Slovenským deťom rednú kosti, hoci ochorenie postihuje najmä starších

Slovenským deťom rednú kosti, hoci ochorenie postihuje najmä starších

Bratislava 19. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Rednutie kostí je u detí zväčša sprievodnou chorobou iného dlhodobého ochorenia

Osteoporóza, teda rednutie kostí, nepostihuje iba starších ľudí. Týka sa aj malých detí či tínedžerov. Pre podozrenie na toto ochorenie robia lekári z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch vyšetrenie asi štyrom či piatim deťom týždenne. Rednutie kostí je u detí zväčša sprievodnou chorobou iného dlhodobého ochorenia.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Napríklad chronického zlyhania obličiek, mentálnej anorexie, štruktúru kostí môžu mať poškodenú aj deti so skoliózou. “Toto ochorenie vzniká aj v dôsledku užívania liekov pri zápalových ochoreniach čreva či pri liečbe v onkológii, pneumológii alebo po transplantáciách,” povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave lekárka Ľudmila Podracká z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). Ak dieťa užíva spomínané lieky napríklad v puberte, keď sa mu tvorí najväčší objem kostnej hmoty, môže to mať negatívny dosah na formáciu kostnej štruktúry.

Rizikovými faktormi pre vznik osteoporózy sú i nedostatok vápnika a pohybu u detí. Lekári sledujú i metabolizmus fosforu v tele a koncentráciu vitamínu D, ktorý napomáha budovaniu kalcia v kostiach. Rodičia by mali spozornieť najmä pri častých zlomeninách. Ak si dieťa niečo zlomí pri minimálnej námahe, malo by to budiť podozrenie. Lekári totiž pri fraktúrach súvisiacich s osteoporózou postupujú inak ako pri tých bežných.

Reklama

Ochorenie sa potvrdzuje denzitometrickým vyšetrením. Liečba po diagnostike závisí od základnej diagnózy dieťaťa, napríklad znížením dávky liekov, ktoré užíva. Dôraz sa tiež kladie na prijímanie vápnika stravou alebo liekmi. “Dôležitou súčasťou liečby je aj pohyb, pretože kosť musí byť vždy v interakcii so svalom,” uviedla Podracká. Pri nedostatku pohybu môže dochádzať k narušeniu výživy kostí, čím sa z nich vyplavuje vápnik a sú krehké. Opakované a primerané zaťažovanie kostí pohybom je podľa lekárky dobrým predpokladom k udržaniu a výstavbe kostnej hmoty.

V bratislavskej detskej nemocnici sa pre liečbu tohto ochorenia rozhodli vytvoriť Skupinu pre detskú osteológiu. Chcú sa takýmto pacientom venovať komplexne a na jednom mieste.

Doteraz to riešili špecialisti jednotlivo. Skupina funguje už takmer rok a združuje lekárov zaoberajúcich sa poruchou metabolizmu kostí a kostnými ochoreniami, teda ortopédov, nefrológov, fyziatrov či lekárov pre metabolické ochorenia.

Osteoporóza patrí k závažným pohybovým ochoreniam. Zo začiatku nespôsobuje žiadne citeľné ťažkosti, avšak s jej rozvojom cítiť bolesti chrbta, končatín, kŕče chrbtového svalstva alebo zlomeniny už pri malom tlaku. Podľa odhadov na ňu trpia státisíce ľudí na Slovensku.

Ochorenie má prívlastok “tichý zlodej kostí”. Prepukne totiž nečakane, často prvým viditeľným prejavom je až osteoporotická zlomenina, ktorá sa objaví aj po pôsobení nepatrného tlaku.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali