Šimečka 2.0: Progresívna katastrofa pre Slovensko

Šimečka 2.0: Progresívna katastrofa pre Slovensko

Bratislava 5. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Ako sme nedávno písali, „tajná“ politická stratégia Šimečkovcov je „hádzať koalícii pod nohy polená“, inými slovami, škodiť až do omrzenia. Človek by čakal, že na sneme Progresívneho Slovenska, po voľbe staronového predsedu, prídu s niečím novým. Lenže namiesto toho…

TK po sneme hnutia Progresívne Slovensko v Košiciach
Na snímke predseda PS Michal Šimečka

„Zničiť“ Roberta Fica a „udržať“ Slovensko v Európe (ako keby sme niekam chceli odísť!) – to sú v skratke hlavné ciele Pomýleného, pardon, Progresívneho Slovenska. Kriticky to vníma aj Lucia Hubinská z hnutia Socialisti. Vo svojom statuse na Facebooku nám poodkrýva kuloárne informácie o tom, že ľudia, ktorí mali možnosť nazrieť do štruktúr PS zblízka, opisujú charakter tohto zoskupenia aj ako akúsi „sektu“ či „kult“.

Reklama

To je dosť desivá predstava sama o sebe…

Ale oni nás chcú ešte aj reprezentovať v európskom parlamente!

Reklama

To už je rovno námet na hororový film.

Veď čo títo aktivisti a agitátori reálne urobili, alebo dokážu urobiť pre Slovensko? Okrem toho, že angažujú béčkových hercov, aby potiahli nimi organizované protesty?

Líder kandidátky do eurovolieb, Ľudovít Ódor, ktorý rád rozdáva rozumy – naposledy šliapol vedľa pri snahe usvedčiť Ľuboša Blahu z argumentačných klamov – nakrútil video, v ktorom protirečí samotnému princípu ním adorovaného liberalizmu:

„Opanovať svoje vášne a nerozprávať, ale problémy riešiť,“ odporúča Ódor. Pretože jadro demokracie vraj spočíva v tom, že „máme myslieť skôr, než jednáme, či tým nepoškodzujeme blížneho, rodinu, národ a spoločnosť.“

Tento človek, podporujúci LGBTi, hovorí o opanovaní svojich vášní? Keď celé hnutie písmenkovej polievky je, práve naopak, o tom, aby sa vášne uvoľňovali?!

Reklama

Nemám dostatok výkričníkov a otáznikov pre túto logickú kontradikciu.

A že máme myslieť skôr, než jednáme – aby sme neublížili? No tak potom by sa mal vážne zamyslieť nad tým, prečo ako premiér nezastavil dotáciu zo štátneho rozpočtu pre mimovládku Saplinq (podľa Ľ. Blahu tam za jeho vlády išli státisíce), ktorá organizuje košický pochod PRIDE. Pretože také podujatie má silný vplyv predovšetkým na deti a mládež, a môže deformovať ich vnímanie reality a hodnôt, a teda uškodiť štandardnému psychickému vývinu. A na významnú časť dospelej populácie ma tiež negatívny vplyv. Totiž, ak zastáva človek konzervatívne hodnoty, potom vníma provokatívnu promenádu krikľavo štylizovaných ľudí, ktorých hlavným spojítkom je neštandardná sexuálna orientácia, ako útok na dobré mravy.

A tu narážame na limity liberalizmu: ak je naozaj dôležitý každý jednotlivec s jeho osobnými preferenciami, potom kto má v tomto spore prednosť? Ten, kto chce na ulici strážiť dobré mravy, alebo ten, kto svoju orientáciu potrebuje verejne prezentovať? Obaja sú podľa liberálnej filozofie v práve, tak kto má ustúpiť?

Vážne nechápete, liberáli, z čoho vzniká toľko konfliktov?

Práve z toho, že ľudia s tradičným morálnym kompasom, ktorý bude ukazovať navždy dve pohlavia a dva rody, berú propagáciu sedemdesiatich dvoch rodov a rodín rovnakých pohlaví ako dezintegračný a destabilizačný prvok spoločnosti.

Reklama

Pán Ódor si myslí, že keď sa naučil hovoriť pokojným tónom, zavše používajúc aj humor a nahadzujúc bystrý bonmot, majú jeho slová argumentačnú váhu a vyššiu pravdivostnú hodnotu?

Liberalizmus ako nosná ideológia progresívcov je postavený na uprednostnení individuality, práv jednotlivca, nad komunitu a spoločenský celok. Liberalizmus priam kričí: Nerieš druhých, podstatné je iba tvoje osobné šťastie, a to, ako sa TY cítiš! Ale expremiér sa zrazu zaujíma o to, aby sme neublížili blížnemu, rodine, spoločnosti?

Azda číslo jeden na kandidátke PS nepozná detailne filozofiu, na ktorej stojí (či skôr padá…) strana, za ktorú sa uchádza o miesto v europarlamente? Alebo má jednoducho vo veciach zmätok?

Odpustime pánovi Ódorovi filozofické lapsusy, predsa len vystupuje primárne ako odborník na financie. Veď ako sám hovorí v inom videu, vystihuje ho napríklad kalkulačka alebo kasičky v tvare prasiatok. Ale napríklad aj futbalová lopta, či hokejový puk. Športu zdar!

Pozrime sa radšej na Šimečkov výstup po sneme, kde bol znovu zvolený za predsedu. Michal Šimečka získal doktorát na Oxforde, tak si okrem britského koloniálneho „mindsetu“ (zmýšľania) a povýšenectva (obe disciplíny zvláda excelentne) musel osvojiť aj nejaké to politické/politologické know-how…

Nuž: Vraj brzdia Ficov valec, a to úspešne. V parlamente, aj na ulici. No blahoželám, to je ozaj výkon v prospech našej vlasti. Brániť výkonu právoplatne zvolenej vlády. Nenechať ľudí pracovať. Bravo. Oxford approves.

Inak, keď Šimečka hovorí „právny štát,“ vyslovuje to ako „pRRRávny štát,“ všimli ste si? Kladie dôraz na nesprávnej slabike, ale možno je to nad kaviarenskými stolmi dnes móda, neviem, v Bratislave sa vyskytujem zriedka.

A keď už, stretávam sa s ľuďmi, ktorých nemusel nikto učiť, čo majú rozprávať, ani ako sa majú „predať“ masám.

Šimečka pravdaže straší účasťou Blahu či Danka v europarlamente. Namiesto nich by tam radšej videl Ódora a spol. A samozrejme, pointa: Fica treba poraziť!

Ešte sa vám tá pesnička neobohrala?

Reklama

Ale odignorujme ďalšie veľkolepé plány pána predsedu o rozširovaní PSka do regiónov a s tým súvisiaci atak na najbližšie komunálne voľby. Nevšímajme si blúznenie o „gréckej trajektórii“ Slovenska („lebofico“). Tento balast nikoho nezaujíma, teda okrem členov PS.

Najdôležitejší moment tlačovky po sneme sa odohral v časti novinárskych otázok. Padla totiž jedna, ktorá bola zaujímavejšia, než odpoveď. Akýsi žurnalista vyjadril obavu, že mediálny mainstream má podľa prieskumov menší, než päťdesiatpercentný zásah do verejného priestoru.

„Takzvané alternatívne médiá v tejto spoločnosti už majú väčší výtlak,“ upresňuje dotyčný.

A teraz sa podržte, ako pokračuje: „Toto je celospoločenský problém, ktorý treba nejakým spôsobom riešiť. Ako?“

Šimečka začne improvizovať o ochrane pozície „tých správnych“ novinárov; to je pre nás teraz nepodstatný bľabot. Podstatné je, ako mohlo vôbec niekoho napadnúť položiť takú otázku. Veď implikuje, že slobodné médiá treba nejakým spôsobom obmedziť! Keď volá po „nejakom riešení“. A aké riešenie by to malo byť? Plošné vypínanie médií, ktoré nenadbiehajú opozícii?

Reklama

Označíme ten projekt ako Konečné riešenie mediálnej otázky?!

Otázniky ani výkričníky znovu nestačia.

No povedzte, čo mal ten novinár na obed, keď takto na drzovku konštatuje, že ľudia si vlastne vyberajú „nesprávne“ médiá, a že to je „problém“? Obohatil azda kuchár na brehu Dunaja jeho zeleninový kuskus o halucinogénne hríby?

Nebezpečné, veľmi nebezpečné zmýšľanie.

A to, že Šimečka, samozvaný ochranca demokracie a slobody médií, sa nad tým vôbec nepozastavil, je hrozivé ešte viac.

Reklama

Keď už sme pri takých či onakých médiách: v čase, keď dokončujem tento článok, mi prišla správa od istého môjho známeho, zamestnanca RTVS. Súhlasil, aby som jeho vyjadrenie zdieľal ako od nemenovaného zdroja – ako novinár na to mám právo. Napísal mi toto:

„Ahoj, jednu vec ti chcem zdeliť ako zamestnanec RTVS. Je nás tam obrovské množstvo ľudí, ktorí sme proti súčasnému vedeniu a proti tendenčnému spravodajstvu. Teraz sa totiž vytvára obraz, že všetci zamestnanci sa spojili na odpor voči zmenám, čo je obrovská dezinformácia. Všetci súdne zmýšľajúci slobodní ľudia máme otvorené oči a budeme sa búriť, ak súčasná vláda spraví z RTVS nekriticky vládne médium. Ale nič také sa nechystá.“

Tak prosím, toľko k „vzbure“ v RTVS. Téma uzavretá. Každý ďalší protest len bude viac a viac na smiech.

Vráťme sa na záver k osobám a obsadeniu strany PS.

Šimečka, Hojsík, Wiezik, Jaurová, Ostrihoňová, Truban… Kto sú títo ľudia? Samé módne figuríny, deti v politickom pieskovisku; profesionálmi upravené, presnejšie „vyrobené“, hovoriace hlavy.

Ľudia z PS majú veľmi jasné spoločné črty. Je to – napriek určitej, hodnotovo podobne naladenými masami prijateľnej intelektuálnej úrovni – deravá  argumentácia, fanatické presvedčenie, že liberalizmus je náboženstvo nového tisícročia, brutálna orientácia na marketingové aktivity, živenie nenávisti voči Ficovi, a profesionálne vystupovanie, ktoré im slúži ako potemkinovská dedina na zamaskovanie toho, že za honosnými frázami sa neskrýva zhola nič.

Ozaj, a ešte odvahu majú veľkú, pretože s takou slabunkou agendou si trúfne pred ľudí vystúpiť len veľký frajer. Klobúk dolu za šialené sebavedomie – balamutiť verejnosť takými lacnými trikmi si vyžaduje fakt veľké g…

Reklama

Silný žalúdok.

Akoby toho nebolo dosť, na ďalšie diskvalifikačné aktivity PS-ka nás upozorňuje v statuse na Facebooku vicepremiér Tomáš Taraba: „Šimečkovci hlasovali v europarlamente za migračný pakt, ktorý chce pokutovať štáty, ktoré chcú svoje hranice strážiť a nie sú na strane bezbrehej ilegálnej imigrácie. Rovnako hlasovali za nezmyselné regulácie Green Dealu, ktorý je návodom ako zničiť v Európe priemysel a vyhnať ho buď do USA alebo do Číny.“

To všetko sú vážne dôvody, aby sme v júni pristúpili k volebným urnám, a posunuli do Bruselu ľudí, ktorým prioritne naozaj záleží na Slovensku, a nie na osobnej popularite medzi západnými politikmi.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali