Bratislava 24. marca 2023 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov posilnil v tomto roku rekordný počet nových členov. Až 11 nových firiem svojou odbornosťou a skúsenosťami obohatí
„V roku 2023 sa naše rady rozšírili o historický najvyšší počet členov, 11. Sme najväčším združením v potravinárstve nielen z pohľadu počtu subjektov, ktoré zastupujeme, ale aj počtu zamestnancov, ktorých zamestnávame. Tých je aktuálne viac ako 12500. Náš regionálny rozsah pokrýva kompletne celé územie Slovenska vrátane regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Považujeme preto za dôležité, aby problémy, výzvy i vízia rozvoja nášho sektora boli vnímané predstaviteľmi štátu. Aj po ukončení pôsobenia poverenej vlády preto budeme aktívnym partnerom odbornej i verejnej diskusie,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Novými členmi SZPCC sa stali spoločnosti z celého Slovenska: od firmy Pepani, s. r. o., z Nitry s jedinečným pekárskym konceptom Chlebáreň, cez pekáreň zo Svederníka Prima-Žilina, s. r. o.. a Pekáreň Zelník z Ružomberka. Do zväzu vstúpila aj spoločnosť Gratta, s. r o. z Prešova, ktorá je špecialistom na dopekané výrobky s produkčnými kapacitami presahujúcimi potreby Slovenska. Rady pekárov rozšíril aj majster pekár Vladimír Šimek z Kútov, pekáreň NELAPEK, s. r. o., z Nových Zámkov a Pekamo s. r. o., plnosortimentná pekáreň z Močenku. Členom zväzu sa stal aj tradičný slovenský výrobca cestovín spoločnosť ERCE, s. r. o., z Veľkého Krtíša.
„Naše rady rozšírila aj skupina cukrárov. Naši noví členovia sú špecialisti v cukrárenstve s dlhoročnými skúsenosťami nielen zo zahraničia, ale dokonca z cukrární najvyššej svetovej úrovne ocenených Michelinovskými hviezdami. Z ich špecializácie vyplývajú aj čiastočne odlišné problémy i požiadavky. Pred zákonodarcami budeme preto aktívne presadzovať aj ich záujmy, aby mohol cukrársky sektor na Slovensku rásť a prosperovať,“ zdôraznil M. Lapšanský. Do zväzu vstúpili majster cukrár Martin Devečka z Liptovského Mikuláša, ktorý pôsobil v michelinovskej cukrárni vo Francúzsku, majstri cukrári z firmy Noele, s. r. o., so známymi cukrárňami Alžbetka zo Žarnovice, Levíc a Novej Bane i majiteľ preslávenej cukrárne Domenico z Popradu pán Igor Ľudma.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 500 členov od SZČO až po stredné podniky vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 500 pracovníkov.