Bratislava 8. júla 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)
Členovia Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa po poslaneckom prieskume na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV) SR k téme Značky kvality zhodli, že propagácia slovenských potravín bola doposiaľ nedostatočná a žiada si väčší objem finančných prostriedkov
Ich návrhom je posilniť prezentáciu potravín cez verejnoprávne médiá. “Slovenské potraviny si zaslúžia zviditeľnenie a Značka kvality je tým prostriedkom, ktorý k nim dokáže nasmerovať spotrebiteľov,” uviedli v stredu po prieskume. Agentúru SITA o tom informovala Lenka Sameková z Odboru komunikácie a marketingu rezortu pôdohospodárstva.
Na pôde MPRV SR sa v stredu uskutočnil poslanecký prieskum iniciovaný Výborom NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Hlavnou témou bola Značka kvality – národný projekt podpory slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov, ktorý zastrešuje agrorezort. Poslanci sa zaujímali nielen o financovanie, ale aj postup udeľovania Značky kvality predchádzajúcim vedením.
“Udeľovanie Značky kvality slovenským potravinárskym a poľnohospodárskym výrobkom sa riadi jasne stanovenými kritériami a podlieha schvaľovaniu odbornou komisiou. Na pôdu MPaRV SR sa o tom prišli presvedčiť členovia Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorí na túto tému iniciovali poslanecký prieskum,” vysvetlila Lenka Sameková.
Agrorezort sprístupnil členom parlamentného výboru požadované informácie a rovnako im predstavil kritériá a kompletný proces udeľovania Značky kvality. “Národný program podpory poľnohospodárskych výrobkov a potravín, ktorý zastrešuje MPaRV SR, funguje od roku 2004. Jeho hlavným cieľom je zviditeľniť potraviny slovenských výrobcov a posilniť tak ich konkurencieschopnosť na domácom trhu. Logo Značky kvality je umiestňované na obaloch produktov a spotrebiteľom umožňuje v obchodoch ľahšie identifikovať potraviny so slovenským pôvodom,” pokračovala Sameková.
Značku kvality udeľuje MPaRV SR trikrát ročne na základe verejnej výzvy. Prihlásené produkty musia najskôr prejsť úradnou kontrolou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá ako odborný garant zisťuje, či zloženie produktu a celý proces výroby zodpovedá požadovaným kritériám. Následne sú posudzované schvaľovacou komisiou, ktorá uskutočňuje senzorické hodnotenie, posudzuje produkt z hľadiska vizuálneho prevedenia a podobne.
Značku kvality prvého stupňa môžu získať produkty, na ktorých výrobu bolo použitých aspoň 75 % surovín slovenského pôvodu. Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože sú na Slovensku v požadovanej kvalite a množstve nedostupné, podiel domácej suroviny v nich nie je predpísaný. Žiadateľ však v tomto prípade musí podať odôvodnenie, prečo výrobok nespĺňa stanovený podiel.
Značku kvality druhého stupňa môžu získať produkty, ktoré okrem spomínaných kritérií disponujú aj nadštandardnými kvalitatívnymi vlastnosťami. Pre oba stupne platí, že všetky fázy výrobného procesu, od chovu, resp. pestovania, porážky, spracovania, až po zabalenie sa musia uskutočňovať na Slovensku. Pridelenie Značky kvality je bezplatné.