Dopravná nehoda Andreja Danka: Opozícii prekáža, že odišiel z miesta činu. Matovič ho označil za “ožraté teľa”

Dopravná nehoda Andreja Danka: Opozícii prekáža, že odišiel z miesta činu. Matovič ho označil za “ožraté teľa”

Bratislava 12. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizácia 12. januára 2024 16:20

Podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder SNS Andrej Danko mal vo štvrtok (11. 1.) nehodu. Potvrdil to v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Danko podľa neho spolupracuje s políciou a poskytol plné vysvetlenie

Vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu, poslanci schválili jej program
Na snímke podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS)

“Policajný prezident ma ráno informoval, že sa stala nehoda podpredsedovi národnej rady. Nedošlo k žiadnemu ohrozeniu ani života, ani zdravia iných obyvateľov, ani nejakej škode na majetku,” uviedol minister.

Reklama

Na nehodu upozornil portál Startitup, podľa ktorého došlo k nehode v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Politik údajne narazil do semafora.

Portál Topky.sk uviedol, že šéf národniarov Danko nehodu bezprostredne neohlásil. S autom však údajne z miesta vycúval. “Policajti ho údajne dohľadali aj pomocou olejovej škvrny, ktorá mala viesť až do jeho garáže.”

Reklama
náraz do stĺpu Danko
Na snímke vpravo poškodený stĺp, do ktorého narazil predseda SNS Andrej Danko

Danko: Narazil som do stĺpu. Som si vedomý zodpovednosti

Predseda SNS Andrej Danko reagoval vo videu na Telegrame. Priznal, že vo štvrtok večer sa mu stala nehoda, keď sa jeho vozidlo dostalo do šmyku. “Narazil som do stĺpu. Ohlásil som to poisťovni. Ohlásil som to magistrátu. Ak ešte treba niečo urobiť, všetko si splním.”

Danko kritizoval novinára portálu Startitup Ivana Mega, ktorý informoval o jeho incidente. “Pán Mego, treba sa zamyslieť, že so stĺpom by som asi ťažko spisoval poistnú udalosť. Ale to už nech si každý urobí svoj názor.”

“V každom prípade, hlásim sa k tomu, poškodil som ten stĺp. Určite ho zaplatím, ak bude treba,” zopakoval podpredseda parlamentu.

 

Reklama

 

danko
Stopy z rozbitého Dankovho auta pre jeho garážou

Reakcie politikov

K nehode Danka sa v piatok vyjadrilo viacero politikov. Podľa bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) by mal Danko dokonca zvážiť koniec vo svojej funkcii. “Podpredseda parlamentu Andrej Danko ušiel z miesta nehody, ktorú v noci (asi nie triezvy) spôsobil. Iná možnosť ako okamžitá demisia a odchod z politického života neprichádza do úvahy. Odzvonilo.” Vyjadril sa na Facebooku Jaroslav Naď.

Právnik a politik strany Za ľudí Ján Magušin dodáva: “Búračka sa môže stať každému, ale prečo Andrej Danko v noci zroloval stĺp a zdrhol bez nahlásenia nehody (a dychovej skúšky?)”

 

Reklama

Opozícia žiada vyvodenie zodpovednosti, inak chce Danka odvolať

Opozičné strany vyzvali šéfa SNS a podpredsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka, aby vyvodil zodpovednosť v súvislosti s dopravnou nehodou, ktorú spôsobil v noci v bratislavskej Dúbravke. KDH i SaS ho priamo vyzvali odstúpiť z funkcie. Ak tak neurobí, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu. Opozícia žiada Danka, aby okolnosti nehody riadne vysvetlil a aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.

“Andrej Danko by sa mal zachovať ako chlap a odstúpiť zo svojej funkcie podpredsedu NR SR. To, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov po spáchaní dopravnej nehody ujde z miesta činu, len vyvoláva otázky, prečo sa tak stalo,” uviedol v stanovisku predseda KDH Milan Majerský. Pripomenul, že nová vláda sľubovala priniesť novú politickú kultúru. “Tento čin je len ďalším dôkazom toho, že svoje sľuby nedokážu napĺňať. Vyzývame preto Andreja Danka, aby sa vzdal svojej funkcie a verejne sa ospravedlnil. Takisto žiadame o riadne a dôsledné prešetrenie celej situácie,” dodal.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka uviedol, že ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu, nie utiecť z miesta činu. “Politik by mal ísť príkladom, nie ukazovať verejnosti, že je kvôli svojej funkcii nad zákonom. Pán Danko by mal teraz jednoznačne vyvodiť zodpovednosť,” vyhlásil v stanovisku.

Šimečka zdôraznil, že Danko by mal odstúpiť z postu podpredsedu NR SR a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal informovať, či policajti vykonali Dankovi skúšku na prítomnosť alkoholu a ak áno, aký bol jej výsledok.

Hnutie Igora Matoviča tiež vyzvalo Danka vzdať sa funkcie. Poslanec Roman Mikulec chce, aby sa zverejnil postup policajtov pri riešení Danka. Pripomenul, že ak Danko poškodil semafor, má ísť o trestný čin, preto budú čakať na vyšetrenie nehody a vyjadrenie orgánov Policajného zboru.

 

Gröhling: Danko bol vraj pod vplyvom alkoholu

Šéf poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling povedal, že Dankova nehoda vyvoláva veľa pochybností. Z miesta nehody mal utiecť, poslanec hovorí tiež o vážnom podozrení, že Danko bol pod vplyvom alkoholu. Ak chce dokázať, že nebol pod vplyvom alkoholu, môže ísť podľa SaS na testy, ktoré tri dni spätne vedia zistiť prítomnosť alkoholu a tak vylúčiť pochybnosti. Gröhling sa pýta, kde bol osobný šofér Danka a jeho ochranka, ktorú si mal pred časom vypýtať.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka uviedol, že ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu, nie utiecť z miesta činu. “Politik by mal ísť príkladom, nie ukazovať verejnosti, že je kvôli svojej funkcii nad zákonom. Pán Danko by mal teraz jednoznačne vyvodiť zodpovednosť,” vyhlásil v stanovisku.

Hnutie Igora Matoviča tiež vyzvalo Danka vzdať sa funkcie. Jeho poslanec Roman Mikulec chce, aby sa zverejnil postup policajtov pri riešení Danka. Pripomenul, že ak Danko poškodil semafor, má ísť o trestný čin, preto budú čakať na vyšetrenie nehody a vyjadrenie orgánov Policajného zboru.

“Toto teľa na priechode pre chodcov Andrej Danko je nový Dědeček, mal len šťastie v nešťastí,” uviedol na tlačovke Igor Matovič. Podľa jeho slov by podpredseda Národnej rady z miesta nehody neutekal, ak by “nebol ožratý”.

Reklama

 

Pellegrini: Ak Danko porušil zákon, je na mieste otázka vyvodenia zodpovednosti

Ak sa potvrdí, že predseda SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko pri nočnej nehode porušil zákon, je na mieste otázka vyvodenia zodpovednosti. Skonštatoval to predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v Košiciach. Zdôraznil, že zatiaľ nemá o nehode presné informácie. Danka k odstúpeniu vyzývať nebude.

“V prípade, že by sa potvrdilo, že predseda SNS a podpredseda NR SR bol účastníkom dopravnej nehody a nezachoval sa tak, ako sa má každý občan v zmysle zákona pri dopravnej nehode zachovať, tak, samozrejme, je to potom otázka aj na vyvodenie politickej zodpovednosti,” uviedol Pellegrini.

Skonštatoval, že vo vyspelom svete by po potvrdení úteku z miesta nehody malo dôjsť k vyvodeniu zodpovednosti. Ak bude zjavné, že Danko porušil zákon, mal by na to podľa Pellegriniho reagovať.

Reklama

 

Premiér označil Dankovu nehodu za normálny ľudský príbeh

Premiér Robert Fico (Smer-SD) označil nočnú nehodu lídra SNS a podpredsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka za normálny ľudský príbeh. Považuje za bežné, že človek dostane šmyk. Zdôraznil, že sa nikomu nič nestalo.

“Opäť sme v situácii, keď sa budú škandalizovať veci, ktoré sa nemajú. Podpredseda NR SR a predseda SNS jasne vysvetlil, že nedošlo k žiadnemu zraneniu,” uviedol premiér s tým, že takáto vec sa môže stať komukoľvek.

Polícia objasňuje príčiny a okolnosti nehody A. Danka v bratislavskej Dúbravke

Polícia objasňuje príčiny a okolnosti štvrtkovej (11. 1.) nočnej dopravnej nehody podpredsedu Národnej rady SR a šéfa SNS Andreja Danka v bratislavskej Dúbravke. Vyplýva to zo stanoviska bratislavskej polície.

K nehode došlo v križovatke ulíc Saratovská – Repašského. “Podľa doterajších informácií z doposiaľ presne nezistených príčin došlo k nárazu motorového vozidla do stĺpa svetelnej dopravnej signalizácie pre chodcov, v dôsledku ktorej došlo k jeho poškodeniu,” spresnil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Reklama

Po príchode polície na miesto sa však vodič ani auto na mieste nenachádzali. “Z uvedeného dôvodu nebolo v čase príchodu hliadky polície na miesto zrejmé, kto bol jej účastníkom a rovnako nemohlo dôjsť ani k vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vodiča,” podotkol hovorca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

Včera 19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

Včera 19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

Včera 18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

Včera 18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

Včera 18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

Včera 17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

Včera 17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

Včera 16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
Včera 16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

Včera 16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

Včera 16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

Včera 14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali