Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Kličko vyzval obyvateľov hlavného mesta, aby si zaobstarali na zimu teplé oblečenie

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Kličko vyzval obyvateľov hlavného mesta, aby si zaobstarali na zimu teplé oblečenie

Bratislava 15. augusta 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojak
Na snímke vojak

20:21 – Moskvou dosadení predstavitelia odmietli v pondelok výzvy na stiahnutie ruských jednotiek zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny a namiesto neho navrhli pre túto vojnou zmietanú oblasť prímerie.

Reklama

 

20:19 – Ceny zemného plynu v Európe na začiatku nového týždňa prudko vzrástli a dostali sa najvyššie od začiatku marca. Dôvodom je nárast dopytu po energiách pre horúčavy, ktoré spôsobujú vysychanie riek v regióne.

Reklama

To ešte zhoršilo situáciu na európskom trhu, ktorý od začiatku vojny na Ukrajine zápasí s nedostatkom plynu.

 

19:56 – O lodi s ukrajinskou kukuricou, ktorá vyplávala 1. augusta z Odesy, nie sú informácie, kde sa práve nachádza.

Na palube mala 26 000 ton kukurice určenej na kŕmenie kurčiat. Mierila pôvodne do Libanonu, ale tamojší zákazník odmietol kukuricu prevziať kvôli mnohomesačnému oneskoreniu dodávky.

Podľa informácií agentúry AP posádka vypla pred tromi dňami monitorovacie zariadenie a pozíciu plavidla nie je možné určiť. Naposledy bola v Stredozemnom mori východne od Cypru.

Reklama

 

19:30 – JP Morgan a Bank of America sa podľa agentúry Bloomberg vracajú k obchodovaniu s ruskými dlhopismi.

Banky sú podľa informácií agentúry pripravené vystupovať ako sprostredkovatelia pre jednotlivcov pri transakciách s ruskými dlhopismi. Podľa ministerstva financií USA nejde o porušenie sankcií.

 

19:28 -Lotyšsko odovzdalo Ukrajine štyri vrtuľníky. Informuje o tom portál Delfi.

Reklama
„Pred šiestimi mesiacmi pomohli prenosné protilietadlové raketové systémy Stinger ukrajinskej armáde odradiť ruskú inváziu. Teraz, keď ukrajinská armáda uskutočuje protiútok na mnohých miestach, naše helikoptéry pomôžu viesť vojenské operácie,“ povedal minister obrany Artis Pabriks.
Dva vrtuľníky Mi-17 a dva vrtuľníky Mi-2 odovzdali ukrajinským vzdušným silám čiastočne rozobraté. Vrtuľníky boli natreté a jeden Mi-17 prešiel generálnou opravou.

19:27 –  Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o zriadení Poradného zboru pre deokupáciu a reintegráciu Krymu a Sevastopoľu. Radu podľa dekrétu povedie sám prezident, ktorý schvaľuje aj personálne zloženie, po dohode s premiérom.

 

19:25 – V DĽR sa začal súd s piatimi cudzincami, ktorí bojovali v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny.

Ruské kanály Telegram zverejnili video, na ktorom je švédsky občan Matias Gustavsson, chorvátsky občan Vekoslav Prebeg a britskí občania John Harding, Andrew Hill a Dylan Healy.

Podľa zverejnených informácií Švédovi Gustavssonovi, Chorvátovi Prebegovi a Britovi Hardingovi – hrozí trest smrti.

 

18:49 – Nezmyselný projekt Ukrajina sa definitívne rozpadá – ukrajinský politológ a publicista Andrij Vajra

„Máme absolútne nezmyselnú nadstavbu v podobe projektu Ukrajina, absolútne nezmyselnú. Už som to povedal stokrát a zopakujem to ešte raz… Je to len základná logika, základný zdravý rozum a racionalita… Táto nadstavba má zmysel len pre vládnucu elitu na tomto území, ktoré nazývame Ukrajina, a pre ich západných pánov, a pre obyvateľstvo nemá existencia projektu Ukrajina žiadny zmysel…“ – vo vysielaní internetového kanála „Smersh. Krymský front“, uviedol analytik.

Dnešná situácia je konečná, nemôže to byť inak. Stačí sa pozrieť na históriu Ukrajiny za posledných tridsať rokov – je to dezintegrácia a rozklad, povedal analytik.

Zdôraznil, že keď sa to všetko skončí, normálni Ukrajinci sa opäť pokúsia vytvoriť nejaký nový štát.

Reklama

 

18:08 – Hlavné z večerného prehľadu ukrajinského generálneho štábu:

1. Na charkovskom smere sa Rusi pokúsili prelomiť obranu AFU v smere Kozača Lopan – Udy, ale boli odrazení (ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Udy už dobyli).

2. V smere na Slovjansk sa sily Ruskej federácie pokúsili o postup v smere Dolghenkoje-Mazanivka, ale neuspeli.

3. Ruské útoky v smere Ivano-Darivka, Vjemka a Veseloje boli odrazené v smere na Kramatorsk.

Reklama

4. V bachmutskom smere sa ruské sily pokúsili postúpiť z oblasti Uglegorskej TPP smerom na Veršininu, ale boli neúspešné.

5. V smere na Avdijevku sa Rusi neúspešne pokúšali zlepšiť taktickú situáciu smerom na Staromichajlovku a Neveľskému.

Pokúšali sa tiež o postup na smeroch Slavnoje-Novomichajlovka, Sladkoje-Vodňanoje, Sladkoje-Vladimirovka a Jegorovka-Pavlovka. Vo všetkých prípadoch, ako uviedol generálny štáb AFU, neúspešne.

6. Ozbrojené sily Bieloruska plnia úlohy na posilnenie ochrany bielorusko-ukrajinského hraničného úseku v Brestskej a Gomeľskej oblasti.

Prebiehajú aj opatrenia na kontrolu ich bojovej pripravenosti, ktoré budú trvať do 20. augusta tohto roku.

Reklama

18:07 –  Nemecký kancelár Scholz sa opäť vyslovil proti zákazu víz EÚ pre Rusov, uvádza Zeit Online. Vojna na Ukrajine je podľa Scholza vojnou Putina, nie ruského ľudu. Preto netreba obmedzovať vstup Rusov do Európy.

 

17:17 –  Rusko urobí všetko, čo bude potrebné, aby umožnilo špecialistom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, uviedla v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

 

16:40 – V blízkej budúcnosti do prístavu Čornomorsk dorazí šesť lodí po ukrajinské obilie. Informoval o tom Hlas Ameriky.

Spoločné koordinačné centrum v Istanbule povolilo prechod šiestim lodiam prichádzajúcim na overenie cez námorný humanitárny koridor v Čiernom mori.

Lode MV Kafkam Etler a MV Zelek Star prešli inšpekciou a pripravujú sa na odoslanie do Čornomorska. 16. augusta je naplánovaná kontrola ďalších štyroch plavidiel: MV Great Arsenal, MV Zumrut Ana, MV Ocean S, MV Kubrosliy.

Reklama

 

16:10 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nahral video odkaz v poľštine na počesť Dňa ozbrojených síl Poľskej republiky.

 

15:41 – Ruskí vojaci bojujú za mier a oslobodenie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, pochválil armádu pri prejave na vojenskom veľtrhu Vladimír Putin.

„Teraz počas špeciálnej vojenskej operácie naši vojaci spoločne s bojovníkmi z Donbasu so cťou plnia svoju povinnosť, bojujú za Rusko, za mierový život v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike, jasne plnia všetky stanovené úlohy, krok za krokom oslobodzujú územie Donbasu,“ uviedol v prejave Putin.

 

15:30 – „Zákaz vstupu Rusov do EÚ sa týka bezpečnosti a spravodlivosti. Ľudia, ktorí podporujú vojnu a zabíjanie civilistov, by nemali navštevovať krajiny s takými hodnotami, ako je život, mier a sloboda,“ napísal na Twitter ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Zároveň poďakoval Česku za propagáciu návrhu na pôde Únie.

Reklama

 

14:52 –  Poradca vedúceho Úradu prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoljak kritizoval Červený kríž za nečinnosť. „Všetci vojnoví zajatci, a najmä obrancovia „Azovstalu“, sú bojovníci, ktorí legálne bránili svoju krajinu,“ napísal na svojom Twitteri.

 

14:39 – Rusko si cení väzieb s krajinami v Latinskej Amerike, Ázii aj v Afrike, povedal Putin. Mnohé ruské zbrane podľa neho výrazne predstihujú tie zahraničné.

 

14:38 –  Počet obetí včerajšieho výbuchu míny na pobreží v Zátoke sa zvýšil na tri. Ďalší dvaja ľudia sú so zraneniami v nemocnici, povedal Serhiy Bratčuk, hovorca Odesa OVA.

 

Reklama

14:34 – V regióne Sumy pri obci Grabovskoe narazil kombajn na mínu. Farmár je v nemocnici, povedal šéf regionálnej štátnej správy Sumy Dmitrij Zhivitsky.

kombajn
Na snímke kombajn

13:34 – Spoločnosť RuTube pre RIA Novosti uviedla, že Apple od nej požaduje, aby buď odstránila obsah štátnych médií, alebo ho sprístupnila len používateľom z Ruska – v opačnom prípade bude aplikácia do dvoch týždňov odstránená z obchodu.

Spoločnosť uviedla, že neplánuje obmedziť distribúciu ruských médií a už obmedzila prístup k svojej aplikácii v AppStore pre používateľov z iných krajín (okrem Ruska, Kazachstanu a Bieloruska).Spoločnosť RuTube nám vysvetlila, že k tomuto kroku musela pristúpiť, aby mohla používateľom poskytnúť očakávanú novú funkcionalitu.

 

13:32 – Neďaleko Ugledaru (Donecká oblasť) AFU zostrelila ruský vrtuľník Ka-52. Podľa ruských telegramových kanálov sa posádke podarilo katapultovať.

 

13:28 – Ukrajinský parlament podporil predĺženie stanného práva a mobilizáciu na 90 dní do 21. novembra.

Reklama

 

13:23 – Holandský súd oznámil, že 17. novembra rozhodne v prípade havárie malajzijského Boeingu MH17, ktorý bol zostrelený v roku 2014 nad Donbasom.

 

13:13 – Prezident Zelenskyj odvolal šéfov bezpečnostných služieb v štyroch regiónoch.

 

12:38 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské vysoko presné rakety odpaľované zo vzduchu vyradili dve trakčné napájacie stanice v Dnepropetrovskej oblasti

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 100 a zranili viac ako 50 žoldnierov z Poľska a Nemecka pri Zolochove pomocou vysoko presných zbraní

– Ruské delostrelectvo zničilo až 70 % jedného z práporov 66. mechanizovanej brigády AFU v DĽR

– Ruské letectvo zničilo v DĽR viac ako 250 nacionalistov pomocou vysoko presných zbraní

– Nálet ruského letectva spôsobil, že 63. mechanizovaná brigáda AFU stratila viac ako 160 nacionalistov

– Ruské ozbrojené sily zničili sklad raketových a delostreleckých zbraní v Mykolajivskej oblasti, tri sklady munície a dva sklady paliva pri Charkove

Reklama

 

12:05 –  Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, aby si zaobstarali na zimu teplé oblečenie, akokoľvek sa mesto vynasnaží obyvateľov udržať v teple, uviedla agentúra Ukrinform.

„Žijeme v drsnej skutočnosti a musíme počítať s rôznymi scenármi. Za plyn zodpovedá vláda a tá nás uistila, že pre obyvateľstvo plyn bude a že nezdražie. Ale nevylučujeme teroristické činy, útoky na infraštruktúru,“ povedal Kličko.

 

12:02 – Americká basketbalová hviezda Brittney Grinerová, ktorá bola v Rusku odsúdená na deväť rokov väzenia za užívanie drog, sa proti rozsudku odvolala. Agentúre Reuters to potvrdila jej advokátka Maria Blagovolina.

 

11:42 –  Povolenie preplávať cez námorný humanitárny koridor v Čiernom mori dostalo ďalších šesť lodí, ktoré neskôr z Ukrajiny odvezú náklad obilnín. Vyplýva to z vyhlásenia Spoločného koordinačného centra (JCC) podporovaného OSN.

 

11:35 – Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu (14. 8.) na Slovensko 3840 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 866 mužov, 2012 žien a 962 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

 

11:20 – Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj zablahoželal kolegom z Poľska ku Dňu poľskej armády v poľštine. „Som úprimne vďačný poľskému ľudu za ich pomoc a podporu v tejto ťažkej dobe! Bojujeme za našu a vašu slobodu! Spolu zvíťazíme!“

 

11:01 – Telegramové kanály zverejňujú videá 19 obrnených vozidiel MaxxPro prijatých zo Spojených štátov, ktoré jazdia po cestách Ukrajiny. MaxxPro vyrába spoločnosť Navistar International.

 

10:44 – Na obnovenie infraštruktúry v Luhanskej oblasti bude potrebných vyše sedem miliárd hrivien. Podľa agentúry Interfax to uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhiy Gaidai.

Reklama

Suma by podľa neho mala pokryť obnovenie centralizovaného zásobovania plynom, vodou a elektrinou. Dodal tiež, že konečné výpočty bude možné vykonať až po ukončení konfliktu, vyčistení územia a preskúmaní objektov.

 

10:42 –  Na pláži v Odesskej oblasti explodovala mína, uviedla to agentúra Nexta.

10:14 – Kličko varoval, že vykurovanie v Kyjeve bude budúcu zimu horšie. A vyzval, aby si ľudia urobili zásoby teplého oblečenia.

„Prosím všetkých, aby si pripravili teplé domáce oblečenie, teplé prikrývky, pretože nevylučujeme, že teplota v domácnostiach bude o niekoľko stupňov nižšia ako je normál. Norma je 21 stupňov a môže to byť 19 alebo 18,“ povedal Kličko.

Mohlo by dôjsť aj k výpadkom elektrickej energie, povedal.

„Ak dôjde k výpadku prúdu, máme generátory. Ak nie je možné kúriť alebo nie je k dispozícii plyn, máme zásoby vykurovacieho oleja. Na chvíľu budeme môcť fungovať samostatne. Je to však pomerne krátka doba, ktorá máme na vyriešenie problému,“ povedal starosta Kyjeva.

V súčasnosti podľa neho v hlavnom meste žijú asi tri milióny ľudí, z toho 200-tisíc je vnútorne vysídlených. Ďalší približne milión ľudí sa ešte nevrátil do Kyjeva po evakuácii na jar.

 

10:12 – Len veľmi málo ľudí sa chce evakuovať z Mariupola na ukrajinou kontrolované územie, povedal pre televíziu Espresso dobrovoľník Alexandr Jarošenko, riaditeľ jednej z mestských nemocníc.

„Z mesta odchádza len veľmi málo ľudí a len v prípade potreby. Sú to buď ľudia, ktorí nežijú vo vlastných domoch (ale v zničených bytových domoch – pozn. red.), alebo tí, ktorí sú vážne chorí na rakovinu alebo systémové ochorenia a nemajú lieky. Sú to jednotlivci,“ uviedol Jarošenko.

Ľudia sú evakuovaní cez Vasylivku v Záporožskej oblasti, kde môžete stáť v rade až päť dní, povedal dobrovoľník. To je podľa neho jeden z faktorov, prečo mnohí ľudia odmietajú opustiť Mariupol.

Reklama

 

10:05 – Nemecko čerpá plyn do zásobníkov s predstihom.

V súčasnosti sú naplnené na viac ako 75 %, uviedol Klaus Müller, šéf Spolkovej agentúry pre siete. Hoci nemecká vláda plánovala dosiahnuť tento počet až do 1. septembra.

Ďalšie ciele sú 85 % do 1. októbra a 95 % do 1. novembra.

Müller sa domnieva, že Nemecko musí znížiť spotrebu plynu o 20 %, aby prežilo zimnú sezónu.

 

9:12 – Situácia na Ukrajine a na Donbase do tohto času:

– Člen Rady hlavnej správy Záporožskej oblasti Rogov navrhol vyhlásiť tichý režim v okolí Záporožskej JE

– Slovenský minister obrany poprel informácie, že MiG-29 sú už na Ukrajine

– Ruské ozbrojené sily podnikli sériu útokov na ukrajinské vojenské základne v Charkovskej a Mykolajivskej oblasti.

– Námestník ministra informácií DĽR Bezsonov: Spojenecké sily prelomili obranu AFU pri Ugledare

– Generál AFU Kryvonos povedal, že sklady zbraní USA sú vyprázdnené

 

9:10 – Ukrajina rokovala s britským ministrom obrany Benom Wallaceom na júnovom samite NATO o plánoch na zničenie Krymského mosta, uviedol ukrajinský poslanec Oleksij Gončarenko.

Ukrajina už predtým opakovane tvrdila, že armáda krajiny môže zaútočiť na Krymský most „hneď, ako sa objaví prvá technická možnosť“.

Reklama

 

9:01 –  Šéf Luhanskej regionálnej štátnej správy Serhiy Gaidai potvrdil útok na základňu Wagnerovcov v Popasne. „Počet obetí sa upresňuje,“ povedal.

Hovorilo sa aj o tom, že kurátor Wagnera Jevgenij Prigožin po údere prestal komunikovať. Ruské telegramové kanály s odvolaním sa na Wagnerovcov však píšu, že Prigožin nie je zranený.

 

7:54 – Ukrajinský pilot Anton Lystopad bol zabitý v boji, uviedol to The Kyiv Independent.

Len niekoľko dní pred jeho smrťou udelil prezident Zelenskyj Lystopadovi Rád za odvahu. V roku 2019 bol vyhlásený za najlepšieho ukrajinského stíhacieho pilota, minulý rok viedol leteckú kolónu nad ulicou Chreščatyk počas osláv k 30. výročiu Ukrajiny.

 

7:50 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požaduje rozšírenie zákazu turistických víz pre Rusov aj v Európskej únii a G7.

 

7:23 –  Inštitút pre štúdium vojny (USA) píše o zložení šiestich hlavných ruských skupín bojujúcich na Ukrajine.

1. Vojská Západného vojenského okruhu sú sústredené na severe a východe Charkovskej oblasti. Skupina je malá a podľa odborníkov nepostačujúca na ofenzívu.

2. Dobrovoľnícke formácie vytvorené po začiatku invázie a časti Východného vojenského okruhu bojujú v oblasti Izjum a Slavjansk. Inštitút sa domnieva, že v súčasnosti nie je toto smerovanie pre Ruskú federáciu prioritou.

3. Pri Seversku pôsobia útvary Centrálneho vojenského okruhu a formácie „LĽR“. Údajne ich vedie veliteľ Ústredného vojenského okruhu Alexander Lapin. V tomto priestore sa skončila „operačná pauza“ a obnovili sa útočné pokusy.

4. V blízkosti Bakhmutu pracuje mix „Wagnerových PMC“, jednotiek Západného vojenského okruhu a „LĽR“. Sídlo Wagnerovcov v Popasnej včera zbombardoval Himars, škody momentálne nie sú známe.

5. Na západ od Donecka postupujú hlavne sily „DĽR“.

6. Najviac zmiešaná skupina bojuje v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Sily Východného vojenského okruhu, ako aj jednotky vzdušných síl a Ruskej gardy boli nedávno presunuté do častí Južného vojenského okruhu. To bude mať podľa inštitútu negatívny vplyv na koordináciu v rámci skupiny.

 

7:10 – Kľúčové zo Zelenského večerného prejavu:

1. Kyjev pracuje na nových sankciách voči Rusku a „povzbudzuje občanov teroristického štátu, aby cítili svoj podiel zodpovednosti za to, čo sa deje“.

Ide o vízové obmedzenia voči Rusom. Zelensky sa domnieva, že „mlčanie ľudí sa blíži k spoluvine. A odmietanie skutočného boja proti zlu sa stáva jeho podporou.“

„Takže ak máte ruské občianstvo a mlčíte, znamená to, že nebojujete, ale podporujete ho. A nech ste kdekoľvek, či už v Rusku alebo v zahraničí, váš hlas by mal znieť na podporu Ukrajiny, a teda proti tejto vojne,“ povedal prezident.

Vízové obmedzenia by sa teda podľa tohto citátu museli týkať všetkých Rusov, ktorí otvorene nepodporujú Ukrajinu.

Ďalšou otázkou je, ako v tejto veci rozhodne Európska únia.

2. Najvyššia rada bude musieť čoskoro rozhodnúť o predĺžení vojnového stavu a všeobecnej mobilizácii.

 

7:01 – Kanál „Pohľadnice pre kocúrikov“ na ktorom ženy vojakom v prvej línii zasielajú svoje erotické fotografie doplnené povzbudzujúcim textom, obsahuje z 2/5 aj fotografie mužov.

„Vojna nám nesmie vziať našu sexualitu,“ uviedla jedna z užívateliek kanála.

Reklama
Vojna nám nesmie vziať našu sexualitu
Ilustračné foto

6:30 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

1. Nový pokus o útok na Údolie severne od Slavjanska, ozbrojené sily Ukrajiny ho dobyli späť.

2. Neďaleko Bakhmutu zaútočil nepriateľ v smere na Soledar a Kodema, neúspešne, píše generálny štáb.

3. Boje v oblasti Sand a Pervomajsky, kde sa Rusi snažili zlepšiť svoje taktické postavenie, nemali úspech.

4. Nový útok na Pavlovku pri Ugledare. Generálny štáb hlási, že nepriateľ bol odrazený (ruská strana včera večer oznámila „prelom obrany Ukrajiny“ v oblasti Vogledar).

 

6:20 – Vojna na Ukrajine, 14. augusta 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ozbrojené sily v rámci ofenzívy oslobodili mesto Udy v Charkovskej oblasti

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili za posledných 24 hodín dva ukrajinské drony

– Ruské ozbrojené sily zničili v priebehu protibaterijného boja v DĽR čatu ukrajinských raketometov Grad, čatu diel Hyacint-B a sedem čiat húfnic D-30

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinský radar a sklad zbraní v Mykolajivskej oblasti, ako aj tri sklady v DĽR a Kirovohradskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili v DĽR do 240 nacionalistov, ako aj päť ukrajinských veliteľských stanovíšť, veliteľstvo a štyri dočasné stanovištia ukrajinských ozbrojených formácií počas noci

– Ruské letectvo zasiahlo 63. mechanizovanú brigádu ukrajinských jednotiek v Chersonskej oblasti, pričom zničilo 35 militantov a 15 vozidiel

– Ruská špeciálna vojenská operácia zničila už viac ako 4,3 tisíca ukrajinských tankov a ďalších obrnených bojových vozidiel

– Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová uviedla, že Rusko „bojuje“ za to, aby experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu mohli navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň, ale Západ robí všetko pre to, aby tomu zabránil.

Stav na frontoch 14. augusta 2022
Stav na frontoch 14. augusta 2022

6:10 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 14. augusta 2022 večer:

– Civilná osoba zabitá v meste Energodar pri ostreľovaní zo strany AFU

– Zacharovová: Západ robí všetko pre to, aby zabránil expertom MAAE navštíviť Záporožie

– Záporožské úrady označili očistu Dnepropetrovskej oblasti za záruku bezpečnosti Záporožia

– Forbes: EÚ a západné krajiny výrazne znížili dodávky zbraní pre ozbrojené sily

– Z ukrajinského prístavu Južnyj vyplávala nákladná loď s obilím

– 7News informovalo o príchode austrálskeho senátora Wena do vojnovej zóny Donbasu

– Bývalý agent CIA Bustamante obvinil USA, že z Ukrajiny urobili testovací poligón

– Dve míny vybuchli v letovisku v Odeskej oblasti

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali