Putin vyzdvihol významnú úlohu Fidela Castra vo svetových dejinách

Putin vyzdvihol významnú úlohu Fidela Castra vo svetových dejinách

Moskva 28. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP/Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin)

 

Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril sústrasť kubánskemu ľudu a vláde v súvislosti s úmrtím predáka kubánskej revolúcie Fidela Castra, oznámila to tlačová služba Kremľa. Fidel Castro zomrel vo veku 90 rokov v piatok o 22.29 miestneho času. Oznámil to jeho brat, kubánsky líder Raúl Castro vo vysielaní štátnej televízie.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

“Vyjadrujem Vám a celému kubánskemu ľudu najhlbšiu sústrasť v súvislosti so smrťou predáka kubánskej revolúcie a Vášho brata Fidela Castra. Meno tohto vynikajúceho štátneho činiteľa sa právom pokladá za symbol celéj epochy v najnovších dejinách sveta. Ním a jeho stúpencami vybudovaná slobodná a nezávislá Kuba sa stala vplyvnou členkou medzinárodného spoločenstva, a bola inšpirujúcim príkladom pre mnohé krajiny a národy “, hovorí sa v prezidentovom telegrame.

Reklama

Fidel Castro Ruz sa narodil 13. augusta 1926 v kubánskom mestečku Birán. V roku 1950 absolvoval právnickú fakultu v Havane a už počas školy sa výrazne angažoval v študentskom hnutí. V Mexiku stretol revolucionárov, ktorých naklonil svojim myšlienkam. Bol medzi nimi aj argentínsky lekár Ernesto Che Guevara. Ich zámerom bolo zvrhnúť Batistu a nastoliť demokratickú vládu. Diktátor Fulgencio Batista utiekol v januári 1959 z Kuby a povstalci pod vedením Fidela Castra sa po dvojročnom boji ujali moci.

Predsedom revolučnej vlády na Kube sa stal 16. februára 1959. V novom vodcovi videli Kubánci národného hrdinu. Fidel Castro im sľúbil znárodnenie, koniec vykorisťovania americkými firmami. Kubu za socialistický štát Castro vyhlásil 16. apríla 1961. Po americkom bojkote sa začal orientovať na Moskvu. USA, pre ktoré bol najväčšou hrozbou, sa Castra pokúsili zvrhnúť. Invázia exilových Kubáncov, ktorí sa s podporou CIA vylodili 17. apríla 1961 na Playa Girón (Zátoka svíň), sa však po dvoch dňoch skončila fiaskom. Po tom, ako sovietske vedenie v roku 1962 zriadilo na ostrove raketovú základňu, sa svet dokonca ocitol na pokraji jadrovej vojny.

Reklama

Kuba prijala vo februári 1976 novú ústavu, v ktorej bola zakotvená vedúca úloha komunistickej strany. Popri funkcii predsedu vlády a prvého tajomníka Komunistickej strany Kuby získal Fidel Castro aj úrad hlavy štátu. V decembri 1976 sa stal predsedom Štátnej rady a vlády.

Na piatom zjazde Komunistickej strany Kuby v októbri 1997 potvrdil Castro svojho mladšieho brata Raúla Castra ako svojho nástupcu. Politik sa 19. februára 2008 vzdal úradu predsedu Rady štátu a hlavného veliteľa ozbrojených síl. Vzdal sa aj kandidatúry na funkciu kubánskeho prezidenta. Kubánsky parlament 24. februára 2008 zvolil jeho brata Raúla Castra za nového predsedu Rady štátu. Oficiálne bol Fidel Castro ženatý iba raz – s Mirtou Díazovou-Balartovou, s ktorou mal syna Fidelita. Bývalý najvyšší štátny predstaviteľ Kuby Fidel Alejandro Castro Ruz patril medzi najdlhšie pôsobiace hlavy štátu na svete a aj po odchode z funkcie bol považovaný za najvplyvnejšieho muža svojej krajiny. Pohreb zosnulého prezidenta Fidela Castra sa bude konať 4. decembra.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali