Premiér chápe záujem ľudí mať sa lepšie. Má na tom zozname ale všetkých občanov Slovenska?

Premiér chápe záujem ľudí mať sa lepšie. Má na tom zozname ale všetkých občanov Slovenska?

Bratislava 22. februára (TASR/HSP – Ilustrácia HSP)

 

Chápeme záujem ľudí mať sa lepšie a viesť lepší život

Podľa premiéra Roberta Fica netreba popri konsolidácii verejných financií zabúdať na legitímne záujmy ľudí. Tie sú však niekedy v kontraste s úspornými opatreniami jeho vlády. “Chápeme to, čo ľudia na Slovensku hovoria, chápeme ich legitímny záujem mať sa lepšie a viesť lepší život,” povedal dnes v Bratislave na slávnostnom podujatí pri príležitosti Svetového dňa sociálnej spravodlivosti Fico.

Reklama

Ako dodal, vláda SR chápe, že bežní ľudia sa chcú mať lepšie, čo v ich ponímaní znamená napríklad vyšší dôchodok, prípadne vyššiu sociálnu dávku. Zároveň pripomenul zlú situáciu na slovenskom pracovnom trhu a rastúcu nezamestnanosť, ktorá podľa neho trápi viaceré európske krajiny.

Premiér sa poďakoval pracovníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, úradov práce, pobočiek Sociálnej poisťovne (SP) a Inšpektorátu práce a iných organizácií. Zároveň vyzdvihol ich prácu a úsilie. “Slovensko potrebuje kľud a sociálny zmier,” vyhlásil Fico a pripomenul, že vďaka patrí aj šéfovi rezortu práce Jánovi Richterovi.

Reklama

 

Fico opozícii: Neobviňujte Zákonník práce

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) nevidí absolútne žiadny dôvod na zmenu Zákonníka práce. Premiér to odôvodňuje tým, že nikto nepreukázal a nie je to pravdou, že by novelizácia pracovného kódexu z dielne súčasného kabinetu mala vplyv na mieru nezamestnanosti na Slovensku. Fico to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii po kontrolnom dni na ministerstve práce.

“Odmietam akékoľvek prepojenie miery ochrany zamestnanca cez Zákonník práce s mierou zamestnanosti alebo nezamestnanosti,” zdôraznil šéf exekutívy. To, že na Slovensku nezamestnanosť stúpa, vládu podľa neho neteší. Chce ale tieto okolnosti hodnotiť s chladnou hlavou.

Fico preto odmieta tvrdenia opozície o tom, že za stúpajúcou nezamestnanosťou sú aj opatrenia vlády ako zvyšovanie daní a odvodov či nedávne zmeny v Zákonníku práce. “Len sa na tejto téme priživujú a nehovoria pravdu,” adresoval opozičným politikom.

Reklama

Argumentoval Českou republikou, kde je v súčasnosti historicky najvyššia miera nezamestnanosti a v tejto krajine sa pritom neupravoval Zákonník práce, ani tam nevládne sociálna demokracia. Ďalším príkladom je podľa premiéra predchádzajúca vláda Ivety Radičovej, počas ktorej tiež na Slovensku stúpala nezamestnanosť. Pýtal sa preto, ako je to možné, keď vtedy platil liberálny Zákonník práce a daň z príjmov bola na úrovni 19 %.

Naďalej však podľa Fica platí, že ak sa po nejakom období ukáže, že konsolidačné opatrenia, ktoré jeho kabinet prijal, majú negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, tak ich treba prehodnotiť. “Ale zatiaľ pokles objednávok nemôžeme považovať za naše opatrenie, ktoré sme my urobili,” podčiarkol. Vláda podľa neho nemá ani vplyv na situáciu či náladu vo veľkých ekonomikách v západnej Európe. Vláda chce podľa Fica čoskoro predstaviť prorastové opatrenia, ktoré by mali pomôcť slovenskej ekonomike. Stretáva sa preto s podnikateľským prostredím a diskutuje s ním o krokoch, ktoré by mohli stimulovať hospodársky rast. Je však potrebné riešiť aj konkrétne fabriky, ktoré sa ocitli na kolenách, ako napríklad U. S. Steel Košice či sklárne v Poltári, dodal premiér.

 

Kaník: Keď premiér nevie, čo sú rastové opatrenia, nezamestnanosť rastie

Podľa poslanca Národnej rady SR za opozičnú SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka nevie premiér, čo je to podpora ekonomického rastu krajiny. “Keby len trošku tomu rozumel, tak by vedel, že zdraženie tvorby pracovných miest je anti-rastové opatrenie,” vyhlásil na dnešnom brífingu na pôde parlamentu Kaník. Reagoval tak na dnešný kontrolný deň na rezorte práce, kde hovoril Fico aj o podpore rastu slovenského hospodárstva.

Reklama

Podľa Kaníka je silným protirastovým opatrením zvýšenie daní nad úroveň okolitých krajín, ako aj zvýšenie odvodov pre živnostníkov a dohodárov počas krízy. Negatívne hodnotí tiež zákon o kolektívnom vyjednávaní, ktorý vláda schválila v stredu. “Prinúti ním firmy, ktoré vôbec neuzavreli žiadne dohody, aby zvýšili svoje náklady, pretože nejakí odborári uzavrú nejakú vyššiu kolektívnu zmluvu,” upozornil opozičný poslanec.

Ako dodal, vládne opatrenia v oblasti pracovného trhu spôsobia nárast miery nezamestnanosti aj počas ďalších mesiacov. V lete 2013 očakáva Kaník na Slovensku 16-% nezamestnanosť a na konci roka ešte o niečo vyššiu. “Je len smutné, že pre ideologické klapky a slepotu, ktorou sú predstavitelia Smeru obmedzení, si nikdy nepriznajú, že ich opatrenia sú tie, ktoré spôsobujú rast nezamestnanosti,” dodal poslanec opozičnej SDKÚ-DS.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali