Slovenky sa na ME predstavia po 27 rokoch, Slováci obhajujú 14. miesto z Barcelony 2018

Slovenky sa na ME predstavia po 27 rokoch, Slováci obhajujú 14. miesto z Barcelony 2018

Bratislava 10. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Slovenská ženská vodnopólová reprezentácia v nedeľu 12. januára zažije návrat na vrcholný turnaj po dlhých 27 rokoch. Slovenky doteraz naposledy štartovali na majstrovstvách Európy v roku 1993 v anglickom Leedsi, odvtedy na tomto fóre absentovali

Na snímke tréner reprezentácie Slovenska Milan Henkrich

Hráčky SR čaká návrat medzi kontinentálnu elitu ako lusk, prvý súboj na turnaji v Budapešti odohrajú proti favorizovaným Ruskám. V základnej A-skupine ich potom čakajú aj súboje proti domácim Maďarkám, Grékyniam, Srbkám a Chorvátkam.

Reklama

“Všetky sa tešíme na to, že si zahráme na takomto veľkom podujatí. Budú to pre nás obrovské skúsenosti a zároveň sa tam môžeme ukázať. Chceme skončiť čo najlepšie, krásne by bolo dostať sa do prvej osmičky. Uvidíme však, čo ukážu samotné zápasy,” povedala pred odchodom do dejiska šampionátu hráčka Daniela Kátlovská. Hlavný kouč Milan Henkrich prezradil ciele výberu: “Prvým bude overiť si, ako to po tých 27 rokoch vyzerá. Stratili sme kontakt s európskou špičkou a teraz uvidíme, na čom sme. Druhým cieľom je získať historicky prvé body na ME a tretím je postup zo skupiny.”

Kým Slovenky budú štartovať na ME po dlhých 27 rokoch, muži SR budú na kontinentálnom šampionáte obhajovať 14. priečku spred dvoch rokov zo španielskej Barcelony. Slovákov čaká mimoriadne ťažká základná A-skupina – ich súpermi budú postupne Čiernohorci, Nemci a Chorváti. “Skupina je dosť silná. Hlavní favoriti sú hráči Chorvátska. Museli by sme mať šťastie, aby sme v tejto skupine zahrali s niektorým súperom vyrovnaný duel. Nechcem hľadať výhovorky, ale aj krajiny z druhej osmičky pri skvalitňovaní kádra angažujú cudzincov, u nás to tak nie je a aj naši hráči odchádzajú do zahraničia. Dáme však do toho všetko, aby sme na turnaji dosiahli nejaké dobré výsledky. V žiadnom prípade sa nechceme poddať. Úspechom na turnaji bude, ak sa nám podarí hoci aj o jednu priečku zlepšiť umiestnenie z predchádzajúcich ME,” povedal pre agentúru SITA kouč slovenskej mužskej reprezentácie Peter Nižný. Na mužov SR čaká prvý zápas v Maďarsku v utorok 14. januára.

Reklama

V Budapešti sa predstaví dovedna 16 mužských a 12 ženských výberov, zlaté medaily z Barcelony 2018 obhajujú Srbi a Holanďanky.

 

Kádre slovenských tímov pred ME vo vodnom póle:

Muži: Adam Furman, Maroš Tkáč, Tomáš Hoferica, Lukáš Kozmér, Samuel Baran, Samuel Baláž, Marek Tkáč, Adam Mitruk, Matej Čaraj, Tomáš Bielik, Martin Kolárik, Juraj Zaťovič, Andrej Kováčik, Marek Molnár

Ženy: Emöke Kissová, Kristína Horváthová, Daniela Kátlovská, Ivana Majlathová, Janka Kurucová, Natália Pecková, Beáta Kováčiková, Emma Junasová, Katarína Kissová, Miroslava Stankovianska, Monika Sedláková, Tamara Kolářová, Lenka Garančovská – náhradníčka Karin Kačková

Reklama

 

Program Slovákov v základných skupinách na ME vo vodnom póle:

MUŽI – A-skupina

utorok 14. januára: Slovensko – Čierna Hora (11.30)

štvrtok 16. januára: Nemecko – Slovensko (10.00)

Reklama

sobota 18. januára: Slovensko – Chorvátsko (16.00)

 

ŽENY – A-skupina

nedeľa 12. januára: Slovensko – Rusko (11.30)

pondelok 13. januára: Slovensko – Maďarsko (19.00)

streda 15. januára: Grécko – Slovensko (14.30)

piatok 17. januára: Slovensko – Srbsko (17.30)

nedeľa 19. januára: Slovensko – Chorvátsko (13.00)

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali