Rusko vráti Krym Ukrajine hneď, ako USA vrátia Texas Mexiku a Hawai sa stane ruským územím

Rusko vráti Krym Ukrajine hneď, ako USA vrátia Texas Mexiku a Hawai sa stane ruským územím

Moskva 16. februára 2017 (HSP/politexpert /Foto:TASR/AP)

 

Ruský portál politexpert sa venoval slovám amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vyslovil názor, že Rusko musí vrátiť Krym Ukrajine a ukončiť eskaláciu napätia. Trumpove slová vyvolali radosť najmä u Ukrajincov, tí sa však radovali aj keď skákali na Majdane

Rusi vnímajú Trumpov názor v demokratických intenciách, pretože každý má v demokracii právo slušne vyjadriť svoj názor. Kremeľ sa nestavia k Trumpovmu názoru negatívne a je ochotný Krym okamžite vrátiť, hneď nasledujúci deň, ako USA vrátia Texas Mexiku, Lousianu Francúzsku, Aljašku a Hawai Rusku.

Reklama
Na snímke Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta
Na snímke Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta

Ak tak Trump neučiní, žiadne rozhovory o Kryme sa neuskutočnia a nič sa nebude vracať. Ukrajinci, Američania i EÚ si budú musieť na skutočnosť, že Krym je ruským územím zvyknúť, prípadne sa môžu pokúsiť získať Krym pre Ukrajinu vojenskou cestou, to by však evidentne nebol z ich strany dobrý nápad.

Samozrejme by nemali západní partneri zabúdať na skutočnosť, že na Kryme sa uskutočnilo právoplatné a demokratické referendum, pri ktorom sa obyvatelia Krymu rozhodli, že nechcú mať nič spoločné s momentálnou ukrajinskou vládou, ktorá sa zmocnila vlády v Kyjeve vďaka štátnemu prevratu, podporovanému USA a EÚ.

Reklama

Takisto by západní partneri nemali zabúdať ani na skutočnosť, že v prípade arogantného vytvorenia Kosova sa žiadne referendum neuskutočnilo a Srbi v Kosove nemali žiadne právo sa k danej zmene vyjadriť. Kosovo vzniklo v rozpore s medzinárodným právom a pod americkým diktátom, množstvo krajín existenciu Kosova dodnes neuznáva.

Momentálne sa v USA rozhorel vážny vnútorný konflikt medzi Trumpom a predstaviteľmi opozície. Tento konflikt výrazne mieša kartami na americkej vnútropolitickej scéne, Trump sa snaží pred americkou verejnosťou vystupovať ako rozhodný americký prezident. Upozorňuje na skutočnosť, že Krym Rusko získalo počas Obamovho pôsobenia v prezidentskej funkcii a kritizuje najmä senátorov, ktorí pôsobili v čase Obamovej administratúry. Poukazuje na to, že Obama i kritici ako napríklad McCain v čase, kedy sa Krym oddelil od Ukrajiny nič nerobili a nesú svoj podiel viny. Cieľom Trumpa je oslabiť tábor svojích kritikov. Kremeľ je presvedčený, že Trump nie je v stave riešiť otázku Kryma, pretože má množstvo iných problémov a bude úspechom, ak sa USA zmôžu na zásah v Sýrii.

Podľa ruského experta Jurija Ozerova na portáli pravda Trump sa snaží jednoznačne oslabiť napätie na americkej politickej scéne a vziať vietor z plachiet svojim odporcov. Preto sa manévruje do pozície rozhodného amerického patriota a silného medzinárodného hráča.

Na archívnej snímke ruskí vojaci Foto:Alexander Zemlianichenko
Na archívnej snímke ruskí vojaci Foto:Alexander Zemlianichenko

Andrej Fursov upozorňuje na skutočnosť, že USA nič neurobili ani so Severným Cyprom, ktorý obsadili Turci. Momentálne už podľa Fursova Američania nie sú v takej pozícii ako v roku 1999, kedy mohli beztrestne bombardovať Juhosláviu. Dnes ide z americkej strany len o politické vyhlásenia a pokus o brnkanie na nervy ruského vedenia. Za uvedenými vyhláseniami nestojí žiadna reálna sila, ide len o mediálny šum a ruskí lídri otváranie statusu Kryma z americkej strany neberú vážne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali