Saková požiada o mimoriadny výbor. Pellegrini: Ak „lynču“ musela čeliť Santusová, tak „rovnakému lynču“ by mali čeliť aj „velebení“ vyšetrovatelia NAKA, ktorí sú obvinení

Saková požiada o mimoriadny výbor. Pellegrini: Ak „lynču“ musela čeliť Santusová, tak „rovnakému lynču“ by mali čeliť aj „velebení“ vyšetrovatelia NAKA, ktorí sú obvinení

Bratislava 21. októbra 2021 (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, Martin Medňanský)

 

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas – SD) bude žiadať o mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť v súvislosti s informáciami o vyšetrení príslušníčky policajnej inšpekcie Diany Santusovej na detektore lži. Na tlačovej besede to uviedla nezaradená poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD)

Denisa Saková
Na snímke Denisa Saková

Podľa nej navzájom nesedia informácie o vyšetrení Santusovej na polygrafe, ktoré absolvovala u súkromnej firmy, s druhým vyšetrením na pôde Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Reklama

„V posledných dňoch nám kolujú informácie z ministerstva vnútra a zároveň aj z Národného bezpečnostného úradu, ktoré navzájom nekorešpondujú,“ vyhlásila Saková.

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini uviedol, že ak „lynču“ musela čeliť Santusová, tak „rovnakému lynču“ by mali čeliť aj „velebení“ vyšetrovatelia NAKA, ktorí sú obvinení. Podľa Pellegriniho by to bolo férové.

Reklama

 

Minister vnútra Roman Mikulec tento týždeň po rokovaní vlády povedal, že požiadal NBÚ, aby mu predložil výsledok Santusovej vyšetrenia aj so záznamom

Minister vnútra Roman Mikulec tento týždeň po rokovaní vlády povedal, že požiadal NBÚ, aby mu predložil výsledok Santusovej vyšetrenia aj so záznamom. Poznamenal, že nemá dôvod spochybňovať test na pôde NBÚ, zároveň si však vyžiada stanovisko aj od Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ PZ), či bol test vykonaný tak, ako mal byť. Minister vnútra sa tiež vyjadril, že príslušníci Policajného zboru SR sa podľa predpisov majú zúčastňovať na polygrafickom vyšetrení na pôde KEÚ PZ. Santusovej sa v tejto súvislosti pýta, prečo spochybnila túto inštitúciu, keď sa vyšetreniu niekoľkokrát vyhla prostredníctvom dovoleniek alebo práceneschopnosti.

NBÚ v stanovisku uviedol, že pri vyšetrení príslušníčky inšpekcie boli podľa dohody traja príslušníci NBÚ a traja príslušníci KEÚ PZ.

„Otázky na polygraf dodalo pred vyšetrením ministerstvo vnútra. Obe strany podpísali zápisnicu a samotné finálne vyhodnotenie už realizoval rezort vnútra,” informoval úrad na sociálnej sieti.

Podľa televízie Joj absolvovala Santusová na detektore lži súkromné vyšetrenie a následne aj vyšetrenie na pôde NBÚ. Mala pritom odpovedať na 14 otázok, medzi nimi napríklad, či dostala úplatok za vyšetrovanie policajtov NAKA, či vyšetrovala na objednávku SIS, alebo na pokyn nejakej politickej strany a či pracovala, alebo nepracovala pod nátlakom. Na všetky údajne odpovedala „nie”.

Reklama

Santusová bola šéfkou vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR ktorý preveroval podozrenia z údajného manipulovania vyšetrovania medializovaných trestných káuz zo strany NAKA. Pri pokuse zadržať svedkov podozrivých z krivých výpovedí si údajne neoprávnene vyžiadala nasadenie zásahového tímu Hraničnej a cudzineckej polície zo Sobraniec. Dočasný šéf inšpekcie Petre Scholtz ju neskôr z čela tímu odvolal.

 

Beluský: NBÚ vykonaním polygrafu Santusovej neprekročil svoje právomoci

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) neprekročil svoje právomoci vykonaním vyšetrenia na polygrafe vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej. Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský (ĽSNS) to uviedol po štvrtkovom zasadnutí výboru k danej otázke.

Na vykonanie polygrafu bola Santusová vyzvaná svojím nadriadeným, nie NBÚ,” zdôraznil Beluský. Nemožno podľa neho hovoriť o “neštandardnom teste”, keďže sa na ňom zúčastnili aj pracovníci Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ).

Martin Beluský
Na snímke Martin Beluský

Otázky na vyšetrenie dodalo ministerstvo vnútra. Týkali sa potenciálneho prijímania úplatkov, postupovania informácií alebo spolupráce v neprospech polície a vydierateľnosti testovanej. “Všetci výsledok testu podpísali bez výhrad,” skonštatoval Beluský. Dostal ich Santusovej nadriadený, ktorý ich má vyhodnotiť.

Reklama

 

V prospech Mikulca zabral Kriminalistický a expertízny ústav. Santusová podľa jeho pracovníkov na polygrafe potvrdila skoro všetky podozrenia

Vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diana Santusová počas polygrafického vyšetrenia na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) potvrdila podľa pracovníkov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ PZ) takmer všetky podozrenia. Svoje konanie zdôvodnila tým, že ho považuje za správne a napomáhajúce jej vyšetrovaniu. Vyplýva to zo stanoviska KEÚ PZ k medializovaným informáciám, ktoré TASR poskytla riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

Pracovníčka NBÚ, ktorá taktiež vyšetrenie pozorovala, skonštatovala, že uvedené vyhlásenia pani Santusovej sú natoľko závažné, že keby išlo o jej bezpečnostnú previerku, vo vyšetrení na polygrafe by sa už nepokračovalo,” poznamenal KEÚ PZ v stanovisku.

KEÚ PZ mal navrhnúť vyšetrenie v spolupráci s NBÚ po neúspešných pokusoch vykonať ho na ich pracovisku. Zástupca riaditeľa ÚIS Martin Mackovič potvrdil vyšetrenie na NBÚ, avšak len formou klasického skríningového vyšetrenia. To označil KEÚ PZ za neštandardné.

“Pán Mackovič povedal, že s pani Santusovou prišiel krajský prokurátor a bolo mu týmto prokurátorom oznámené, že vyšetrenie bude prebiehať na NBÚ a že bude všeobecné a nebude zamerané na konkrétne podozrenia,” konštatuje sa v stanovisku.

Na tvorbe testových otázok sa podľa stanoviska pracovníci KEÚ PZ nepodieľali. Namietali aj priebeh vyšetrenia. Bolo podľa nich potrebné v testovaní pokračovať. Považujú ho za nedokončené. Nespolupracovali ani na vypracovaní správy. Podpísali ju až po prepracovaní a doplnení zásadných informácií. Výsledky vyšetrenia podľa stanoviska nekorešpondujú s medializovanými informáciami.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali