Premiér: V Európskej únii musíme byť v jadre diania

Premiér: V Európskej únii musíme byť v jadre diania

Bratislava 16. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Premiér vo svojom prejave vysoko zhodnotil výsledky slovenského predsedníctva v druhej polovici roka 2016

Bolo by veľkou škodou, ak by Slovensko nezužitkovalo svoju súčasnú pozíciu i významné úspechy v doterajšom transformačnom procese a nezaradilo sa medzi krajiny, ktoré budú v Európskej únii napredovať rýchlejšie ako ostatné. Uviedol to premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vo svojom vystúpení na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2016.

Reklama
Na snímke premiér SR Robert Fico počas príhovoru na XVII. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR v Bratislave 16. marca 2017

“Je úplne evidentné, že krajiny, ktoré budú chcieť v EÚ napredovať rýchlejšie, sa nebudú chcieť nechať brzdiť krajinami, ktoré rýchlejšie tempo nebudú vedieť zvládať,” sprostredkoval Fico názor vyplývajúci z diskusií lídrov členských krajín. Poukázal na to, že Slovensko dosiahlo najvyššiu možnú mieru integrácie, slovenským predsedníctvom v Rade EÚ preukázalo podľa neho i to, že je schopné byť súčasťou komplikovaných procesov a aj ich riadiť. “Z formálnej poznámky sa preto musí stať jednoznačná stratégia a priorita zahraničnej politiky, aby sme boli súčasťou jadra európskeho diania – spolku krajín, ktoré sú ekonomicky zdravé, ktoré tvrdo tlačia na fiškálnu disciplínu. Tam, kde sa aj my cítime celkom prirodzene,” uviedol Fico.

Premiér vo svojom prejave vysoko zhodnotil výsledky slovenského predsedníctva v druhej polovici roka 2016. Pripomenul význam bratislavského samitu a Bratislavskej deklarácie. „Reagovali sme ňou na nárast europesimizmu ovplyvneného najmä nekontrolovanými migračnými tokmi, nestabilitou v európskom susedstve, dôsledkami hospodárskej a finančnej krízy, ale i brexitom,” uviedol. Ocenil i významné udalosti, ku ktorým prispelo slovenské predsedníctvo, či to bola ratifikácia parížskej klimatickej dohody, podpísanie dohody CETA, ale aj začiatok fungovania projektu Frontex – európskej pohraničnej stráže.

Reklama

Premiér zdôraznil, že migrácia ostáva varovaním pre Európsku úniu, v tejto súvislosti poukázal na situáciu v Líbyi i riziko neregulovaných infiltrácií cez turecko-bulharskú hranicu. “V EÚ prevláda veľká nervozita, jar a leto 2017 môžu mať v prípade migrácie opäť kritický rozsah,” upozornil.

Fico pri hodnotení najvýznamnejších momentov zahraničnej a bezpečnostnej politiky SR v roku 2016 pripomenul, že Slovensko podporilo zintenzívnenie spolupráce medzi EÚ a NATO v oblasti bezpečnosti, takisto deklarovalo, ale aj potvrdilo svoje záväzky.

Slovenský premiér bilancoval i snahy SR pomôcť pri integračnom úsilí krajín západného Balkánu v rámci rozšírenia EÚ. “Dôveryhodnú politiku rozširovania vnímame ako účinný nástroj pre politickú a ekonomickú transformáciu v Európe,“ povedal Fico. Kritizoval v tejto súvislosti názory, ktoré v samotnom prostredí EÚ odmietajú rozširovanie. Podľa neho je potrebné dať krajinám západného Balkánu šancu vidieť perspektívu. Aspoň jedna zo šiestich krajín by podľa premiéra mala mať v prístupovom procese možnosť postupovať rýchlejšie. “Viem si predstaviť, žeby to bola Čierna Hora, ktorá by bola príkladom pre ostatné, že má význam plniť politické a ekonomické reformy, aby sa krajina mohla stať súčasťou Európskej únie,” povedal.

Fico vo svojom hodnotení ocenil vzťahy vo vyšehradskej skupine i regionálne partnerstvá – nadštandardnú kvalitu vzťahov s Českou republikou, historicky najlepšie vzťahy s Maďarskom, štandardne dobré vzťahy s Poľskom a Rakúskom. Pripomenul i to, že prioritou zahraničnej politiky SR ostáva stabilita a bezpečnosť Ukrajiny, v tejto súvislosti však poukázal i na postoj, ktorý musí SR zaujímať voči „pokrytectvu vnútri EÚ“ súvisiaceho s projektom plynovodu Nord Stream 2. “Na jednej strane tu všetci hovoria, že Ukrajine treba pomáhať, na druhej strane sa tu rozvíja projekt, ktorý môže ohroziť tranzit plynu cez Ukrajinu a spôsobiť jej obrovské ekonomické škody,” uviedol.

Hodnotiacu konferenciu zahraničnej a európskej politiky SR každoročne organizuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Rozvíja tradíciu pravidelného bilancovania zahraničnej a európskej politiky na politickej i odbornej úrovni a podporuje kultivovanie zahraničnopolitickej diskusie na Slovensku. V panelových diskusiách sa konferencia vráti k slovenskému predsedníctvu v Rade Európskej únie, témou bude budúcnosť Európskej únie, súčasné bezpečnostné výzvy i príprava Bezpečnostnej stratégie SR.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali