Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Rotáciu v ruskom vojenskom velení si vynútilo “zlé vedenie bojových akcií na Ukrajine”

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Rotáciu v ruskom vojenskom velení si vynútilo “zlé vedenie bojových akcií na Ukrajine”

Bratislava 7. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:23 – Americká kongresmanka Boybertová označil dodávky zbraní na Ukrajinu za podvod

Členka Snemovne reprezentantov Spojených štátov amerických Lauren Boybertová sa domnieva, že väčšina týchto zásielok sa uskutočňuje prostredníctvom podvodných schém.

Reklama

– Teraz, keď to CBS ukázala, je to úplne v poriadku. Každopádne som rada, že fakty sú teraz vonku. Väčšina pomoci Ukrajine je podvod,” napísala na Twitteri.

Ďalší americký poslanec Green povedal, že vojenská pomoc sa nikdy netýkala ukrajinského ľudu.

 

20:21 – Česko v sobotu neudelilo utečencom z Ukrajiny žiadne vízum dočasnej ochrany. Je to prvýkrát od začiatku ruskej invázie, kedy je počet víz za jeden deň nulový.

 

Reklama

20:20 – Zelenský v najnovšom príhovore zdôraznil, že situácia na Donbase je naďalej veľmi zložitá.

“Naša armáda robí všetko pre to, aby zastavila ruský teror a spôsobila okupantom čo najväčšie straty. Avdiyivka, Pisky, Maryinka, Bakhmutskyi a ďalšie horúce oblasti v Doneckej oblasti berú hlavné úsilie a, žiaľ, veľa životov. Ťažké je to aj v Charkovskej oblasti na juhu našej krajiny, kde sa okupanti snažia sústrediť svoje sily.”

Zelenský tvrdí, že kľúčom ich úspechu sú teraz zbrane na ich obranu, zbrane od partnerov.

“Každý deň a bez prestávok pracujeme na zvyšovaní zásob zbraní, aby sme na front poslali výkonnejšie systémy s dlhým dosahom. A budúci týždeň očakávame novinky od partnerov ohľadom balíčkov podpory.”

 

Reklama

20:15 – Wagnerova skupina údajne najíma žoldnierov do bojov na Ukrajine vo väzniciach v rôznych častiach Ruska. Zástupcovia Wagnerovej skupiny mali nábor vykonať už v 17 väzniciach v desiatich ruských regiónoch a prihlásilo sa im viac ako 1000 odsúdených, ktorí súhlasia s tým, že pôjdu bojovať na Ukrajinu.

 

20:10 – Vo viacerých ukrajinských oblastiach hlásili výbuchy.

Vo Vinnyckej oblasti boli hlásené najmenej tri výbuchy. Výbuchy boli hlásené aj v Kirovohradskej oblasti a Kremenčuku v Poltavskej oblasti.

 

19:25 – Najdôležitejšie informácie z večerného zhrnutia generálneho štábu Ukrajiny.

V smere na Slavjansk pri Vernopile sa nepriateľ pokúsil o útočnú akciu, ale bol odrazený.

Neďaleko Severska sa nepriateľ pokúsil zlepšiť svoje taktické postavenie pri Verchnekamenskom, nemal úspech a stiahol sa.

Na Bachmutskom smere nepriateľ uskutočnil ofenzívy v oblastiach Bachmut, Zajcevo, Jakovlovka a Veršina, ale bez úspechu. V okolí Kodomy pokračujú boje.

V smere na Avdijivku sa pokúsili prelomiť obranu AFU v smeroch Krasnogorovka, Avdijevka, Peski a Marinka. Bojové operácie pokračujú.

Reklama

Na juhobugskom smere sa nepriateľ zapojil do útočných bojov pri Blagodatnoje, nemal úspech a stiahol sa.

 

19:20 – Prečo Ukrajina naďalej útočí na jadrovú elektráreň: vysvetľuje ruský politológ Koškin

Za posledné tri dni sa ukrajinské sily dvakrát pokúsili zaútočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň pri meste Energodar.

Andrej Koškin, expert Asociácie vojenských politológov a vedúci katedry na Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzite, povedal, že súčasný kyjevský režim je pripravený na ďalšie tragické obete – len aby sa pokúsil nejako zmeniť súčasnú situáciu vo svoj prospech.

Reklama

Nezastavia sa pred ničím. A útočia na jadrové elektrárne, pretože sa domnievajú, že samotné vyvražďovanie obytných oblastí už v Európe nerezonuje. Západ prestal venovať osobitnú pozornosť zabíjaniu civilistov počas konfliktu. Ale ak vyhodia do vzduchu jadrovú elektráreň, ich západní kolegovia sa zrazu zľaknú: je to bezprávie ako v Černobyle,” vysvetlil Andrej Koškin.

 

17:50 – Ukrajina začína používať americké protiradarové rakety AGM-88 HARM

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov predtým uviedol, že sú súčasťou nového balíka pomoci USA.

Má dosah 25-150 km, dokáže vypočítať polohu a zasiahnuť vysokofrekvenčné radary.

Reklama
americké protiradarové rakety AGM-88 HARM
Na snímke americké protiradarové rakety AGM-88 HARM

17:45 – Ukrajinská prokuratúra už vyšetruje takmer 26.000 prípadov podozrenia z vojnových zločinov spáchaných od začiatku ruskej invázie z 24. februára, v súvislosti s ktorými zároveň už obvinila 135 osôb. Agentúre Reuters to v nedeľu povedal Jurij Bilousov, šéf oddelenia ukrajinskej generálnej prokuratúry, ktoré sa zaoberá vojnovými zločinmi.

 

15:30 – Britská rozviedka hlási rotáciu v ruskom vojenskom velení – kvôli “zlému vedeniu bojových akcií na Ukrajine”.

– Generálplukovník Alexander Čajko bol v máji 2022 odvolaný z funkcie veliteľa Východného vojenského okruhu.

– Generálplukovník Alexander Žuravlev, veliteľ Západného vojenského okruhu od roku 2018, sa nezúčastnil na oslavách Dňa ruského námorníctva v Petrohrade 31. júla 2022 a pravdepodobne ho nahradí generálporučík Vladimir Kočetkov.

– Generál Alexandr Dvornikov bol odvolaný – po tom, ako bol poverený celkovým velením operácie na Ukrajine.

– Generál Sergej Surovikin prevzal velenie Južnej skupiny síl od generála Gennadija Židka.

Reklama

Spravodajské služby upozorňujú, že k týmto prepusteniam prispieva aj skutočnosť, že na bojisku na Ukrajine bolo zabitých najmenej 10 ruských generálov.

 

15:15 – Stav na frontoch 7. augusta 2022

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

14:50 – Zamestnanec Zelenského vyzýva nemeckú stranu, aby im dodala modernejšie zbrane.

Mykhailo Podolyak, poradca náčelníka štábu prezidenta Volodymyra Zelenského, vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby dodal delostrelectvo s dlhým doletom, viaceré raketomety, drony, systémy protivzdušnej obrany a obrnené vozidlá, uviedol Tagesspiegel.

Scholz bol opakovane ukrajinskou stranou obviňovaný z blokovania dodávok zbraní Ukrajine.

 

Reklama

14:47 – Švédsko vyšle do Spojeného kráľovstva inštruktorov na výcvik ukrajinských síl.

Švédske ministerstvo obrany uviedlo, že počnúc 12. augustom vyšle na vojenský výcvik až 120 inštruktorov na šesť mesiacov. „Je mimoriadne dôležité, aby svet naďalej podporoval Ukrajinu v jej boji za suverenitu,“ povedal švédsky minister obrany Peter Hultqvist.

Celkovo sa očakáva účasť približne 10 000 Ukrajincov na výcviku v Spojenom kráľovstve.

 

14:45 – Herečka Jessica Chastain navštívila kyjevskú detskú onkologickú nemocnicu.

Oceňovaná americká herečka pricestovala do hlavného mesta Ukrajiny 7. augusta. Chastain plánuje navštíviť Irpin v Kyjevskej oblasti a stretnúť sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a jeho náčelníkom štábu Andrijom Jermakom, informuje Kiyv Independent

 

Reklama

14:15 – Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu prepustilo už šesť svojich vysokopostavených vojenských veliteľov, vyplýva z najnovšej pravidelnej správy britského ministerstva obrany

 

14:10 – Z ukrajinských prístavov v Čiernom mori vyplávali v nedeľu na základe dohody o ich odblokovaní štyri lode s nákladom obilia a iných poľnohospodárskych produktov. Podľa agentúry Reuters o tom informoval ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov.

Lode Mustafa Necati, Star Helena, Glory a Riva Wind vezú takmer 170.000 nákladu, uviedol Kubrakov na Twitteri.

Na vývoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny dohliada Spoločné koordinačné centrum (JCC) v Istanbule, v ktorom pôsobia zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Dohodu o jeho vzniku sprostredkovali v júli OSN a Turecko.

 

12:30 – Rusko je pripravené v najbližších dňoch zaútočiť na Záporožie – ukrajinskí vojenskí analytici

Reklama

Podľa ukrajinského experta Oleha Ždanova Rusko zhromaždilo v Záporožskom smere až 20 BTG. Analytik zároveň zdôraznil, že významnú časť vojsk tvoria ruské výsadkové jednotky, teda jednotky skôr útočného ako obranného charakteru. Analytik tiež zdôraznil, že ruská armáda nebude útočiť na Záporožie čelne, ale bude sa približovať z tyla zo smeru od Nikopola. Mesto tak bude úplne obliehané, čo podľa plánu povedie ku kapitulácii mesta bez útoku, uzavrel expert.

Rovnakú verziu vyslovil aj Arestovič, ktorý však svojím typickým spôsobom vyhlásil, že pre Záporožie nevidí žiadne nebezpečenstvo.

 

12:25 – Najdôležitejšie informácie z nového brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské sily zničili až 130 príslušníkov AFU pri útoku na miesto dislokácie mechanizovanej brigády v Artemivsku v DĽR;

– Ruské sily zničili v DĽR do 70 príslušníkov AFU pomocou vysoko presných rakiet a zasiahli dve batérie nepriateľských húfnic Hyacint;

– Ruská armáda zlikvidovala viac ako 100 nacionalistov v TPP-3 a Karpovskom sade v Charkove;

Reklama

– Kyjev sa rozhodol poslať mobilizovaných občanov, ktorí začali výcvik vo výcvikovom stredisku 72. brigády v Bielej Cerkvi, na frontovú líniu v predstihu;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili osem ukrajinských bezpilotných lietadiel a zachytili jednu strelu MLRS v DĽR a na juhu Ukrajiny;

– Ruské ozbrojené sily potlačili štyri čaty raketometov Grad MLRS a dve čaty diel Msta-B v rámci protibatériového boja v DĽR;

– Ruské letectvo, delostrelectvo a raketové posádky zasiahli tri veliteľské stanovištia AFU, zničili päť skladov a odpaľovacie zariadenie SAM Buk-M1;

– Ruské letectvo a delostrelci zničili v Mykolajivskej oblasti arzenál so 45 tonami munície, ktorú ukrajinským ozbrojeným silám dodali krajiny NATO.

Reklama

 

12:05 – Protivzdušná obrana je bezmocná proti strelám delostrelectva a viacnásobných raketometov – strely z nich vystreľované letia príliš rýchlo, priznal v kyjevskej televízii hovorca velenia vzdušných síl AFU Jurij Ignat.

“Frontové mestá (Charkov, Dnipro, Mykolajiv, Záporožie) trpia predovšetkým raketovým a delostreleckým ostreľovaním. Spúšťa sa kvôli nim letecký poplach, najmä ak sa objaví informácia o ostreľovaní z územia kontrolovaného Ruskom pomocou Gradov, Smerč a Uragánov. Ľudia to vnímajú aj ako raketovú paľbu, hoci ide o raketové delostrelectvo, proti ktorému je protivzdušná obrana, žiaľ, bezmocná,” povedal Ignat.

Podľa neho je východiskom zničenie batérií MLRS, odkiaľ ostreľujú.

Zelenskyj predtým odpovedal na petíciu, aby Charkov dostal systém protivzdušnej obrany. Poveril šéfa AFU Zalužného, aby túto otázku zvážil.

 

11:40 – Ráno sa potvrdil prielom ruskej armády do Blagodatnovo, pozdĺž Partizánskeho pracovalo celú noc ruské delostrelectvo. Prišli správy o začiatku širokej ofenzívy v smere Nikopol-Krivoj Rog.

Celý front pri Donecku je teraz aktívny. Zapája sa ruské delostrelectvo, letectvo, pechota útočí v bezprostrednom boji. Delostrelectvom je ostreľovaná celá donecká frontová línia.

Na arťomovskom smere od Soledaru po Kodemu tiež prebieha rozsiahla ofenzíva. Kodema bola obsadená, prebiehajú boje o Zajcevo, Bakchmutskoje bolo oslobodené. Hlásia začiatok útoku na Bachmut (Artemovsk), pechota vstúpila do mesta z troch strán.

Vzhľadom na včerajšie správy o začiatku postupu ruských vojsk na smeroch Ugledar a Izjum, ako aj o delostreleckej príprave v Charkove sa ukazuje, že v súčasnosti je aktivovaných 7 smerov veľkého frontu ŠVO.

Ak bude tento trend pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, bude možné konštatovať začiatok širokej ofenzívy ruskej armády pozdĺž celého frontu.

 

10:20 – Bitka o Soledar: Rusi prenikli do závodu KNAUF

Wagnerovci hlásia, že sa im podarilo preniknúť do továrne, pričom obsadil približne štvrtinu jej územia. Najbližšie ulice priliehajúce k závodu sú pod kontrolou.

Bitka o Soledar
Bitka o Soledar

9:50 – Čínsky vývoz mikročipov a iných elektronických súčiastok a surovín do Ruska, z ktorých niektoré majú vojenské využitie, sa po invázii Moskvy na Ukrajinu zvýšil, čo komplikuje úsilie USA a západných spojencov izolovať hospodárstvo krajiny a poškodiť jej ozbrojené sily.

Reklama

Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

Z údajov čínskych colných úradov vyplýva, že dodávky čipov z Číny do Ruska sa v prvých piatich mesiacoch roku 2022 viac ako zdvojnásobili a dosiahli približne 50 miliónov USD, čo je viac ako rok predtým. Vývoz ostatných komponentov, ako sú napríklad plošné spoje, sa zároveň zvýšil o dvojciferné percento.

 

9:10 – Ostreľovanie Zaporožskej jadrovej elektrárne ukrajinskou armádou môže spôsobiť jadrovú katasrofu s vážnymi dôsledkami

Následky jadrovej katastrofy
Následky jadrovej katastrofy

8:35 – Situácia na Ukrajine a v Donbase k tomuto času pohľad z ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany: Úradníci OSN bránia monitorovaniu MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni

– Turecké ministerstvo obrany: štyri ukrajinské lode so suchým nákladom smerujú do Istanbulu

– CBS: veľká časť západnej vojenskej pomoci Ukrajine sa nedostáva na front

– The Guardian: Ukrajinské ozbrojené sily posielajú na front nepripravených dobrovoľníkov

– Do ukrajinského prístavu Černomorsk vplávala prvá zahraničná nákladná loď od začiatku špeciálnej operácie

– Volker, bývalý osobitný vyslanec USA pre Ukrajinu: Európa, Ukrajina a Rusko čelia “veľmi ťažkým časom”

– Ukrajinské ministerstvo obrany obviňuje vojenských expertov z poškodzovania ozbrojených síl a snahy rozdeliť spoločnosť

HIMARS
HIMARS

7:50 – Protiruské sankcie zasiahli priemysel sushi v Japonsku

Politika západných sankcií a vynútené odvetné opatrenia Ruska viedli k nárastu cien potravín vrátane tých, ktoré sa používajú v priemysle sushi. Najmä cena dovážaného lososa a pstruha bola v júni 2022 o tretinu vyššia ako pred rokom.

Yahoo News Japan to pripisuje skutočnosti, že predtým sa surový losos na sushi do Japonska dovážal z Nórska priamymi letmi cez ruský vzdušný priestor.

Reklama

Po tom, ako Rusko v reakcii na západné sankcie obmedzilo lety vo svojom vzdušnom priestore pre zahraničné letecké spoločnosti, sa preprava predražila a časovo predĺžila. Aj v Japonsku prudko stúpla cena ďalšej z najbežnejších ingrediencií sushi, lososích ikier.

 

7:43 – Dvaja ľudia boli zranení v dôsledku útoku Gradmi v okrese Nikopol v Marganci.

Niekoľko súkromných domov bolo poškodených, uviedol guvernér Valentin Rezničenko.

 

7:40 – “Inštitút pre štúdium vojny zverejňuje mapu ruských regiónov, v ktorých bolo potvrdené formovanie dobrovoľníckych jednotiek pre vojnu na Ukrajine.

mapa ruských regiónov, v ktorých bolo potvrdené formovanie dobrovoľníckych jednotiek pre vojnu na Ukrajine
Na snímke mapa ruských regiónov, v ktorých bolo potvrdené formovanie dobrovoľníckych jednotiek pre vojnu na Ukrajine

Tu je stručný prehľad podľa regiónov:

– v Ingušsku prebieha nábor strelcov a mechanikov do novovytvoreného 503. motostreleckého pluku.

– Dagestan hľadá špecialistov na výbušniny.

– v Stavropoľskom a Krasnojarskom kraji sa objavili voľné miesta pre operátorov bezpilotných lietadiel, ktorí sú ochotní absolvovať dlhé misie.

Dobrobaty sa začali formovať v Chanty-Mansijskej, Voronežskej a Smolenskej oblasti.

Tým, ktorí majú záujem, ponúkame podpísať šesťmesačnú zmluvu. V závislosti od regiónu sa poplatok za vstup do práporu pohybuje od 100 do 250 tisíc rubľov (od 1 650 do 4 130 USD).

 

7:38 – Inštitút pre štúdium vojny (USA) uvádza, že Rusom sa podarilo obsadiť Travnevoe južne od Bachmutu. A kontrolujú juhovýchodnú časť Peski západne od Donecka.

Inak sa pri hodnotení situácie v priebehu 24 hodín americkí experti držia ukrajinského generálneho štábu

Reklama
ukrajina vojna
Mapa bojov

7:35 – Charkov bol dnes v noci opäť ostreľovaný.

Starosta Igor Terechov píše o sérii raketových útokov na Novobavarský a Nemyšlanský okres. Informácie o obetiach a škodách sa spresňujú.

Miestne blogy zdieľajú videa so silným dymom po zásahu. Hovorí sa, že zasiahli priemyselný závod.

 

 

7:30 – Kľúčové informácie z ranného brífingu generálneho štábu Ukrajiny:

– Nepriateľ neúspešne postupoval v oblasti Bogorodičného a Doliny severne od Slovjanska.

– Rusi zaútočili pri Verchnekamensku (smer Seversk), “bez úspechu”.

– Pokusy o útoky pri Bachmute zmarila AFU. Išlo o smery Vladimirovka-Jakovlevka, Pokrovske-Bachmut, Vozroždeňje-Veršyna a Novoluhanske-Zajcevo.

Zároveň pokračujú bojové operácie na smeroch Novoluganske – Kodoma, Majske – Kodoma a Semigorie – Zaitsevo.

– Neďaleko Donecka viedol nepriateľ útočné boje na smeroch Novobachmutovka – Krasnogorovka, Spartak – Avdejevka, Veseloe – Peski, bez úspechu a stiahol sa.

 

7:25 – V Záporožskej oblasti boli nasadené ďalšie jednotky ruskej armády, situácia tam zostáva napätá, povedal v relácii Marka Fejgina Oleksij Arestovyč.

Podľa neho koncentrácia ruských vojsk v oblasti Tokmaku pokračuje, pričom za dva dni tam boli vyslané ďalšie 3-4 práporno-taktické skupiny.

“Existuje názor, že pripravujú ofenzívu, na druhej strane, že sa pripravujú na obranu. V oblasti Novej Kachovky však existuje zoskupenie, ktoré je dosť vážne. Hovoríme o 10-15 BTG. Otázkou je, kam ich hodia – na posilnenie Chersonského alebo Záporožského smeru,” povedal Arestovyč.

 

7:10 – Úrady odporučili obyvateľom Záporožskej oblasti, aby sa pred náročnou vykurovacou sezónou zásobili palivovým drevom.

Informoval o tom Oleksandr Staruch, vedúci regionálnej štátnej správy Ukrajiny.

“Už dnes musíte myslieť na zateplenie svojich domov, v súkromnom sektore, ak je to možné, na zásoby palivového dreva a brikiet. Okrem toho je potrebné vzhľadom na situáciu vytvoriť strategické zásoby a zabezpečiť alternatívne palivá,” napísal Staruch.

Situácia je podľa neho naďalej hrozivá, keďže počas bojov boli vyradené z prevádzky elektrické siete a plynovody. V súčasnosti prebiehajú rokovania s cieľom zabezpečiť aspoň minimálnu vykurovaciu sezónu vo vojnovej zóne.

 

6:35 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 7. augusta 2022 z pohľadu ruskej strany:

– Jedna osoba zahynula a deväť bolo zranených pri priamom zásahu strelou AFU do obytného domu v Alčevsku

– Šéf MAAE Grossi vyjadril znepokojenie nad ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne ukrajinskými ozbrojenými silami

– Zástupca vedúceho administratívy okresu Kachovka v Chersonskej oblasti Vitalij Gura zomrel na následky atentátu

– Donecká ľudová republika uviedla, že spojenecké sily vytlačili ukrajinské ozbrojené sily z ich pozícií na juhu Marinky, odkiaľ boli ostreľované obytné oblasti Donecka

– Ruské poznávacie značky s kódom regiónu 184 sa budú vydávať v Chersonskej oblasti

– Do Istanbulu pripláva suchá nákladná loď Navistar plávajúca pod panamskou vlajkou s ukrajinským obilím

– Hlavné priemyselné objekty v Mariupole sú odmínované, v obytných oblastiach prebiehajú práce

Reklama

– Medvedev: Ruská armáda úspešne vracia obyvateľom Donbasu to, čo kyjevský režim zločinne získal

 

6:30 – Vojna na Ukrajine, 6. augusta 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Neďaleko Belogorky v Chersonskej oblasti ruské letectvo a delostrelectvo zasiahlo miesto nasadenia 46. ukrajinskej aeromobilnej brigády, pričom zahynulo viac ako 400 ľudí. Aj v dôsledku úderov na bojové pozície ukrajinských jednotiek v Chersonskej oblasti bolo zabitých viac ako 70 nacionalistov a približne 150 bolo zranených

– Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že počas protibatériového boja bola zničená ukrajinská čata zbraní Olha a amerických raketometov HIMARS v Charkovskej oblasti

– Ruské letectvo zničilo viac ako 80 žoldnierov a 11 vozidiel pri útoku na baštu cudzineckej légie v Dnepropetrovskej oblasti

– Ruská federácia opätovne vyzvala OSN a MAAE, aby odsúdili zločinné konanie Kyjeva a prijali opatrenia na zabránenie provokáciám na miestach ohrozených radiáciou. Kyjevské ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne je úmyselné a ohrozuje jadrovú bezpečnosť nielen Ukrajiny, ale aj Európy, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Kadyrov povedal, že s Putinom hovoril o čečenských bojovníkoch, ktorí plnia úlohy na Ukrajine. Prezident ocenil ich bojové zásluhy a ich prínos k oslobodeniu LĽR

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinskí militanti pripravujú provokácie: zamínovali cestný most v Záporožskej oblasti a pripravujú sa na ostreľovanie civilistov v Slovjansku mínometmi.

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali