Prvá obeť výsledku rakúskych volieb – kancelár Faymann odstupuje z funkcie

Prvá obeť výsledku rakúskych volieb – kancelár Faymann odstupuje z funkcie

Viedeň 9. mája 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann, ktorý je predsedom Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), sa rozhodol odstúpiť z oboch politických funkcií

Podľa agentúry DPA a rakúskej verejnoprávnej stanice ORF to oznámil dnes po stretnutí s krajinskými šéfmi SPÖ vo Viedni.

Reklama
Na snímke rakúsky kancelár Werner Faymann
Na snímke rakúsky kancelár Werner Faymann

Faymann (55), stojaci na čele rakúskej koaličnej vlády a SPÖ od roku 2008, zdôvodnil svoje rozhodnutie stratou podpory v radoch svojej strany po tom, ako v prvom kole prezidentských volieb z 24. apríla zvíťazil kandidát opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Tento volebný výsledok predstavuje v prípade Rakúska novú situáciu, svedčiacu o veľkej nespokojnosti voličov.

“Táto krajina potrebuje kancelára, za ktorým strana plnohodnotne stojí,” cituje Faymanna ORF. “Vláda potrebuje rázny nový začiatok. Kto nemá takúto podporu, nemôže túto úlohu splniť,” dodal odstupujúci kancelár.

Reklama

Ešte v priebehu dneška sa očakáva mimoriadne zasadnutie spolkového predsedníctva SPÖ, ktorého predmetom by malo byť “personálna i obsahová rekonštrukcia strany”.

Faymann sa úplne stiahne z domácej politiky

Faymann priznal, že ho láka pôsobenie na európskej politickej scéne, z tej rakúskej sa chce úplne stiahnuť. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol pre internetové vydanie denníka Österreich. Faymann chce podľa vlastných slov zvážiť nešpecifikované pôsobenie v rámci Európskej únie.

“Teraz sa dva-tri mesiace zotavím zo stresu a nebudem robiť nič. Porozmýšľam a zvážim nové ciele,” konštatoval exkancelár a dodal, že ponúk z EÚ dostal v minulosti dosť, takže sa uvidí, či bude niečo pre neho výzvou. “Chuť byť politicky aktívny na európskej scéne by som mal,” pripustil 55-ročný Faymann.

Na margo vývoja v Rakúsku vyslovil odstupujúci kancelár želanie, aby sa jeho strana opäť vrátila k jednote, keďže má množstvo skvelých členov. Uznanlivo sa vyslovil aj o vládnom tíme, osobitne o Josefovi Ostermayerovi, ministrovi v úrade spolkového kancelára, ktorý mu vraj prisľúbil, že zostane vo funkcii. Súčasne ubezpečil, že on osobne sa z Viedne vytratí –  aspoň v politickom zmysle slova.

Reklama

Sociálnodemokratickú stranu dočasne povedie Häupl

V dôsledku odstúpenia kancelára sa zároveň uskutočnilo mimoriadne zasadanie  Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ). Predsedníctvo stanovilo harmonogram, týkajúci sa výberu nástupcu odstúpivšieho lídra strany.

Vedenie SPÖ jednohlasne požiadalo primátora Viedne Michaela Häupla, aby stranu dočasne viedol, informovala agentúra APA.

Podľa jeho slov po rokovaní, ktoré netrvalo ani dve hodiny, by nový predseda rakúskych sociálnych demokratov mal byť známy do turičných sviatkov. Jeho oficiálna voľba sa uskutoční vo Viedni na zjazde SPÖ, ktorý je naplánovaný na 25. júna.

Häupl súčasne poznamenal, že žiadosti vedenia strany vyhovie s pokojným srdcom, pretože nemá v plánoch stať sa ani predsedom strany, ani spolkovým kancelárom.

Reklama

Predsedníctvo SPÖ rozhodlo tiež o zriadení skupiny pre stratégiu, ktorá by sa mala venovať obsahovým otázkam. Navyše by malo dôjsť k stanoveniu akýchsi kritérií pre potenciálnych koaličných partnerov. Novú programovú líniu strany by mali schváliť delegáti na ďalšom zjazde SPÖ, ktorý by sa uskutočnil na jeseň.

Ako však ďalej informoval Häupl, členská základňa bude mať príležitosť vyjadriť sa k programu strany, nie však k prípadnej koalícii so slobodnými (FPÖ). Viedenský primátor súčasne prezradil, že dezignovaný predseda SPÖ by mal obsadiť aj post spolkového kancelára, pretože podľa neho je rozumné nerozdeľovať tieto funkcie.

Vedenia vlády sa dočasne ujal vicekancelár Reinhold Mitterlehner

Rakúsky prezident Heinz Fischer zároveň poveril dočasným vedením vládneho kabinetu a právomocami jeho šéfa vicekancelára Reinholda Mitterlehnera. Najvyšší rakúsky predstaviteľ predpokladá, že rozhodnutie o novom spolkovom kancelárovi môže padnúť v polovici budúceho týždňa.

Heinz Fischer sa “veľmi srdečne” poďakoval Faymannovi za viac ako sedemročné pôsobenie vo funkcii kancelára a aj osobne mu vyjadril vďaku za dobrú spoluprácu. Mitterlehnerovi, ktorý bude viesť rakúsku vládu až do vymenovania nového kancelára, zaželala hlava štátu po zložení ústavou predpísaného sľubu “všetko dobré”.

Ľudovecký politik následne novinárom potvrdil, že v súčasnosti nemá v úmysle vypovedať koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi (SPÖ). “Nejde teraz o to vypísať predčasné voľby,” ide o stabilitu, zdôraznil Mitterlehner a vyhol sa priamej odpovedi na otázku, či by si dokázal predstaviť dobrú spoluprácu s Christianom Kernom, favorizovaným médiami za budúceho predsedu SPÖ.

Vedenie Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) sa situáciou, ktorá vznikla po nečakanej rezignácii Wernera Faymanna, bude zaoberať na utorkovom rokovaní v Salzburgu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali