Sabbatiniho účinkovanie v slovenských farbách má hlbšie poslanie, juhoafrický rodák chce pomáhať mladým hráčom

Sabbatiniho účinkovanie v slovenských farbách má hlbšie poslanie, juhoafrický rodák chce pomáhať mladým hráčom

Bratislava 16. júna 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Slovenská vlajka sa od začiatku tohto kalendárneho roka pravidelne objavuje na najprestížnejších golfových turnajoch sveta. Zásluhu má na tom juhoafrický rodák Rory Sabbatini, ktorý vlani v decembri získal slovenské občianstvo a od januára reprezentuje krajinu spod Tatier na podujatiach seriálu PGA Tour, kde sa už päťkrát prebojoval medzi elitnú desiatku. Navyše, počas aktuálneho týždňa pridá už druhú účasť na major turnaji v slovenských farbách. Od štvrtka sa predstaví na 148. ročníku The Open Championship v Severnom Írsku

Na snímke golfista Rory Sabbatini

“Rorymu sa pod slovenskou vlajkou darí, čo nás mimoriadne teší. Je to veľký úspech, že začínal rok v tretej stovke rebríčka a teraz je na 89. mieste. Našim cieľom však nie je len to, aby reprezentoval Slovensko a dosahoval dobré výsledky. Vnímame to ako príležitosť na to, aby sa o golfe na Slovensku viac hovorilo a aby Rory vďaka svojej osobnosti spopularizoval tento šport. Po návrate z The Open Championship absolvuje na Slovensku niekoľkodňový program a v septembri si zahrá po boku slovenských profesionálov,” uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii prezident Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) Tomáš Stoklasa.

Reklama

Sabbatini zavítal v júli na Slovensko prvýkrát od zisku občianstva. Po niekoľkých dňoch odletel na posledný major sezóny, ale po jeho skončení sa vrátiť späť. “Budúci týždeň, v utorok a v stredu bude mať na Slovensku herné sústredenie s reprezentantmi a inými profesionálnymi hráčmi. Sme radi, že o svoj čas sa podelí s mladými golfistami. Vo štvrtok bude na programe charitatívny turnaj. Rory sa rozhodol urobiť na Slovensku vlastnú nadáciu, ktorej cieľom bude podpora rozvoja golfu u nás a podpora detí, aby sa aj zo sociálne slabších pomerov mohli zapojiť do tohto športu. Výťažok z turnaja poukážeme na nadáciu. Po absolvovaní záverečných augustových turnajov PGA Tour príde opäť na Slovensko a predstaví sa na Slovak Championship Open, aby sa tunajší profesionáli mohlo porovnať s hráčom svetovej triedy,” objasnil Sabbatiniho najbližší program viceprezident SKGA Rastislav Antala.

 

Reklama

Na Slovensku rád oddychuje, slovenčina mu však nejde

Štyridsaťtriročný Sabbatini má za manželku Slovensku Martinu Štofaníkovú, a tak v ich domácnosti občas zaznie aj slovenčina. Rodák z Durbanu však priznal, že učenie nového jazyka mu príliš nejde. “Pomaličky spoznávam nejaké slovíčka, ale ide to pomaly. Slovenčina je náročná,” povedal šesťnásobný víťaz turnajov PGA Tour, ktorý však na Slovensku rád relaxuje. “Vždy som šťastný, keď sem môžem prísť. Tentoraz som zvolil oddychovejší program a zároveň som sa pripravoval na turnaj. Mal som na Slovensku pôvodne stráviť dva a pol týždňa bez prestávky, ale našťastie som sa prebojoval na The Open. Po turnaji sa však ihneď vrátim a teším na to, ako strávim čas po boku mladých slovenských hráčov a absolvujem charitatívny deň,” prezradil Sabbatini.

Skúsený hráč si Slovensko obľúbil, o čom svedčí aj to, že chce pomáhať rozvoju tunajšieho golfu prostredníctvom nadácie. “Jej základným cieľom je to, aby sa zlepšili podmienky pre mladých hráčov. Chceme získať nejaké peniaze, aby sa mohli zlepšovať. Budúcotýždňové charitatívne podujatie bude určite zábavné. Je to niečo, od čoho sa môžeme odraziť a v nasledujúcich rokoch ešte zlepšovať túto akciu. Verím, že dokážeme vychovať profesionálnych golfistov, pokúsime sa im pomôcť finančne pri cestovaní na turnaje, prípadne sa pokúsime, aby sme im pomohli so štipendiami na univerzitách,” opisoval Sabbatini, ktorého pôsobenie v slovenských farbách si všimli aj konkurenti. “Hráči na okruhu už zaznamenali, že som si zmenil občianstvo a rovnako vnímam záujem väčší záujem o Slovensko. To bol aj jeden z cieľov, vzbudiť pozornosť u mladých hráčov, dostať golf viac do povedomia aj do médií. Slovensko má viacero výborných športovcov v rôznych odvetviach, takže tu je určite potenciál, aby sme prilákali viac mladých ku golfu a následne z nich vychovali profesionálov.”

Finančná náročnosť golfu je faktorom, ktorý na Slovensku často odrádza deti a ich rodičov od toho, aby sa tomuto športu venovali. Uvedomuje si to aj bývalý člen top 10 svetového rebríčka, ktorý prezradil, aké má náklady na sezónu. “Stojí ma to veľa peňazí,” zasmial a dodal: “Tenis a golf sú trochu špecifické športy tým, že sú individuálne. Musíme si hradiť ubytovanie, cestovanie a ďalšie nevyhnutné záležitosti. Zároveň máme ako golfisti aj caddyho, takže to si tiež vyžiada financie. O finančné zabezpečenie sa starajú sponzori a ďalšou formou zárobku sú prize money z turnajov.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali