Pred 25 rokmi monštrá z „medzinárodného spoločenstva“ zadusili 12 srbských bábätok v pôrodnici v Banja Luke

Pred 25 rokmi monštrá z „medzinárodného spoločenstva“ zadusili 12 srbských bábätok v pôrodnici v Banja Luke

Banja Luka 22. mája 2017 (HSP/foto: printskrin)

 

V hlavnom meste Republiky srbskej, ktorá je súčasťou Bosny a Hercegoviny, si 22. mája pripomínajú 25. výročie utrpenia srbských novonarodených detí, ktoré v roku 1992 trpeli a zomreli len preto, že im „medzinárodné spoločenstvo“ nedovolilo letecky dopraviť kyslík, ktorý potrebovali na prežitie.

Na snímke z videa jedno z detí

Prvé z detí zomrelo práve 22. mája 1992, posledné z dvanástich obetí, sa zadusilo o necelý mesiac neskôr – 19. júna 1992. Srbská Banja Luka bola vtedy obkľúčená moslimsko-chorvátskymi vojskami a v  klinickom centre v miestnej pôrodnici došiel kyslík vhodný pre deti. Administrácia mesta i medici cez médiá i diplomatické kanály informovali o situácii, vedel o nej aj UNICEF. Avšak lietadlo s kyslíkom, ktoré bolo niekoľko dní  pripravené na odlet z belehradského letiska, nedostalo povolenie na prelet od „mierotvorcovských síl“, ktoré kontrolovali situáciu nad Srbskou krajinou v Chorvátsku i nad Bosnou a Hercegovinou. Predseda Republikovej organizácie rodín vojnových zajatcov i zahynutých bojovníkov a nezvestných civilov Nedeljko Mitrović povedal, že nikto si neželá zneužívať tragédiu, ale treba poukázať na to, že sa nesmie zabudnúť na utrpenie práve narodených detí spôsobené krajnou bezohľadnosťou, predovšetkým „medzinárodného faktoru“. Mitrović pripomenul, že západná časť Republiky srbskej bola v tej dobe obkľúčená a že rezolúciou Rady bezpečnosti OSN boli zakázané prelety ponad  túto oblasť, a to dokonca aj lety humanitárneho charakteru: „Mali sme tu iba kyslík, ktorý bol nepoužiteľný pre deti, a nebolo dovolené dopraviť kyslík vzdušnou cestou napriek mnohým apelom Rade bezpečnosti OSN, ba aj vtedajšiemu generálnemu tajomníkovi OSN Butrosovi Butrosovi Ghálímu,“ povedal Mitrović.

Reklama

Dodal tiež, že Slađana Kobasová, dieťa narodené v tom čase, vzhľadom na závažné následky, ktoré na nej zanechal nedostatok kyslíka, zomrela ako 13-ročná v roku 2005. Prežil a doteraz žije Marko Medaković, ktorý však dosiaľ trpí  ťažkými fyzicko-psychickými následkami. Nemôže hovoriť, ani chodiť.

Mitrović dodal, že Republikové centrum výskumu vojny, vojnových zločinov a nezvestných osôb Republiky srbskej chce do konca roka  dokončiť zoznam detí, ktoré akýmkoľvek spôsobom trpeli vo vojne. Tento zoznam ešte nie je konečný a dosiaľ je doň zapísaných vyše 1 282 detí. 372 z nich zahynulo, 382 detí bolo ranených, 487 bolo mučených v zajatí, alebo v koncentračnom tábore, 41 detí má psychické traumy.

Reklama

Spomienka na tragickú udalosť sa 22. mája začala slúžením zádušnej bohoslužby a uložením kvetov na banjaluckom Novom cintoríne, kde sú bábätká pochované, potom položili kvety na pamätník „Život“ v centre mesta. Neskôr bolo stretnutie s matkami zahynutých detí spred 25 rokov v amfiteátri Akadémie vied a umení Republiky srbskej, kde premietli film “Dach života” (Dych života) o tragédii. Na podujatí sa zúčastnili aj predstavitelia parlamentu Republiky srbskej, jeho podpredseda Nenad Stevandić a viacerí poslanci.

Tajomníčka Združenia „12 bábätiek“ Željka Tubićová, jedna z matiek, ktorej dieťatko zomrelo v tej dobe, povedala, že v marci tohto roku zosnula matka jednej z 12 novorodeneckých obetí Živka Kneževićová, jediný živiteľ maloletého syna a dcérky: „Vďaka inštitúciám Republiky srbskej dcérka získala zamestnanie. Tieto deti žijú ako podnájomníci. Máme v pláne začať humanitárnu akciu, vďaka ktorej by sme im zabezpečili strechu nad hlavou,“ povedala Tubićevová.

Pripomeňme, že v roku 1992 situácia s dusiacimi sa deťmi, ako aj všeobecný nedostatok potravín a liekov napokon primäli armády krajinských a bosnianskych Srbov začať operáciu, neoficiálne nazvanú „Koridor života“, pri ktorej prerazili moslimsko-chorvátsku blokádu. Sedem dní po smrti posledného dieťaťa srbská domobrana obruč blokády zlomila v oblasti mesta Brčko.

Tragédia banjaluckých detí nepatrí na Slovensku do oficiálneho zoznamu tých, na ktoré je vhodné spomínať. Slovenské verejnoprávne médiá i politici o nej mlčia. Pritom už na základnej škole na Slovensku i v ďalších štátoch, ktoré sa hlásia k demokracii a  „euroatlantickým hodnotám“, sa deti na občianskej náuke učia, že základným právom každého človeka je právo na život. V škole sa však nehovorí, že toto práve nemusí platiť, ak ide o život Slovanov, alebo predstaviteľov iných národov, ktoré domnelí „riaditelia zemegule“ považujú za menejcenné.  Múdrosť slovenského národa vyjadrená v porekadlách však o tom vie svoje: „Prázdny klas hlavu nahor dvíha“ a „Pýcha peklom dýcha“.  A tiež – iný je súd ľudský, a iný Boží.

Vladimír Mohorita

Reklama

 

Krátke video o dokumentárnom srbskom filme Dych života o srdcervúcej tragédii 12 bábätiek: Lekár z banjaluckej nemocnice prosí: „Zachráňme bábätká! Prosíme vás, pomôžte nám! Dovoľte lietadlu z Belehradu priletieť!“

 

 

Reklama

Ako ukazuje ďalšie video, do Banja Luky prichádzajú vzdať úctu trpiacim a zavraždeným bábätkám aj Noční vlci, ktorí sa hlásia ku kresťanstvu, slovanstvu, rodinným hodnotám, otčine.  Pred dvoma rokmi to boli motorkári z Republiky Srbskej, ale aj zo Srbska, Čiernej Hory, Ruska a Bulharska. Kvety položili k pamätníku svätého ruského cára-mučeníka Nikolaja II., ochrancu srbského národa, zavraždeného aj s cárovnou, štyrmi dcérami a cárovičom Alexijom v roku 1918. Ruský „nočný vlk“ Vladimir povedal: „Rusko a Srbsko sú ako prsty na jednej ruke: spája nás história, viera…“

 

 

Vladimír Mohorita

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali