Salvini otvorene odpovedá Macronovi na pozvánku do Paríža: “Nepredám svoju krajinu, našu budúcnosť a našu hrdosť za nejaké kreslo”

Salvini otvorene odpovedá Macronovi na pozvánku do Paríža: “Nepredám svoju krajinu, našu budúcnosť a našu hrdosť za nejaké kreslo”

Rím 25. júla 2019 (HSP/Foto:SITA/AP/Lehtikuva-Emmi Korhonen)

 

Taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini v živom vysielaní na sociálnej sieti komentoval pozvanie od Emmanuela Macrona do Francúzska, kde mali lídri riešiť migračnú krízu. Francúzsky prezident totiž navrhoval prerozdelenie azylantov do všetkých krajín EÚ

Na snímke taliansky vicepremiér Matteo Salvini

Matteo Salvini francúzskej hlave štátu odkázal: “Macron, ktorý nás pozval do Paríža a vyhlásil, že lode, ktoré vozia migrantov musia ísť do Talianska, bol prekvapený, že som nepodpísal tento dokument a neprišiel do Paríža.”

Reklama

“Predstavte si, že aké to je zvláštne, a mimochodom, žiadny minister nešiel do Paríža, pretože to nie je centrum celého sveta a Macron nie je nový Napoleon, ktorý všetkých zvoláva, pozýva, uráža, vyhráža sa…,” vysvetlil.

“Kamarát môj,” oslovil Salvini Macrona: “Myslím, že doma máš mnoho problémov. Staraj sa o problémy a požiadavky Francúzov. Taliansko nikdy nebude tvojim utečeneckým táborom,” pokračoval taliansky minister vnútra a líder strany Lega.

Reklama

Salvini dodal, že ak Macron hovorí o otvorení prístavov v Taliansku, mal by hovoriť o tom, že prístavy vo Francúzsku, ako napríklad v Marseille, či viaceré prístavy na ostrove Korzika sú otvorené… “Veď Francúzsko je veľké, solidárne a štedré.”

 

Nie sme sluha ani kolónia

Následne tiež Macronovi odporučil, aby otvoril aj hraničné priechody medzi oboma krajinami, na ktorých francúzski pohraničiari vracajú naspäť migrantov z Talianska.

“Nerob na nás tlak. Keď si myslíš, že prídem podpísať papier, ktorý bude znamenať, že lode budú chodiť do najbližšieho možného prístavu, teda do Talianska, a že sa potom bude rozhodovať, kam budú migranti prerozdelení, tak sa mýliš,” pokračoval v odkaze francúzskemu prezidentovi.

Reklama

Salvini zopakoval, že Taliansko nie je nikoho sluhom a kolóniou. “Toto nie je budúcnosť Európy, v ktorej Marcon a Merkelová rozhodujú, kto kde pôjde a všetci im to odsúhlasia. Nie. A nezaujíma ma, že sú v hre nejaké kreslá. Nepredám svoju krajinu, našu budúcnosť a našu hrdosť.”

“Lekcie demokracie, štedrosti, solidarity a dobrosrdečnosti od Macrona nepotrebujem,” uviedol v závere prejavu Salvini, zdvihol šálku so svojou kávou a pozdravil Macrona: “Na zdravie, Emmanuel.”

 

 

 

Reklama
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Macron vuole i porti aperti? C’è Marsiglia, c’è la Corsica, ma l’Italia non sarà mai il suo campo profughi. Gli Italiani non sono servi o schiavi di nessuno. Punto. ????

Príspevok, ktorý zdieľa Matteo Salvini (@matteosalviniofficial),

 

Migranti vo Francúzsku

Salvini upozornil na množstvo vlastných problémov, ktoré má Francúzsko s migráciu, napriek tomu sa však snaží riešiť migráciu v Taliansku. Jedným z príkladov je terminál 2 medzinárodného letiska Charles de Gaulle v Paríži, nad ktorým prevzali kontrolu stovky nelegálnych migrantov. Terminál vtedy obsadilo približne 500 osôb.

“Francúzsko nepatrí len Francúzom! Každý má právo tu byť!“ Kričal pred pár mesiacmi nahlas do megafónu jeden z demonštrantov. Migranti údajne zabraňovali cestujúcim nastúpiť na palubu ich letov, kým nebudú splnené ich požiadavky, dodali, že ih protest nebol posledný (viac v článku).

 

Znovuzjednotenie?

Reklama

V septembri minulého roka denníka Le Figaro ozrejmil problém s detskými migrantmi, ktorí majú vo Francúzsku zvláštny status: nie je možné ich vyhostiť a azyl dostanú automaticky, a pritom môžu hneď podať žiadosť o znovuzjednotenie s rodičmi.

V roku 2010 počet maloletých migrantov vo Francúzsku predstavoval 4-tisíc, v roku 2017 ich bolo už takmer 15-tisíc, v roku 2018 sa očakával nárast na 25-tisíc ľudí. A každý príde francúzsky rozpočet na 40-50 tisíc eur ročne. Čo spolu s vedľajšími výdavkami činí viac ako 800 miliónov eur.

Navyše sa ani nedajú označiť za deti: väčšina tvrdí, že má 15 až 18 rokov. Pre tých, kto ich dopravuje, je to príležitosť výhodného biznisu, pre francúzskych úradníkov je to bezodný sud, dospel k záveru autor článku v Le Figaro (viac v článku).

Jaroslav Zajac

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali