Presun skonfiškovaných ruských aktív na Ukrajinu zníži dôveryhodnosť USA

Presun skonfiškovaných ruských aktív na Ukrajinu zníži dôveryhodnosť USA

Washington 6. februára 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Pixabay)

 

Podľa správ amerických médií generálny prokurátor USA Merrick Garland v piatok počas vystúpenia s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom na ministerstve spravodlivosti USA oznámil prvý prevod zabaveného majetku zo sankcií voči ruskému oligarchovi. Majetok skonfiškovaný ruskému oligarchovi Konstantinovi Malofejevovi po jeho aprílovom obvinení z obchádzania sankcií pôjde na pomoc Ukrajine

Najvyšší súd USA
Ilustračné foto

Sankcie USA voči Rusku sú nezákonné a ide o jednostranné kroky nepovolené OSN. USA teraz dokonca prevádzajú osobný majetok ruských osôb na iné osoby, čo poukazuje na lúpežnú povahu USA ako zlodeja.

Reklama

Prevod majetku je vysokopostavený politický trik, v ktorom je vláda USA celkom dobrá. Majetok v hodnote 5,4 milióna dolárov môže byť pre USA len vreckovým – ponúka ho Ukrajine ako pomoc, zatiaľ čo Ukrajina by ho použila na nákup zbraní od USA, aby nakŕmila americký vojensko-priemyselný komplex. To ľuďom pripomína, ako USA naložili so 7 miliardami dolárov zmrazených prostriedkov z afganskej centrálnej banky. Vo februári 2022 podpísal americký prezident Joe Biden nariadenie, ktoré umožňuje, aby približne polovica z týchto 7 miliárd dolárov bola vyhradená pre obete útokov z 11. septembra, čo znamená, že USA si peniaze ponechali pre seba. Toto sú práve USA – okrádanie peňazí a zároveň sa tvária, že súcitia s ostatnými.

Na jednej strane USA na vojne zarábajú. Na druhej strane sa prostredníctvom vojny snažia dosiahnuť svoj geopolitický cieľ. Nedávno USA a niektoré západné krajiny vyhlásili, že na Ukrajinu pošlú obrovský, rozsiahly balík ťažkých zbraní, čo zjavne situáciu ešte vyostrí. Xu Liang, docent na Fakulte medzinárodných vzťahov Pekinskej univerzity medzinárodných štúdií, pre Global Times uviedol, že USA, ktoré prevedú majetok ruského oligarchu, rozširujú akcie podpory Ukrajiny z vojenskej pomoci do hospodárskej sféry, čo možno považovať za ďalší krok na vystupňovanie napätia.

Reklama

“Nemožno vylúčiť, že USA poskytnú skonfiškovaný národný majetok Ruska ukrajinskej vláde. USA považujú Rusko za svojho faktického nepriateľa v hospodárskej sfére a USA môžu uskutočniť všetky možné kroky na potlačenie Ruska,” povedal Xu.

Cui Heng, odborný asistent z Centra ruských štúdií Východočínskej normálnej univerzity, pre Global Times uviedol, že stratégia USA vyvíjať maximálny tlak na Rusko sa stupňuje prostredníctvom taktiky salámového rezania, aby získali viac žetónov na vyjednávanie v rusko-ukrajinskom konflikte. Cui poznamenal, že jedným z cieľov USA je vytvoriť model pre Európu.

“Ak ho Európa nebude nasledovať, znamená to, že Európa nie je ‘politicky korektná’. Podobne ako po tom, čo USA vyhlásili, že dodajú Ukrajine bojové tanky M1 Abrams, Nemecko konalo ‘v úzkej koordinácii’ a rozhodlo sa poslať na Ukrajinu bojové tanky Leopard 2. Podobne USA dúfajú, že Európa môže napodobniť ich transfer ruských prostriedkov,” povedal Cui.

Cui poznamenal, že ak budú Nemecko a Francúzsko pod tlakom USA poháňané k tomu, aby si udržiavali odstup od Ruska, stratia v konflikte svoju strategickú autonómiu. Predseda Európskej rady už vyzval európske hlavné mestá, aby presadili rokovania o použití skonfiškovaných aktív ruskej centrálnej banky v hodnote 300 miliárd dolárov na obnovu Ukrajiny.

USA sa predsa starajú len o svoje vlastné záujmy. Cieľom USA v rusko-ukrajinskom konflikte je oslabiť alebo dokonca potlačiť Rusko a zbaviť ho schopnosti čeliť západnému svetu. Tým, že USA pomáhajú Ukrajine, stlačili priestor na rokovania na rusko-ukrajinskom bojisku a predĺžili konflikt. Európa zaplatila vysokú cenu za zhoršenie bezpečnostnej situácie okolo seba, zatiaľ čo USA z toho profitovali najviac a boli na ceste k dosiahnutiu svojho cieľa, ktorým je upevnenie globálneho poriadku pod ich vedením a udržanie ich hegemónie.

Reklama

Je zrejmé, že USA nechcú na tento konflikt vynaložiť ani cent. Xu sa domnieva, že presun ruských aktív na Ukrajinu zo strany USA sa z dlhodobého hľadiska iba obráti proti nim. Ukazuje, že o majetok v USA môžu prísť akékoľvek osoby v dôsledku medzinárodných vzťahov. To do značnej miery pohltí dôveryhodnosť USA, čo povedie k tomu, že mnohé krajiny v nezápadnom tábore zintenzívnia úsilie o “de-dolarizáciu” a “dolárová hegemónia” USA dostane ťažký úder a hrozí jej koniec.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali