Sedem cigánstiev poslankyne Cigánikovej o potratovej tabletke

Sedem cigánstiev poslankyne Cigánikovej o potratovej tabletke

Bratislava 22. septembra 2020 (HSP/Foto:archív HSP)

 

Pred pár dňami poslankyňa za SAS Jana Cigániková vystúpila v relácii, kde agresívne útočila na kolegyňu z KÚ Annu Záborskú pre jej snahy pomôcť tehotným ženám, aby tie nemuseli kvôli nejakým ťažkostiam obetovať život svojho dieťaťa. Cigániková túto pomoc nepochopiteľne vidí ako útok na práva žien a naopak, pretláča potratovú tabletku, aby si ženy potrat absolvovali ešte ľahšie a to rovno doma. Centrum pre politickú reformu zanalyzovalo jej zavádzania a snahy, ktorými v skutočnosti vedie ona sama vojnu proti ženám

Sedem ciganstiev o potratovej tabletke
Sedem ciganstiev o potratovej tabletke

Fakt 1.: Potratová tabletka znamená radikálne zlacnenie potratu

Toto zamlčiava. Už 20 rokov cena umelého potratu ostáva 300 Eur, pričom je 3-krát lacnejší ako pôrod. Poslankyňa Cigániková chce jeho cenu znížiť práve zavedením potratovej tabletky. Nelegálna tabletka sa predávala za 60 Eur, legálna by bola ešte lacnejšia, cenovo porovnateľná s antikoncepciou. Tabletka zvyšuje anonymitu, náklady na zaobstaranie potratu sa znížia, bude sa brať priam ako forma antikoncepcie. Summa summarum počet potratov sa zvýši. Taká je realita napr. vo Veľkej Británii, kde bola potratová tabletka zavedená v 90-tych rokoch. Dokonca antikoncepcia je tam zdarma a počet potratov stúpa.

Reklama

 

Fakt 2.: Zlacnenie potratov povedie k nárastu potratov

Po zavedení potratovej tabletky sa vraj vo všetkých krajinách znížila miera potratov, okrem Islandu – tvrdí Jana Cigániková. Okrem toho, že je to nelogické, je to aj nepravdivé tvrdenie. Stačí pozrieť len na dve anglicky hovoriace krajiny, kde to neplatí. Viď graf z Veľkej Británie. Na trend nárastu upozorňuje aj New York Times, hoci USA vykazuje v oficiálnych štatistikách pokles potratov. Keď už liberálne média vidia tieto nepresnosti, lebo napr. v ľudnatej Kalifornii kliniky nehlásia počet potratov, ani sa neeviduje predaj tabletky cez internet, tak štatistika je viac-menej účelová.

Reklama

 

Fakt 3.: Nielen nelegálne potratové tabletky chýbajú v štatistikách

Pripomeňme si tiež jednu z posledných káuz nebohého J. Kuciaka, vďaka ktorému si predajkyňa nelegálnych potratových tabletiek odsedí 6 rokov vo väzení. Tá niekoľko rokov predávala ženám i mužom v SR tento tovar dovezený z Cypru a zo Španielska. V akej štatistike asi boli započítané tie hromadne nakúpené potratové tabletky pre slovenský či poľský trh? Vykazujú všetky krajiny predaj potratových tabletiek do štatistiky potratov? Napr. susedné Rakúsko nikde neeviduje vôbec žiadnu štatistiku potratov.

Potraty v Anglicku a Walese
Potraty v Anglicku a Walese
Fakt 4.: Dostupnejšie potraty vedú k väčšej nezodpovednosti (morálny hazard)

Ľudia by boli ešte menej zodpovední ako teraz – nemusia riešiť pri sexe možnosť počatia, lebo ak aj „tabletka deň po“ nezaberie, môžu ešte zhltnúť alebo dať žene zhltnúť lacnú potratovú tabletku. Nežijeme v stredoveku – dnes predsa máme kopec možnosti, ak pár nechce počať dieťa, aby predchádzal počatiu. Niektoré metódy sú dokonca zdarma. Informácie o metódach ako zabrániť počatiu sú ľahko dostupné. Ak niekto nechce mať deti a chce si užívať sex, môže podstúpiť sterilizáciu alebo vasektómiu. Vždy je to menšia škoda ako zabíjať nenarodené deti. Samozrejme nie je dôvod, aby štát také preplácal.

 

Fakt 5.: Potrat „len“ na predpis bude nátlakom na gynekológov a farmaceutov

Samotní “odborníci” na potraty ich čoraz viac odmietajú robiť. Už deväť zdravotníckych zariadení v SR prestalo vykonávať umelé potraty! Reakciou na to je snaha potratových ideológov zaviesť potratovú tabletku. To povedie k nátlaku na gynekológov, aby ju “len” predpísali, farmaceuti „len“ predali, veď samotný potrat vykoná žena. Sama ho však bez ich súčinnosti nemôže vykonať. Zdravotníci sú čoraz viac stigmatizovaní z potratovej praxe, najmä keď sa dnes otvárajú oči mnohým, lebo veda i vizuálne technológie ukazujú ľudskosť počatého dieťaťa v maternici.

Reklama

Fakt 6.: V 7. týždni po počatí má ľudský plod sformovanú tvár, prsty na rukách a nohách

Nežijeme v stredoveku, keď nebolo jasné, kedy život začína. Cigániková bojuje aj proti tomu, aby bola žene ukázaná realita potratu – obrázky či ultrazvuk dieťaťa, ktoré má byť potratom utýrané na smrť. Spoznanie násilia v tele ženy by ju vraj mohlo traumatizovať – až tak, že by sa nedajbože rozhodla pre donosenie dieťaťa. Pani poslankyňa nebojuje ani proti traumatizujúcim zásahom počas pôrodov, ani za možnosť bezpečného pôrodu doma, ako je štandard na Západe. Ide jej len o potraty doma! ŠÚKL ich schválil do 9. týždňa tehotenstva, no pre rozpor s platnou legislatívou neboli zavedené. Taká legislatívna zmena nie je v koaličnej zmluve.

7. týždeň po počatí
7. týždeň po počatí
Fakt 7.: Chemický potrat je nebezpečnejší ako chirurgický potrat

Kým pri chirurgickom potrate žena nič necíti, chemický potrat je riadne bolestivý a prežíva ho pri plnom vedomí. Len málokto hlási nežiaduce účinky, no žena riskuje otrasné brušné bolesti, infekciu, vykrvácanie a otravu krvi. Veľká štúdia z Fínska ukázala 4-násobne vyššie riziko komplikácii z tabletky ako pri chirurgickom potrate. Aj porovnateľne veľká štúdia z Kalifornie uvádza, že riziko je stále väčšie ako u chirurgického potratu. Tá tvrdí, že komplikácií je menej u zdravších a bohatších, kým chudobnejšie majú viac komplikácií.

POTRATOVÁ TABLETKA NIE JE LIEK. TEHOTENSTVO NIE JE CHOROBA.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali