Saková: Ministri vnútra krajín V4 sa dohodli na užších vzájomných rokovaniach

Saková: Ministri vnútra krajín V4 sa dohodli na užších vzájomných rokovaniach

Bratislava 16. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ministri vnútra krajín V4 sa dohodli na zdieľaní informácií a diskusiách o postupoch či súhlase s nariadeniami Európskej komisie. Uviedla to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) po utorkovom rokovaní s rezortnými kolegami z krajín V4 a Rakúska v Bratislave. Venovali sa novému nariadeniu o európskej pohraničnej a pobrežnej stráži a tiež koordinácii vysielaní policajtov do krajín západného Balkánu.

Na snímke zľava minister vnútra Maďarskej republiky Sándor Pintér, ministerka vnútra SR Denisa Saková, námestník ministra vnútra Českej republiky Jakub Kulhánek a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzalka

Ministri krajín V4 sa podľa Sakovej zhodli, že nové nariadenie komisie o európskej pobrežnej a pohraničnej stráži má dva pozitívne aspekty, a to najmä posilnené možnosti Frontexu a rozšírenie možností agentúry v prípade spolupráce s tretími krajinami.

Reklama

“Úloha Frontexu v zabezpečovaní alebo v pomoci zabezpečiť efektívnu ochranu vonkajšej Schengenskej hranice má byť skutočne len podporná funkcia pre jednotlivé členské štáty a nemá nahrádzať jednotlivú povinnosť členských krajín pri ochrane svojich hraníc,” povedala Saková.

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér si myslí, že dôležité je práve zachovanie suverenity jednotlivých štátov. Frontex podľa neho musí zasahovať v jednotlivých krajinách adekvátne právnym predpisom daného štátu. Doplnil, že ministri sa zhodli na tom, že migračnú vlnu treba zastaviť čo najďalej od hraníc Schengenu.

Reklama

Ministri diskutovali aj o jednotlivých úlohách Frontexu. Podľa Sakovej sa zhodli na tom, že treba jasne zadefinovať jednotlivé úlohy a kompetencie Frontexu. Spresniť by sa mali podmienky, za akých Frontex bude zasahovať a kto bude o zásahu rozhodovať, ale aj o prípadných sankciách a postihoch pre krajiny, ktoré pomoc Frontexu odmietnu. Za otáznu považujú ministri V4 aj dĺžku obdobia, počas ktorého bude Frontex v daných krajinách zasahovať. Jednotlivé body plánujú krajiny V4 prerokovať predtým, ako ich budú prezentovať na zasadnutí Európskej komisie.

Druhou témou rokovania ministrov vnútra bola Koordinácia vyslaní príslušníkov policajného zboru do krajín západného Balkánu. Ministri sa dohodli, že o poskytovaní pomoci treba v prvom rade komunikovať s tretími krajinami, ozrejmila Saková. Na základe feedbackov a informácií zo strany krajín západného Balkánu vypracuje pracovná skupina akčný plán, ktorý bude podkladom pre rozhodnutia ministrov vnútra krajín V4 ohľadom formy a rozsahu poskytovania pomoci. Podľa Pintéra tieto krajiny samy najlepšie vedia, čo potrebujú a v akej oblasti im treba pomôcť.

Ministri sa venovali aj otázke kapacít ľudských zdrojov agentúry Frontex. Členské krajiny by mali poskytnúť 10.000 expertov. Podľa Sakovej sa títo delia na dve kategórie.

Mali by to byť zamestnanci na krátkodobé a dlhodobé vyslanie. Presný počet expertov vyčlenených na pomoc v rámci Frontexu zatiaľ nie je stanovený. Podľa ministra Pintéra treba počty vyslaných expertov prispôsobovať adekvátne k situácii. V prípade zásahu počas mierovej situácie v krajine bude podľa neho stačiť nižší počet zasahujúcich expertov ako v prípade mimoriadnej situácie. Saková zároveň doplnila, že v prvom rade je potrebné definovať úlohy a kompetencie Frontexu.

Výsledky rokovaní chcú krajiny V4 prezentovať na Salzburskom fóre, ktoré bude SR organizovať koncom novembra, a na ktoré sú prizvané aj krajiny západného Balkánu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali