Robert Fico: Poľskú premiérku som na summite počúval s rešpektom

Robert Fico: Poľskú premiérku som na summite počúval s rešpektom

Brusel/Bratislava 10. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Premiér Robert Fico zdôraznil, že mu záleží na pokračovaní spolupráce vo Vyšehradskej skupine

S rešpektom a pochopením vnímal stanovisko poľskej premiérky Beaty Szydlovej pri štvrtkovej voľbe predsedu Európskej rady slovenský predseda vlády Robert Fico. Zdôraznil, že mu záleží na pokračovaní spolupráce vo Vyšehradskej skupine (V4). Potvrdil tiež plánovaný summit V4 a Beneluxu v holandskom Haagu.

Reklama
Na snímke slovenský premiér Robert Fico

“S veľkým rešpektom som počúval to, čo hovorila poľská premiérka, lebo je v tom kus logiky, čo hovorila. Na druhej strane je kus logiky v tom, že by bola obrovská chyba stratiť predsedu Európskej rady z nášho regiónu, pretože ak by sme boli bývali včera odložili voľbu predsedu Európskej rady, s pravdepodobnosťou, ktorá sa blíži istote, by sa stalo, že by sa našla väčšina pre niekoho iného ako pre kandidáta z tohto regiónu,” vyhlásil Fico.

Poľsko odmietalo podporiť doterajšieho europrezidenta Donalda Tuska a navrhlo vlastného protikandidáta. Lídri napokon napriek poľskému nesúhlasu opäť zvolili Tuska. Szydlová na svojom postoji vytrvala a rozhodla sa preto neschváliť závery štvrtkového summitu.

Reklama

“Mne veľmi záleží na tom, aby pokračovala V4, a myslím si, že ak budeme vo V4 robiť to, čo sa nie vždy deje v EÚ, ak sa budeme navzájom rešpektovať a budeme vnímať špecifiká, ktoré sú legitímne, tak V4 má pred sebou veľkú perspektívu,” uviedol slovenský premiér.

Štáty Vyšehradskej skupiny dnes pozval v mene Beneluxu na stretnutie venované budúcnosti EÚ holandský premiér Mark Rutte. Fico účasť na stretnutí v Haagu potvrdil a dodal, že by sa malo konať koncom tohto polroka.

Vo štvrtok lídri členských štátov hovorili aj o komplikovanej politickej situácii na západnom Balkáne. Fico vyhlásil, že je zástancom rozširovania Únie, ktoré podľa neho prináša stabilitu a bezpečnosť.

“Keby to bolo na mne, tak by som uvažoval, či neurobiť nejaký dynamický krok, napríklad vybrať jednu z tých krajín západného Balkánu a urýchliť jej vstup do EÚ, aby tie ďalšie krajiny videli, že pokiaľ budú plniť kritériá, takúto perspektívu aj majú,” skonštatoval Fico.

Hlavy vlád a štátov EÚ vo štvrtok odobrili vznik Európskej prokuratúry (EPPO), keďže sa na tom roky členské štáty nedokázali dohodnúť na úrovni ministrov. EPPO začne fungovať, aj s podporou Slovenska, na princípe takzvanej “posilnenej spolupráce”.

Reklama

Tento inštitút dovoľuje prijať legislatívu menším počtom členských štátov, ak nedokázali uzavrieť konsenzus. EPPO bude mať právomoc stíhať cezhraničné daňové podvody len v štátoch, ktoré vznik európskej prokuratúry podporili.

 

Robert Fico: Neúspech Rímskej deklarácie by bol pre Európu katastrofou

Hlavnou témou dnešnej neformálnej časti summitu EÚ v Bruseli, ktorý sa konal bez britskej premiérky Theresy Mayovej, bola príprava spoločnej deklarácie, ktorá odznie na summite v Ríme (25.3.) a ktorá by mala potvrdiť jednotu EÚ aj po odchode Británie. Predseda vlády SR Robert Fico upozornil, že prípadný neúspech spoločnej deklarácie by znamenal “katastrofu”.

Slovenský premiér ocenil, že v rámci úvah o budúcnosti EÚ zaznieva odkaz na septembrový summit v Bratislave, kde lídri 27 krajín EÚ prvýkrát po referende o brexite vyjadrili spoločnú vôľu pokračovať v európskom projekte. Dodal, že na Bratislavskú cestovnú mapu by mala nadviazať aj pripravovaná Rímska deklarácia.

Reklama

Podľa Fica zaznelo v rámci rozpravy veľa návrhov a názorov, on vo svojom vystúpení prejavil miernu skepsu.
“Spýtal som sa, či sme schopní do 25. marca pripraviť spoločný dokument 27 krajín, pretože cítiť v názoroch na niektoré témy rozdiely,” opísal situáciu.

Pripomenul, že lídri mali dnes možnosť vyjadriť sa k Bielej knihe Európskej komisie, ktorá ponúka päť možných scenárov vývoja Európy. Národní experti teraz majú dva týždne na prípravu dokumentu, ktorý lídri 27 štátov EÚ počas osláv 60. výročia Rímskych zmlúv už len podpíšu a do ktorého už nebudú môcť zasahovať.

“Ak sa nám to nepodarí, budem to považovať za katastrofu,” uviedol Fico s odkazom na Rímsku deklaráciu o budúcnosti Európy.

Poznamenal, že v tejto súvislosti sa aj dnes veľa hovorilo o mechanizme posilnenej spolupráce, ktorý poskytuje členským krajinám právo na vyššiu dynamiku spolupráce bez potreby zapojenia sa všetkých členských krajín. Dodal, že tento mechanizmus už funguje, pretože v eurozóne sú diskusie o zavedení dane z finančných transakcií, ktoré podporuje aj SR, a naša krajina je aj medzi 17 signatármi dokumentu o potrebe zriadenia Európskej prokuratúry (EPPO).

“Mechanizmus posilnenej spolupráce by nemal byť základom fungovania EÚ do budúcnosti. Základom musí byť konsenzus všetkých členských štátov Únie,” zdôraznil premiér. Až potom, keď niektoré štáty cítia potrebu väčšej dynamiky vývoja, môže podľa neho nastúpiť tento mechanizmus.

Fico skonštatoval, že aj v súčasnosti sa Únia vyvíja rôznymi rýchlosťami, keďže máme fungujúci schengenský priestor, kde podporil snahy Rumunska a Bulharska o členstvo, a 19-člennú eurozónu.

Podľa jeho slov sa Slovensko tohto mechanizmu neobáva, podobne ako sa ho neboja ani ostané krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré viacrýchlostnú Európu vnímajú ako šancu, ktorú treba využiť. Spresnil tiež, že V4 má rovnaký pohľad aj na pripravovaný dokument Rímskej deklarácie.

“Bola by chyba, a teraz hovorím o Slovensku, keby sme posilnenú spoluprácu nevyužívali tam, kde nám to vyhovuje,” odkázal šéf slovenskej vlády.

Ohľadom budúceho vývoja podľa jeho slov netreba zabudnúť ani na rozširovanie EÚ. Pripomenul, že na summite sa hovorilo o náraste nestability na Balkáne, o krajinách, v ktorých to “vrie”, a preto ich európsku perspektívu vníma ako najlepšie riešenie pre stabilitu tohto regiónu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali