Fico ukázal Šimečkovi ako to bude vyzerať

Fico ukázal Šimečkovi ako to bude vyzerať

Bratislava 26. októbra 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavol Zachar)

Aktualizované 26. októbra 14:25

Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc. Vyplýva to zo stanoviska SR k samitu EÚ, ktoré vo štvrtok schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti. Na samite EÚ v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok (27. 10.), ho bude tlmočiť premiér Robert Fico (Smer-SD)

Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (v pozadí uprostred) počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti. Sprava členovia Výboru Beáta Jurík, Michal Šimečka (obaja PS) a Branislav Škripek (KDH)

Všestranná pomoc podľa premiéra nezahŕňa dodávky zbraní. “Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine,” skonštatoval. Vládny kabinet je podľa neho pripravený poskytovať humanitárnu pomoc.

Reklama

Predseda PS a člen parlamentného výboru pre európske záležitosti Michal Šimečka si myslí, že všestranná pomoc zahŕňa aj vojenskú pomoc. “Nie som jazykovedec, ale neviem si predstaviť, ako môže niekto slovo všestranný vykladať inak, ako tak, že to zahŕňa všetky stránky a aspekty tej veci,” doplnil. V prípade, že predseda vlády bude na samite EÚ tlmočiť, že SR nepodporuje vojenskú pomoc Ukrajine, bude podľa neho musieť prísť na výbor pre európske záležitosti vysvetliť, prečo sa odklonil od záväzného stanoviska.

V stanovisku sa tiež okrem iného hovorí o tom, že kľúčovým záujmom SR je obnovenie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny nad jej všetkými územiami v medzinárodne uznaných hraniciach. Fico bude tiež tlmočiť podporu mierového plánu Ukrajiny, ale aj odsúdenie teroristických útokov hnutia Hamas proti Izraelu a jeho civilnému obyvateľstvu.

Reklama

Premiér na zasadnutí parlamentného výboru zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensku. “Ak majú byť nejaké sankcie také, ktoré nás majú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať čo i len odkazy,” doplnil.

Fico na samit EÚ odcestuje vo štvrtok. Lídri EÚ na ňom budú okrem aktuálnej situácie na Ukrajine a Blízkom východe diskutovať aj o migrácii, hospodárstve aj vonkajších vzťahoch. Premiér sa v piatok zúčastní aj na samite eurozóny.

Pozrite si video, ktoré hovorí za všetko:

 

Reklama

Pellegrini súhlasí, že pri rozhodnutiach v EÚ treba vnímať aj dôsledky pre SR

Vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pred odchodom na samit EÚ v Bruseli vníma predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) ako prejav toho, že pri akýchkoľvek rozhodnutiach v EÚ bude hájiť záujmy Slovenska. Treba podľa neho vnímať aj dôsledky pre našu krajinu. Pellegrini zároveň vyhlásil, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine.

“Na jeho vyjadreniach nevidím nič, čo by sa odkláňalo od toho, že Slovensko by nejakým spôsobom mierilo preč z EÚ alebo z NATO. Je rozumné, že by sa očakávalo do budúcna iniciovať už aj nejaké mierové rokovania,” povedal na tlačovej konferencii Pellegrini. Ficove vyjadrenia skôr vníma ako prejav, že pri rozhodovaniach v EÚ bude hájiť záujmy SR. Zdôraznil, že nemôžeme byť len pasívnymi prijímateľmi rozhodnutí, ale musíme vnímať aj dosahy na Slovensko.

Pre šéfa Národnej rady (NR) SR je dôležité, že premiér odchádzal so stanoviskom parlamentného európskeho výboru, ktoré konštatuje, že SR bude pokračovať v pomoci Ukrajine. Pellegrini je však presvedčený, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine. Pomáhať sa podľa neho bude naďalej v humanitárnej oblasti alebo v rámci inej technickej pomoci. “Pravdepodobne už nepôjde o smrtiace zbrane alebo raketové systémy, pretože tie sme už zo svojich kapacít uvoľnili. Pokiaľ si má Slovensko zachovať akú-takú mieru vlastnej obranyschopnosti, už žiadne veľké kapacity na vojenskú pomoc technickými zbraňami nemá,” povedal Pellegrini.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali