Slosiarik z agentúry Focus o Progresívnom Slovensku a Spolu: Spájanie strán nie je o “spočítaní preferencií”, nemusí vždy pomôcť

Slosiarik z agentúry Focus o Progresívnom Slovensku a Spolu: Spájanie strán nie je o “spočítaní preferencií”, nemusí vždy pomôcť

Bratislava 3. mája 2018 (HSP/hnonline/Foto: TASR- Pavel Neubauer)

 

Na Slovensku existuje mnoho opozičných pravicových strán a niektoré z nich sú aj v parlamente, ale niektoré nie sú. Pomohlo by im spájanie sa? Sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik v rozhovore pre HNtelevíziu podotýka, že nie vždy stačí spočítať preferencie

Na snímke v popredí líder hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko

Najnovší prieskum agentúry Focus okrem iného zistil aj tú skutočnosť, že opozičné pravicové strany strácajú a novozaložené neparlamentné subjekty výraznejšie posilňujú.

Reklama

Napríklad Štefunkovo Progresívne Slovensko dosiahlo 3,6 %, Beblavého Spolu 2,8 %. V prípade ich spojenia by spočítaním preferencií dosiahli 6,4 %. Naozaj by stačila jednoduchá matematika, aby sa dostali nad 5 % potrebných do parlamentu?

“Myslím si, že by to nefungovalo ani v prípade týchto dvoch strán. Netvrdím však, že nemajú hľadať spoločnú cestu,” myslí si Martin Slosiarik, pretože niektorí voliči Progresívneho Slovenska nemusia sympatizovať s predstaviteľmi Spolu. “Minimálne Miroslav Beblavý by mohol byť prekážkou, pretože už bol vo viacerých politických stranách. Buď sa to musí otestovať vo výskume, ale zo skúseností vieme, že nefunguje ani len jednoduchý súčet,” dodáva.

Reklama

Obidve strany pozná relatívne malý počet ľudí, musia sa teda zvýrazňovať, aby ešte viac posilnili. Slosiarik vraví, že “nie sú pod tlakom”, majú dostatok času, pod tlakom by boli vtedy, keby sa predčasné parlamentné voľby konali.

Slosiarik vo videorozhovore zanalyzoval situáciu aj u ďalších politických strán.

Strana Smer-SD dosiahla pomyselné “dno” v preferenciách. Podľa Slosiarika je ale prekvapivé to, že sa jej podaril zastaviť pokles a udržala sa na hranici okolo 20%. Očakával, že sa voličov východného Slovenska dotkne vyjadrenie premiéra, že “na východe nič nie je”, alebo problém s agrodotáciami, ktorý je spájaný aj so stranou Smer-SD. Ale výraznejší prepad nastal práve po vražde Jána Kuciaka, keby od strany odskočila asi pätina sympatizantov.

No niektorí z nich sa aj vracajú k tradičnej strane. Tá sa snaží ich pritiahnuť a získať aj ďalších ohlásením nových sociálnych balíčkov, ktoré by mohli občanov osloviť. V takomto prípade hovorí Slosiarik o “krátkodobej pamäti” voliča.

Reklama

Sociálne balíčky pripravila každá z koaličných strán. Každá navrhla istú časť týchto benefitov. Občan ich však vníma komplexne, preto podľa Slosiarika sa strany budú musieť pripomenúť a zdôrazňovať, ktorý balíček zostavila tá-ktorá strana, kto je “vlastníkom balíčka”. Ale napriek tomu, volič príliš nerozlišuje a zapamätá si len ten najvýraznejší benefit, akýsi “leitmotív”, akým je napríklad “vlaky zadarmo”. Takto sa potom vníma aj ten, “kto je kompetentný v sociálnej oblasti”, a podľa Slosiarika to primárne bude strana Smer -SD. Pripúšťa, že ak niektorý nápad výrazne zarezonuje, medzi voličmi môže byť pripísaný aj tejto strane, hoci nepochádza z jej dielne.

V prieskume z koaličných strán posilnila SNS. Podľa Slosiarika, “jej preferencie budú výrazne závisieť od toho, ako sa bude dariť strane Smer-SD, keďže niektorí voliči sa od Smer-u presunuli práve k národniarom”. Ide o akúsi “zvláštnu situáciu pre pána Danka”, pretože na jednej strane potrebuje pevnosť vládnej koalície, ale na druhej strane potrebuje aj posilňovať a “ukradnúť” hlasy aj svojmu koaličnému partnerovi.

Najsilnejšia opozičná strana SaS výrazne nezískala z vládnej krízy, hoci by sa v jej prípade mal očakávať opak. Neposilnilo ani OĽaNO. “Zdá sa, že opozičný volič očakával čosi viac,” poznamenáva Slosiarik. Možno očakával predčasné voľby, ale tie už nie sú “témou dňa”. Hlasy im môžu brať aj nové neparlamentné strany Progresívne Slovensko či Spolu.

SMK má relatívne stabilnú bázu voličov, takmer 4%. Dôvodom môže byť nízka voličská účasť na juhu Slovenska. Most-Híd má pestrejšiu voličskú základňu a ako Slosiarik analyzuje, voliči maďarskej národnosti nebudú odchádzať od tejto strany k mimoparlamentnej SMK, pretože Most-Híd v koalícii môže “viac urobiť pre južné okresy”, skvalitniť ich život, a isté projekty sa už aj realizujú.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali