Prezident svoj októbrový plat venoval desiatim rodinám v núdzi

Prezident svoj októbrový plat venoval desiatim rodinám v núdzi

Bratislava 19. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Každá rodina dostala 501,70 eura

Prezident SR Andrej Kiska opäť venoval svoj plat na pomoc ľuďom v núdzi. Aj svoju októbrovú čistú mzdu rozdelil medzi desať rodín. Každá z nich dostala pomoc vo výške 501,70 eura. Informoval o tom Roman Krpelan z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Pri výbere adresátov pomoci hlava štátu opäť vychádzala z návrhov charitatívnych organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine a Dobrý anjel. Tento postup pri výbere adresátov pomoci prezident uplatňuje každý mesiac. Pomoc od neho dostanú rodiny priamo.

Príspevok išiel rodine, ktorá opatruje mladíka v dôsledku svalovej dystrofie a napojeného na dýchací prístroj. Žije doma. V rodine, kde majú ešte jedno nezaopatrené dieťa, pracuje iba otec. Celodennú starostlivosť mladíkovi zabezpečuje matka. Tá dostáva od štátu príspevok na opatrovanie, po odpočítaní pôžičiek však rodine zostane na domácnosť minimum finančných prostriedkov.

Reklama

Ďalší mladí muž postihnutý svalovou dystrofiou a tiež napojený na dýchací prístroj žije doma, kde ho opatruje mama aj opatrovateľka. Rodina je v ťažkej sociálnej situácii už niekoľko rokov, vysvetlil Krpelan. Nedostávajú ani dávky v hmotnej núdzi. V rodine sú ešte tri ďalšie deti. Jediným príjmom je mladíkov invalidný dôchodok a matkin príjem za jeho opatrovanie.

Príspevok dostala aj matka, ktorá sa sama stará o syna postihnutého Downovým syndrómom. Chlapec bol niekoľkokrát operovaný, trpí inkontinenciou a matka samotná má silnú cukrovku a jej ostatný lekársky nález uvádza onkologické ochorenie.

 

Rodiny, ktorým prezident svoj plat rozdelil majú deti s ťažkými zdravotným problémami a nedostatok finančných prostriedkov

Kiska prispel tiež matke, ktorá sa sama stará o deväťročného syna, žije z invalidného dôchodku 164 eur. Lekári jej diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Rodina žije vo veľmi skromných podmienkach v polorozpadnutom dome, ktorý si vyžaduje najzákladnejšiu úpravu, opísal Krpelan. Chýbajú jej peniaze aj na základné potreby malého školáka.

Reklama

Príspevok dosala aj rodina, ktorá opatruje mladého muža. Ako jediného na Slovensku ho ničí zákerná choroba, ktorú lekári dnes nevedia liečiť. Mladík trpí silnými bolesťami a prezident mu prispel na lieky, ktoré sú veľmi drahé a rodina nie je schopná ich zaplatiť.

Prezident poslal príspevok aj rodine mladíka, ktorý sa narodil s detskou mozgovou obrnou už dvojnásobným rodičom 14 rokov po narodení prostredného syna. Na základe chlapcovej diagnózy mala matka predĺženú materskú dovolenku do siedmeho roku veku syna. Keď mal chlapec päť rokov, rodičia sa rozviedli a mladík zostal žiť s matkou v podnájme bezbariérového bytu. Podstúpil už tri chirurgické operácie a od útleho detstva chodí na rehabilitácie a liečebné pobyty. Príspevok Kisku rodina využije na rehabilitačnú liečbu v kúpeľoch v Piešťanoch.

Príspevok dostane aj matka, ktorá sa sama stará o osemročné dvojčatá, pretože ešte stále prebieha jej súdny proces s otcom detí, ktorý žije v Českej republike. Dievčatá chodia do špeciálnej triedy v základnej škole a rodina potrebuje peniaze na základné životné potreby.

Prezident SR prispel aj rozvedenej invalidnej dôchodkyni, ktorá má zverené do náhradnej osobnej starostlivosti svoje dve vnučky, desať- a šesťročné dievčatá, o ktoré sa nedokáže postarať ich matka. Príspevok je určený na nákup učebných pomôcok pre dievčatá.

Príspevok dostane aj rodina, v ktorej matke diagnostikovali onkologické ochorenie. Žije v spoločnej domácnosti s dcérou, ktorá študuje na vysokej škole. Príjem rodiny pozostáva zo sirotského dôchodku 102,10 eura a pomoci v hmotnej núdzi vo výške 129,90 eura.

Reklama

Príspevok od prezidenta dostala aj sociálne odkázaná rodina, ktorej členovia si hľadajú prácu. Otec aj syn prišli o zamestnanie vtedy, keď museli opatrovať ďalšieho člena rodiny s onkologickým ochorením. Rodine sa míňajú všetky finančné rezervy, pretože syn spláca úver, aby pokryli bežné náklady a hypotéku na byt, v ktorom bývajú, doplnil Krpelan.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali