Pred River Parkom na konferencii Za Európu suverénnych národov sa odprezentovali aj skutoční fašisti

Pred River Parkom na konferencii Za Európu suverénnych národov sa odprezentovali aj skutoční fašisti

Bratislava 14. mája 2019 (HSP/Foto:HSP)

 

V Bratislave sa konala konferencia Hnutia za Európu národov a slobody nazvaná „Za Európu suverénnych národov“. Konferencia sa konala v Grand Hotel River Park a zúčastnili sa na nej ako hosťujúce hnutie Sme rodina Borisa Kollára, Le Rassemblement Nationale (Národné združenie) reprezentované jej predsedníčkou Marine Le Pen a tiež predstavitelia vládnucej Rakúskej strany slobody (FPO) a gréckej strany Nea Dexia (Nové právo)

Reklama

Viacero strán poslalo posolstvá cez video nahrávky. Konferencia prebehla veľmi kultúrnym a slušným spôsobom. Zdôrazňovala sa najmä myšlienka upevnenia Európskej únie. Hlavne pomocou reforiem, ktoré by viedli k odstráneniu byrokratického, neefektívneho a centralizovaného riadenia z Bruselu a jeho nahradením slobodnou spoluprácou suverénnych európskych národov. Vlastne by išlo o návrat k pôvodným ideálom Európskeho hospodárskeho spoločenstva a neskôr Európskeho spoločenstva.  Napriek tomu, pán Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv označil stretnutie ako neonacistický európsky klub a vyhlásil že Boris Kollár sa pridal k neonacistom.

Nuž fašisticky alebo neonacisticky sa správala v skutočnosti malá úderka tzv. aktivistov, ktorá prehlušovala priebeh stretnutia hlučnou tzv. hudbou (ťažko je nazvať hudbou to kvílenie a búšenie) pustenou cez obrovské reproduktory, ktoré by sa dali nazvať aj profesionálnou zvukovou technikou.

Reklama

Najhoršie na tom ale je že toto nekultúrne a doslova primitívne správanie nielenže výrazne sťažovalo výmenu názorov na pokojnom stretnutí, ale tiež rušilo obyvateľov okolitých bytov a najmä zahraničných  turistov a iných hostí luxusného hotela River Park. Toto je ten skutočný fašizmus, ktorý v poslednom období začína doslova terorizovať Slovensko.

A treba to pomenovať veľmi jasnou rečou. Takýto primitivizmus by mal byť postihovaný zákonom, a nie slobodné vyjadrovanie ústavou garantovaného práva na slobodu slova, názorov a združovania.

A pán Weisenbacher a jemu podobní by si mali uvedomiť, že ich nezodpovedné a nedemokratické vyhlásenia nielenže ohlupujú naivných mladých ľudí, ale ich aj fanatizújú. Sfrustrovaní mladí ľudia, ktorým bol ukázaný ideologický nepriateľ, ktorého treba zničiť, môžu sa skutočne vymknúť spod kontroly. Každý fanatizmus je zlý a veľakrát vedie k vraždeniu. Už sme mali dosť príkladov v histórii, v dvadsiatom storočí minimálne dvakrát.    Bol tu fanatizmus rasový a národnostný a tiež fanatizmus triedny. Netreba nám ďalší fanatizmus nech sa už volá akokoľvek. Demokracia je založená na tolerancii k inému názoru. Treba asi stále opakovať slová  známeho francúzskeho osvieteneckého filozofa Voltaira: „ Je ne suis pas d´accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu´a la mort  que vous puissiez le dire“. „Nesúhlasím s tým čo hovoríte, ale budem bojovať až do smrti, aby ste to mohli hovoriť“.

Páni fanatici, máte plné právo mať ústa plné páčivých hesiel o európskych riešeniach, spoločnej armáde (pod velením francúzskych a nemeckých dôstojníkov), európskom superštáte, humanizme a slušnosti. Ale správajte sa vy a vaši nasledovatelia v prvom rade slušne a demokraticky.

Reklama

Keď sa chcete vzdať všetkých slovenských tradícií, zvykov a tiež identity (lebo z nejakého dôvodu neznášate Slovensko a hanbíte sa za neho), to je vaše právo. Ale nemáte žiadne právo vaše „tzv. správne názory“ fanaticky nanucovať mlčiacej väčšine, zatvárať jej ústa a prikazovať čo si má myslieť. Toto je to skutočné extremistické správanie. Zatvárať ústa a prikazovať, ktorý je ten jediný správny názor, tak sa začína fašizmus v praxi.

Jedným z problémov prevládajúcej slovenskej mentality je tiež slovenská zahriaknutosť a stáročiami vypestovaná obranná reakcia typu „ ja nie som nacionalista, to Fero, Jano, Mišo je nacionalista. Moderná verzia je povedať že ja som vlastenec a nie nacionalista. Lebo v histórii nás všetci tí čo nám vládli obviňovali z nacionalizmu, aby nás lepšie ovládali a vyvolali v nás pocit viny.

My sa nemáme za čo hanbiť. Nikdy sme nikoho neutláčali, ale napriek útlaku, ponižovaniu a aj vraždeniu (napríklad počas tureckých vojen) sme prežili ako národ a aj náš jazyk slovenský prežil od čias moravských a nitrianskych Slovenov a Sloveniek  až dodnes. Sme to práve my, čo sme dali   slovanskému svetu takých velikánov ako Ján Herkeľ,  Anton Bernolák, Pavol Jozef Šafárik, Ján Kollár, Ľudovít Štúr a Svetozár Hurban Vajanský. Kde sú starí Sumeri, Babylončania, Chetiti, Rimania, Huni, Avari, Byzantínci a iné slávne národy a dobyvatelia? Zmizli vo víre dejín.

Slovensko má množstvo problémov, vrátane korupcie, rodinkárstva a rôznych svojich a cudzích oligarchov. Ale riešením nie je sa hádať a hašteriť sa. To využívajú tí, čo nás chcú aj naďalej ovládať. „Divide et impera“, „Rozdeľuj a panuj“ hlása známy výrok, ktorý v praxi znamená, že  treba protivníkov rozdeliť a medzi sebou znepriateliť a tým nadobudnúť nad nimi nadvládu. V našom slovenskom podaní analógiou môže byť známa legenda o troch Svätoplukovych synoch a troch prútoch. Každý jeden zo synov zlomil každý jeden prút. Ale nikomu sa nepodarilo zlomiť zväzok troch prútov.

Reklama

My sme tu doma, nie niekto iný. Ale ponaučme sa už konečne, že v zásadne dôležitých veciach musíme držať spolu. Musíme sa dohodnúť a povýšiť národný a štátny záujem nad vlastný, egoistický alebo stranícky záujem. Nie je to ale vôbec také jednoduché. Čo tak zahryznúť si niekedy do jazyka? Predtým ako začnem urážať a nálepkovať? Čo tak vžiť sa do kože druhého? Čo nechcem aby niekto robil mne, nebudem ja robiť druhému.  Nebudem všetkých poučovať ale radšej budem počúvať. Možno pochopím čo ten druhý chce alebo čo vlastne navrhuje. Čo tak presvedčiť sa že sa chcem dohodnúť a nie automaticky považovať druhého za nepriateľa, idiota, darebáka a kriminálnika?

Ale predtým urobme poriadok s fanatikmi, ktorí nás rozoštvávajú, ohlupujú a v konečnom dôsledku rozdeľujú a fanatizujú páčivými abstraktnými heslami, častokrát odtrhnutými od zdravého sedliackeho rozumu, ktorý pomohol Slovákom prežiť stáročia.

A my sa potom hádame a nenávidíme, zatiaľ čo niekto iný nám vládne a smeje sa potichučky z našej hlúposti.  Toto je výzva všetkým Slovákom a Slovenkám a tiež výzva všetkým existujúcim alebo budúcim slovenským politickým stranám a hnutiam. Veľmi ťažko je si vydobyť slobodu, ale veľmi ľahko je ju stratiť.

Dezider Štefunko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali