Príbelce 13. apríla (TASR) – Obyvatelia poľnohospodárskych Príbeliec prispôsobovali v minulosti prípravu jedálnička každodennej práci. Jedna z pamätníčok, Zuzana Kovšová, ktorá zažila ako dieťa ešte povojnovú atmosféru dediny, hovorí, že jedlá, ktoré sa v Príbelciach varili, neprekypovali síce obzvlášť veľkou originalitou, boli však nápadité svojimi názvami.
Kedysi sa vraj najčastejšie varili kyslé bôby. "Varili sa v pracovný týždeň, vždy v utorok alebo vo štvrtok. Bôb sa robil na kyslo – ten bol tmavý, fľakatý, ale robil sa aj na sladko – ten bol zase biely. Do toho sa dávali údené rebrá," spomína dnes dôchodkyňa Kovšová na jedálniček starých Príbelčanov. "U mojich starých rodičov na Príkľaku robili zase kašovú polievku z mletého zrna," spomína.
Asi najtypickejším jedlom v dedine však boli dedele. "Robili sa z podobného cesta ako rezance, len muselo byť trochu mäkšie. Cesto sa rozvaľkalo, naň sa nakládol na kôpky lekvár a to všetko sa uzatvorilo, vyvarilo sa vo vode a keď boli dedele hotové, omastili sa maslom a jedli sa buď s tvarohom alebo s makom," hovorí.
"Počas žatvy sa zase v obci piekli págle, dnes by človek povedal, že sú to opekance," spomína na časy detstva s úsmevom pani Kovšová.
UPOZORNENIE: TASR vydáva dnes o obci Príbelce sériu spravodajských materiálov.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.