo už existuje na západe skrze kultúry mobilného besnenia a verejného hanenia pod taktovkou globálnych korporácií a miestnych vlád.

 

Reklama

 

Po tom, čo USA dohrajú svoju globálnu úlohu, budú európske národy stáť na novej križovatke. Vyberú sa cestou slobodných národných štátov (čo nemusí automaticky znamenať zánik EÚ, iba jej rekonštrukciu) alebo cestou Číny, kde si globálne korporácie vytvoria nové mocenské centrum? Budeme všetci poslušne žiť a bez reptania otrocky pracovať na majiteľov korporácií, zatiaľ čo pár agitátorov platených z ich nadácií nás bude presviedčať, že to je najlepší možný život, aký sa dá dosiahnuť?

Číňan nikdy slobodu nepoznal a bez reptania prežije celý život v úlohe mravca v mravenisku. Čo viac si môže majiteľ korporácie želať?  No viete si predstaviť ako k takémuto životu motivovať pôvodného Európana? Nemožné, tak čo s nimi? A čo tak ho zmiešať z národmi z tretieho sveta? A rozpustiť ich v multietnickom bahne? Veď predsa migrácia tu bola je a bude, a aj medzi pôvodnými Európanmi sa nájde iste percento „smatanov“, ktorí budú vlastnú samovraždu presadzovať.

Ján Trnovský

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali