Pripomíname si Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Pripomíname si Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Bratislava 27. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Pri príležitosti oslobodenia najväčšieho koncentračného tábora v Auschwitzi Červenou armádou v roku 1945 si dnes pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Reklama
Bývalá väzenkyňa, ktorá prežila  holokaust, kladie kvety počas osláv 72. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime 27. januára 2017
Bývalá väzenkyňa, ktorá prežila holokaust, kladie kvety počas osláv 72. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime 27. januára 2017

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento deň po šesťdesiatich rokoch za pamätný. “Slovenská republika pristupuje s plnou vážnosťou ku všetkým iniciatívam, ktorých cieľom je trvalo si pripomínať hrôzy druhej svetovej vojny a osobitne utrpenie miliónov obetí holokaustu,” uviedol odbor.

Slovensko podľa rezortu diplomacie aktívne participuje na práci Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie si holokaustu (IHRA), ktorá sa zaoberá aj vzdelávaním a výskumom.

Reklama

“Minulý rok vznikla stála expozícia Múzea holokaustu v Seredi, ktorá sa nachádza priamo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Počas niekoľkomesačného sprístupnenia expozíciu navštívilo viac ako 11.400 návštevníkov, z čoho prevažnú časť tvorili žiaci a študenti,” dodalo ministerstvo diplomacie.

Zároveň zdôraznilo, že vláda SR si obzvlášť v súčasnosti uvedomuje dôležitosť a aktuálnosť pripomínania si historických udalostí a zlyhaní, ktoré viedli k vojnovému šialenstvu a najväčšej tragédii v dejinách ľudstva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a belgický premiér Alexander de Croo v pondelok podpísali memorandum o porozumení s cieľom posilniť spoluprácu v oblasti pozemnej obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

08:43

Spojene štáty dočasne pozastavili kontroly avokáda a manga z mexického štátu Michoacán z dôvodu bezpečnostného incidentu. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

“Program bezpečnostných kontrol zostane pozastavený, kým nebude prehodnotená bezpečnostná situácia a nebudú zavedené bezpečnostné predpisy a smernice,” uviedol hovorca amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA). Dodal, že zastavenie kontrol sa nevzťahuje na plody avokáda a manga, ktoré sú už v preprave.

08:25

Vo veku 95 rokov zomrel v nedeľu v Paríži významný francúzsky architekt a urbanista Paul Chemetov. Na svojom webe o tom informoval denník Le Monde.

08:12

Ceny ropy v utorok ráno vymazali časť ziskov z predchádzajúceho dňa. Trhy zostávajú opatrné vzhľadom na neisté vyhliadky rastu globálneho dopytu.

08:11

Ukrajinské letectvo v utorok informovalo, že jeho systémy protivzdušnej obrany zničili všetkých desať dronov, ktoré Rusko vypustilo v noci na utorok do útokov na Ukrajinu. Ako spresnila agentúra Reuters, drony vypustené z juhu boli zničené nad Záporožskou a Dnepropetrovskou oblasťou.

07:47

Basketbalisti Bostonu Celtics získali rekordný 18. titul v NBA. V noci na utorok zvíťazili doma nad Dallasom Mavericks 106:88 a vo finálovej sérii uspeli 4:1 na zápasy. Cenu pre najužitočnejšieho hráča finále si prevzal Jaylen Brown.

Boston Celtics
Basketbalista Jaylen Brown (uprostred) z Bostonu Celtics s trofejou Larryho O’Briena oslavuje so spoluhráčmi víťazstvo v NBA po výhre nad Dallasom Mavericks v piatom zápase finálovej série zámorskej NBA 17. júna 2024 v Bostone
07:42

Futbalisti Francúzska zvládli svoj úvodný zápas na ME v Nemecku. Jeden z topfavoritov šampionátu vyhral v pondelňajšom stretnutí D-skupiny v Düsseldorfe nad Rakúskom 1:0. Jediný gól padol v 38. minúte, keď si loptu do vlastnej brány poslal rakúsky obranca Maximilian Wöber.

Rakúsko - Francúzsko
Brankár Rakúska Patrick Pentz (vpravo) sleduje svojho spoluhráča Maximiliana Wöbera, ktorý si strieľa vlastný gól v zápase základnej D-skupiny Rakúsko – Francúzsko na ME vo futbale
07:28

Slovensko je 59. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 67 hodnotených krajín z celého sveta. Vyplýva to z aktuálneho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti. Medziročne si SR v tomto rebríčku pohoršila o šesť miest.

07:27

Dvaja dôležití členovia Demokratickej strany v americkom Kongrese vyjadrili svoj súhlas s predajom ďalších zbraní pre Izrael v hodnote 18 miliárd eur.

07:26

Viacero nádrží s palivom v meste Azov v ruskej Rostovskej oblasti v utorok ráno zachvátil požiar po tom, čo v tejto oblasti útočili bezpilotné lietadlá.

Rusko Azov útok drony požiar
Na videosnímke z 18. júna 2024 hasiči zasahujú na mieste požiaru ropných zásobníkov v meste Azov v Rostovskej oblasti
07:25

Nové vedenie EÚ bude v rozpore s vôľou väčšiny Európanov pokračovať v konflikte na Ukrajine a v boji proti Rusku, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Uviedol to maďarský premiér Viktor Orbán, keď komentoval výsledky neformálneho samitu EÚ v Bruseli.

07:22

Bývalého thajského premiéra Thaksina Šinavatru v utorok oficiálne obžalovali z urážky monarchie za jeho vyjadrenia z roku 2015.

Thaksin Šinavatra
Na archívnej snímke bývalý thajský premiér Thaksin Šinavatra
07:21

Tisíce ľudí v pondelok večer vyšli do ulíc Jeruzalema, aby vyjadrili nesúhlas s vládou premiéra Benjamina Netanjahua, ktorej sa nedarí dosiahnuť dohodu s hnutím Hamas o prepustení rukojemníkov.

Izrael demonštrácia protivládna
Protivládni demonštranti protestujú pred budovou parlamentu v Jeruzaleme v pondelok 17. júna 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali