Samozvaní treťosektoroví “experti”

Samozvaní treťosektoroví “experti”

Bratislava 4. júna 2018 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Finančné elity dokážu mať cez mimovládne organizácie vzdorovité vlády pod kontrolou 

Na snímke zľava zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská, Peter Nagy a Juraj Šeliga

Otvorené informácie, otvorená vláda, otvorená veda, otvorené vzdelávanie (školstvo), otvorená justícia, otvorené hranice pre migrantov či rovno otvorená spoločnosť – týmito a ďalšími  ideologickými sorosovskými termínmi nás neustále bombardujú aktivisti, samozvaní experti tretieho, mediálneho aj opozičného sektora. Keby sa neziskovky hrali len na svojom piesočku, vôbec by sme im nevenovali pozornosť. Lenže tieto dogmy a axiómy pretláčajú z mimovládnej do vládnej sféry, preto sa týkajú už nás všetkých. Mlčiaca väčšina o technológii vnucovania zmien veľa nevie, hoci ide o útoky na demokraciu, vládu väčšiny a systém pluralitnej parlamentnej demokracie.

Reklama

Na počiatku vízie globálnej zmeny sveta bol Karl Popper s jeho modelom otvorenej spoločnosti. Potom George Soros, jeho žiak, a nasledujú mimovládne organizácie, ktoré túto ideológiu a mocenskú stratégiu šíria a realizujú. Soros sídli v USA a tam získal aj nástroj – medzinárodnú Iniciatívu Open Government Partnership (OGP) – na vnucovanie otvorenej spoločnosti. Žiaľ, opäť ide o jednu zo zneužitých ideí.

Rok 2011 bol plodný pre občiansku aj otvorenú spoločnosť. Práve vtedy Ministerstvo zahraničných vecí USA za vlády Baracka Obamu a „nezisková“ organizácia financovaná Georgeom Sorosom – Global Integrity spustili medzinárodnú iniciatívu Otvorené vládnutie. Slovensko pristúpilo už v tom istom roku počas vlády Ivety Radičovej a kabinet vymenoval aj Splnomocnenca vlády pre mimovládne neziskové organizácie (MNO). O rok nato pribudol aj poradný orgán vlády – Rada pre MNO. Aktuálne v apríli Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti ako koordinátor Iniciatívy pre otvorené vládnutie oznámil prípravu hodnotiacej správy Akčného plánu. Materiál bude môcť od 4. do 17. júna pripomienkovať aj verejnosť. Vládnym splnomocnencom je Martin Giertl, bývalý člen Grémia tretieho sektora, dlhoročný právnik Nadácie Charty 77. Kontaktnou osobou úradu je Lucia Bernátová, bývalá koordinátorka kampaní slovenskej pobočky Amnesty International. Írskej filiálke AI venoval Sorosov OSF 137-tisíc eur na kampaň práva na potrat, čím podľa írskeho regulačného úradu prišlo k porušeniu zákona.

Reklama

 

Mandát na objednávku

„Autoritárstvo je na vzostupe a na mnohých miestach občianska spoločnosť čelí útokom,“ varuje správa CIVICUS, jedného zo sponzorov britskej Nadácie pre otvorené znalosti (Open Knowledge International). Nadácia vyhodnotila slovenský akčný plán pre otvorené vládnutie (2012 – 2013) za „najambicióznejší a najlepšie plnený“ na svete. Rozvrh vypracovali s pomocou spektra MVO, ktoré presadili aj novú tému – otvorené vzdelávanie, čiže prístup tretieho sektora a jeho aktivistov do škôl. Aj Nadácia otvorenej spoločnosti si určila ešte silnejší dohľad na úrady v každom regióne sveta, čo je presnejší výklad pojmu otvoreného vládnutia. Medzi občanov a verejnú moc sa tak stavajú ďalší sprostredkovatelia – samozvané hliadky MVO s ambíciou spoločnosť neformálne viesť – ale bez zodpovednosti, legitimity a poverenia. Tretí sektor postupne „soft power“ mení pluralitný politický systém zastupiteľskej demokracie. Ak za niektorými stranami stoja oligarchovia, tak potom oproti „donorom“ v pozadí tretieho sektora sú len ako rybky vedľa žralokov. Zväčša ide o fanatických podporovateľov ideológií, snažiacich sa spasiť svet jednou mocou. Aj preto akčné jednotky tretieho sektora presadzujúce otvorenú spoločnosť šíria zdesenie zo „škály taktík a úsilia narušiť toky financovania“, čo okamžite spíšu do svojich výročných správ, na ktoré sa potom odvolajú, aby ešte viac posilnili svoje pozície a hľadali pomoc v nadnárodných celkoch – OSN, EÚ, Open Government Partnership. Trúfnu si aj na viac. CIVICUS alchymisticky zmenil prvotnú filozofiu, neskôr tvrdú ideológiu otvorenej spoločnosti na „základné práva občianskej spoločnosti“. Ide o najsofistikovanejší a najlepšie kamuflovaný mocenský systém na zmenu spoločnosti.

 

Od dogmy k cieľu

Reklama

Mimovládne a medzinárodné organizácie si osvoja ideologickú dogmu od Sorosa, zafilozofujú si o „výzvach“, ktorými samy seba vyzvú, aby všetkým stanovili cieľ – budovanie občianskej spoločnosti. Táto axióma už žije, cez ideologických lobistov a neomarxistický aparát si ju osvoja orgány EÚ a OSN, s tými pracujú ako kontaktné a kontrolné body mimovládne organizácie, ktoré paralelne tlačia na vládu; kabinet zriadi ďalšie orgány (splnomocnenec, rada,…); tie potom píšu hodnotiace správy, ako si plníme domáce úlohy; na to, ako sa podriaďuje vôľa ľudu medzinárodnému hegemónovi, dozerá už aj EÚ; schvaľujú sa akčné plány pre občiansku spoločnosť a otvorené vládnutie, aby tretí sektor a globálne elity v pozadí dozerali na „zmeny“ tradičnej formy demokracie väčšiny na systém diktatúry menšín a aktivistov tretieho sektora a nadnárodných organizácií na čele s USA. Tie si v otvorenej spoločnosti našli nové krytie na presadzovanie záujmov a Nového svetového poriadku. Preto na aktivity „neziskového“ sektora aj štedro prispievajú. Najhoršie je, že politici, ktorí zastupujú občana a majú chrániť národ, tomu vôbec nerozumejú, ustupujú tlaku a iniciatívne si podpiľujú konár, na ktorom sami sedia. Politici sú ešte hlavou, ale krkom, ktorý ňou krúti, je už tretí sektor. Až teraz sa ukazuje, že filantropia Georgea Sorosa môže mať aj mocensko-politický efekt.

 

Kamuflovaná iniciatíva

Iniciatíva Baracka Obamu a Georgea Sorosa na otvorené vládnutie je výsmech celému svetu. Práve Obamova administratíva bojovala proti žiadostiam Kongresu na informácie o konkurze spoločnosti Solyndra (kauza federálnych záruk pol miliardy USD výrobcovi solárnych panelov), cez ktorú mala prúdiť pomoc juhoamerickým socialistom. To vysvetľuje, prečo Obama práve s brazílskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou ohlásili v OSN projekt na kontrolu vlád. Kamuflovanú iniciatívu odhalil predseda Podvýboru pre dohľad a vyšetrovanie Výboru pre energetiku a obchod Cliff Stearns. Zrejme aj preto do marketingu zapojili Centrum pre americký pokrok, ďalšiu organizáciu financovanú Sorosom. Právna skupina Judicial Watch podala tiež niekoľko súdnych sťažností na Baracka Obamu a jeho vládu pre „opakované porušovanie zákona a pohŕdanie verejnosťou“. Ani táto blamáž nezabránila prezidentovi, aby v prejave naliehal na svet „využiť silu otvorených spoločností“ na boj s korupciou. Aj filantrop Soros ukázal hrošiu kožu. Riadi síce „Open“ Society Institute, ale prevádzkuje hedžový fond Quantum Group of Funds so sídlom v karibskom Curaçao, daňovom raji s uzatvorenými informáciami o klientoch. Investigatívny reportér Matthew Vadum upozornil, že „Soros hovorí o dobrej hre, len pokým ide o otvorenosť a transparentnosť iných“. Informátor FBI Sibel Edmonds, prezident koalície Informátorov národnej bezpečnosti, nahral video z udeľovania Obamovej ceny a odhalil škandalózne financovanie niektorých proobamovských skupín Georgeom Sorosom. Nikoho by nemalo prekvapiť, že človek, ktorý sa označil za „boha“, teraz nechce dodržiavať nové pravidlá otvoreného zverejňovania, ktoré zaviedol Dodd-Frankov zákon. Aby sa tomu vyhol, Soros zatvoril svoje finančné prostriedky vo fonde Quantum pre investorov – okrem členov svojej rodiny!

 

Reklama

Otvorenosť á la Amerika

Treba mať na pamäti, že Obama zvíťazil v Bielom dome ako  kritik administratívy a jej šokujúcej nekompetentnosti, korupcie a nespravodlivých vojenských kampaní s vplyvom vojenskopriemyselného komplexu. Obamova „otvorená vláda“ mala po vojnách v Iraku vrátiť vieru Američanov v systém. V skutočnosti išlo o technologickú víziu Aneesha Chopru na sprístupňovanie a prepojenie vládnych informácií na internete. Technológiu však nahradila ideológia. Iniciatíva za otvorené vládnutie predstavuje len ďalší export vývozu americkej „demokracie“ na kontrolu alebo podkopávanie vlád, ak sa vymknú z proamerickej poslušnosti. Je to známa stratégia pákového efektu Bieleho domu nad národmi. Aj preto mnohí komentovali Partnerstvo otvorenej vlády ako užitočný softvér nakazený vírusom s cieľom napadnúť „počítač“ jednotlivých vlád pod tlakom lobistov tretieho sektora. Na ten dohliada George Soros, ktorý bol už pri vzniku projektu. Je zrejmé, že špekulant s víziou otvoreného vládnutia a globálnej vlády opäť využil silu a vplyv vlády USA ako nosič na šírenie svojho ideologického vírusu.

Zámer je jasný. Cez ďalší projekt „otvorené vládnutie“ prenikajú Sorosove záujmy už priamo do exekutívy. Geniálne vymyslené finančným špekulantom, ktorý rovnako brilantne položil na kolená libru či líru. Naučil sa, ako prísť na kobylku financiám národných mien a teraz zručnosti používa na to, ako sa dostať na kobylku národným vládam. Otvorené vládnutie slúži aj na to, aby finančné elity cez MVO vedeli, čo sa deje, pripravuje a aby dokázali mať vzdorovité vlády pod kontrolou. Otvorené hranice potrebuje ideológia multikulturalizmu, aby do EÚ voľne prúdili milióny migrantov, otvorenú spoločnosť potrebuje agenda rodovej rovnosti na búranie hraníc rodových stereotypov a tradičnej rodiny. No a otvorené školstvo potrebuje tretí sektor na prípravu budúcich mladých globálnych lídrov pre Nový svetový poriadok.

Rafael Rafaj

Autor je riaditeľ Inštitútu národnej politiky, www.institut-inp.sk

Článok pôvodne vyšiel na portáli extraplus.sk.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali